• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Daniel Hodge dankt koningin Beatrix voor haar jaren van warme betrokkenheid bij Curaçao. De koningin is volgens de premier een bindende factor geweest in de relaties tussen de verschillende landen in het koninkrijk. Maandagavond zal Hodge de bevolking via de televisie informeren.

Hij doet dat vlak na een korte rede van gouverneur Adele van der Pluijm-Vrede.

Gemengde gevoelens
Curaçao reageert met gemengde gevoelens op de aankondiging van het aftreden van Beatrix. Veel inwoners vinden dat ze nog wel een paar jaartjes door had mogen gaan. Haar ongedwongen houding en oprechte belangstelling tijdens de koninklijke bezoeken aan de Antillen zijn niet vergeten. Haar bezoek in 1999 staat iedereen nog vers in het geheugen, toen een zware storm de kust van het lokale dorp Boca Sami teisterde. Terwijl premier Miguel Pourier van de Antillen de koningin weg probeert te houden van de zee zwiept een hoge golf water over de rand van de pier. Met als gevolg: beroemde beelden van Beatrix met verwaaid kapsel.

Relatie
Voor een aantal andere bewoners is het echter ook tijd om plaats te maken voor een nieuwe koning. Kroonprins Willem-Alexander is op Curaçao geen onbekende en om een hele andere reden ook erg populair: zijn vrouw Máxima heeft Zuid-Amerikaans bloed. Dat zal de relatie met Nederland en het koningshuis alleen maar ten goede komen, zo is de algemene gedachte op straat.

Goede band
Premier Daniel Hodge hoopt dat de nieuwe koning nog dit jaar naar Curaçao zal komen. Zijn regering is na twee jaar Gerrit Schotte weer in goed gesprek met Nederland. “Een goede band met de nieuwe koning hoort daarbij”, aldus Hodge.

www.versgeperst.com