• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Tweede Kamer stemt morgen over een wetsvoorstel voor herziening van de Remigratiewet. Goedkeuring van dit voorstel zal nadelige gevolgen kunnen hebben voor Surinaamse Nederlanders. De wet wordt zodanig aangepast dat minder mensen eronder vallen. Dat meldt De Ware Tijd.

In het wetsvoorstel is de minimumleeftijd voor de Remigratieregeling verhoogd van 45 naar 55 jaar. De remigrant moet verder minimaal een jaar afhankelijk zijn van een uitkering. Voorts moet de persoon minstens acht in plaats van drie jaar rechtmatig verblijf in Nederland hebben. Met de herziening van de wet worden reis- en transportkosten niet langer vergoed. De huidige regeling geeft remigranten bepaalde voorzieningen, zoals een onkostenvergoeding voor de verhuizing naar Suriname en een maandelijkse uitkering.

Doel
De doelstelling van de wet uit 2000 was emigranten zonder perspectief op de arbeidsmarkt financieel te ondersteunen bij terugkeer naar hun land van herkomst. Jaarlijks remigreren meer dan honderd Surinaamse Nederlanders naar Suriname. Het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) betreurt de versobering van de Remigratieregeling. Terwijl een PSA-wet in de maak is die een terugkeer van Surinamers zal vergemakkelijken, wordt de Remigratieregeling versoberd. “Dit zal ongetwijfeld remmend werken op de terugkeer van Surinamers”, zegt SIO-voorzitter Roy Ho Ten Soeng.

5 reacties op “Remigreren Surinaamse Nederlanders wordt moeilijker”

 1. Surinamer, op 29-01-2013 om 06:56 schreef: wie biedt er meer, onze eigen Bouta of Nederland ?

  Kunt u een richtprijs geven ?
  Kwantum-korting, inclusief transport ?

  (Héé, wat is dat vertrouwd gevoel ineens in mijn buik ? Heb ik al 150 jaar niet meer gevoeld)

 2. Ja hoor Philippe, maak van de Surinamers maar een marktkoopgoed, wie biedt er meer, onze eigen Bouta of Nederland ?
  Nou gok ik ook op Bouta , die heeft tenslotte zwart geld genoeg van zijn drugshandel en economisch gaat het Nederland even niet voor de wind.
  Meld je jezelf ook aan ?

 3. Laat de criminelen die de dienst uitmaken in Suriname er maar zorg voor dragen . De remigranten die zo graag terug willen en niet over de middelen beschikken kunnen bij hun baas in Paramaribo om centjes vragen. Wellicht kan hun ‘inspraakorgaan’ daarbij helpen, hoeven die de Nederlandse belastingbetaler niet meer lastig te vallen.

 4. Minimaal een jaar afhankelijk zijn van een uitkering?
  Mag hopen dat dit een misverstand is.

 5. Suriname is rijk genoeg om de landgenoten een beetje te helpen, daar hebben ze Nederland niet voor nodig. Let maar op Bouta gaat het regelen!