CURAÇAO – Koningin Beatrix is vanaf 30 april geen Koningin meer van Nederland en dus ook niet van Curaçao. Beatrix heeft in de laatste 33 jaar veel voor Curaçao betekend en het eiland vaak bezocht. Versgeperst.com vroeg voorbijgangers wat het vertrek van de Koningin inhoudt voor het eiland.

“Ik ga haar enorm missen”, reageert de 74-jarige Verosa. “Het is een sympathieke vrouw die altijd heeft meegeleefd met ons. Ze leek echt betrokken bij het eiland en was nooit te druk om een praatje te maken met het volk. Het is nog maar afwachten of Willem-Alexander ook zoveel liefde heeft voor dit deel van het Koninkrijk.”

Geen verschil
De 40-jarige Jerome vindt de hoogste tijd dat Beatrix aftreedt. “Ze heeft het leuk gedaan, maar op deze leeftijd moet je het stokje doorgeven. De prins is hier al een paar keer geweest dus we kennen hem en hij ons. Ik denk niet dat het verder iets uitmaakt voor Curaçao. Misschien voor de oudere generatie. Zij hadden de koningin altijd erg hoog zitten, maar voor mij en mijn omgeving maakt het weinig uit.”

Band zal verslechteren
“Ik denk dat de band met het koningshuis een stuk minder gaat worden”, stelt de 63-jarige Rinaldo. “De band hangt al een zijden draadje door de spanningen in de politiek aan beide kanten, maar de koningin geeft me toch altijd een goed gevoel. De prins zal heel wat moeite moeten doen om dit weer te creëren in deze tijd. De politiek in Nederland maakt ons eiland zwart dus ik ben bang dat hij hierin zal meegaan. Ik denk dat Curaçao binnen een jaar alleen staat na het vertrek van de koningin.”

Maxima
De 54-jarige Ria heeft alle vertrouwen in de aankomende koning Willem-Alexander. “Alle Oranje’s hebben de Antillen altijd een warm hart toegedragen. Juliana was altijd welkom en ook met Beatrix zat het goed. De keren dat de prins op bezoek was hier, kwam hij oprecht over en vooral Maxima is een erg leuk mens. Ik hoop dat ze hier veel gaan komen met hun gezinnetje. De nieuwe koning en koningin zij wat mij betreft welkom!”

11 reacties op “‘Curaçao snel alleen na vertrek Beatrix’”

 1. Anglo, op 29-01-2013 om 13:39 schreef: geen strobreed

  Anglo,

  hop even over en bekijk het eens van de (ijs)koude kant.

  Nederland speelt al tijden het braafste jongetje van de klas (na het drama van de republiek Indonesië)
  Daarnaast zullen veel Nederlanders de mening hebben dat Nederland het toch nooit goed kan doen. (denk aan decennia van verwijten door in Nederland woonachtige Molukkers, Surinamers, het never-ending geëmmer over discriminatie/slavenhandelaren/shon-nie)
  Natuurlijk zal bij een referendum in Nederland 9/10e voor afsplitsing stemmen, ALS Curacao daarom vraagt, maar Niet andersom.

  Er zijn echter ook een heleboel redenen waarom Nederland daar niet om staat te trappelen:

  Het verandert niets aan de situatie van “ons tuig in Rotterdam” 🙂
  Daar wordt al veel energie/geld ingestoken, en gaat toch ‘n jaar of 20 jaar kosten om weer glad te strijken.
  Daarnaast moet je ook niet overdrijven. Er zitten veelvouden aan Marokkanen, Turken, Surinamers in Nederland, en ook bij die bevolkingsgroepen spelen vergelijkbare issues.

  Op Curacao wonen/werken duizenden Nederlanders, met belangen.
  Hoe groot is het percentage van de bedrijven op Curacao dat door Nederlanders gerund wordt, en hoeveel Nederlands geld is totaal geïnvesteerd ? Belangen.

  Curacao is geen Suriname.
  Curacao is een belangrijk deel van de Nederlandse historie, Suriname heeft mineralen, maar voor de rest boeit het toch niet. Wel ? 🙂
  Curacao kwijtraken is een hap uit het Nederlandse ego.

  Toch is Suriname een goed voorbeeld wat onafhankelijkheid oplevert.
  Tientallen jaren armoede, nog meer coke/crack, over vier weken al 33 jaar Bouterse.
  Ik heb in Paramaribo vrienden die er schoenen maken voor mensen met lepra, mensen die jarenlang aan hun lot over werden gelaten, om te schamen.

  En de coke-hub ?
  Regelt een onafhankelijk Curacao dat wel even voor Nederland, of krijgt iedere tourist op Schiphol een crack-check ?
  Vorig jaar in Amerika heb ik aangeboden om alles uit te trekken, zoveel had ik toch niet meer aan. (was een hele mooie donkere US customs dame)
  En de militaire basis plus binnenhaven voor Nederlandse marineschepen in de Caribbean ? Wil Helmin dat nog wel ?

  (just in case, zal ik een plaatsje voor je vrijhouden ? kunnen we samen gillend naar de overkant roeien. In nederland heb je nl. altijd een bootje bij de hand, voor als je gaat verzuipen)

 2. @ maarten. waarom toch de angst om niet meer bij Nederland te horen? Curacao ligt verdorie aan de andere kant van de wereld – Kies de zelfstandigheid!

  Er is helemaal geen angst en daar gaat het ook niet over. Als we zelfstandigheid willen, doen we dat toch gewoon, want niemand kan ons tegenhouden en al helemaal niet het vertrek van een koningin. Wel natuurlijk volgens de regels der democratie.

 3. @ Rinaldo,

  Nederland maakt Curacao niet zwart…………….dat doen de politici en de ‘criminele landgenoten’ op Curacao en Nederland wel.
  Altijd mooi te horen dat sommigen van de omgekeerde redenatie houden. Vergeten gewoon de oorzaak, maar veroordelen de reacties.
  Steek eerst de hand in eigen boezem, wees eerlijk en vraag je af ‘wie heeft er nu eigenlijk een puinhoop van gemaakt ?’.
  Vergelijk dan de situatie met die van Aruba en realiseer je dan dat dit Curacao had kunnen zijn. Helaas koos Curacao voor een andere opstelling, met als resultaat dat de economie op Aruba goed draait en die van Curacao dik in de problemen zit.
  En stel je dan nog maar eens de vraag wie daar schuldig aan is ?

 4. Beste allen,

  waarom toch de angst om niet meer bij Nederland te horen? Curacao ligt verdorie aan de andere kant van de wereld – Kies de zelfstandigheid!

 5. @Pikatje, ons tuig in Rotterdam en nog meer van die Antilianen gemeentes en onze eigen Wiels & Co en al dat anti makamba gedoe de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat volgens mij 9 op de 10 makambas blij zullen zijn als het eiland zijn zelfstandigheid aanvraagt en dat Nederland ze geen strobreed in de weg zal leggen staat bij voorbaat vast. Het zaadje “nos mes por” is geplant en het enige wat ons overblijft is de hoop dat het niet zo’n vaart zal lopen. Met mij hebben 9 van de 10 Curaçaoënaars hier niet zo’n goed gevoel over.
  Laat maar een referendum in Nederland en op Curaçao houden en als het anders is dan dat ik hier schrijf, wil ik wel “humble pie”eten. Hou die brandstof tanks in je bootje maar goed gevuld, je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt.

 6. R.Willems, op 29-01-2013 om 08:32 schreef: De suggestie dat het Eiland snel alleen zal komen te staan is onaardig en daarom boos te noemen!

  Meneer Willems,

  mag ik aan uw schrijven toevoegen dat Maxima een intelligente vrouw is met talent/capaciteiten voor de positie die ze nu heeft, c.q. op 30 april gaat krijgen, én in Argentinië geboren.
  Voor Curacao eerder gunstig, dan ongunstig.

  Daarnaast realiseren veel mensen zich mogelijk niet dat er in Nederland veel méér mensen zijn die een band met Curacao hebben (en een warm hart toedragen), dan personen die het eiland (eventueel) zouden willen verstoten.

 7. @rinaldo, mooi toch.. dan is al die olie in de grond voor jou alleen! vraag maar aan je vriend Schotte wanneer ze het gaan delven

 8. @Pukkie, hij heeft jarenlang zelfs een huis te Spaanse water gehad. Curaçaoënaars moeten eens leren om dingen zelf te doen en minder het handje op te houden, dat is voor ons allemaal beter, ook voor Nederland.

  Kom op Rinaldo laat die handjes eens wapperen, jongen.

 9. Waarom zal Curaçao snel alleen komen te staan na het vertrek van Hare Majesteit Koningin Beatrix? De Koningin en het Koningshuis staan ten alle tijden hoog aangeschreven in de Curaçaose Vaandel. Het zal niet aan het Eiland liggen om snel alleen komen te staan na het vertrek van de Koningin. Overigens met Prins Willem en Maxima valt best mee, om te zeggen wat wij denken, daarvoor is het Eiland inmiddels wel mondig genoeg geworden en de persoonlijke relaties met Prinses Maxima en Prins Willem-Alexander is reeds rijkelijk aanwezig. De verhoudingen en relaties tussen het Nederlands Koningshuis en de Antillen, waaronder Curaçao, is altijd prima geweest. Anders is de verhouding tussen het Bestuur in Den Haag en de Antillen. De suggestie dat het Eiland snel alleen zal komen te staan is onaardig en daarom boos te noemen!

 10. Willem Alexander is heel veel op Curaçao geweest. Veelal incognito. Bewijzen : bekijk de foto’s in de Netto Bar in Otrabanda.

 11. @ Rinaldo. Ik denk dat Curaçao binnen een jaar alleen staat na het vertrek van de koningin.

  Waar haal je die onzin toch vandaan. Een aanhanger van PS of MFK?