• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Willem-Alexander heeft 45 jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden op zijn functie als koning. Zijn leven stond in het teken van het moment dat hij het stokje van zijn moeder over zou nemen. Koningin Beatrix heeft zojuist bekendgemaakt dat zij op 30 april aftreedt.

Op 27 april 1967 werd Willem-Alexander geboren in het Academisch Ziekenhuis Utrecht en groeide op op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Na zijn middelbare school en een opleiding in Wales ging hij geschiedenis studeren in Leiden, waar hij de bijnaam ‘prins pils’ vergaarde. In 1993 behaalde hij zijn doctoraalexamen.

Voorbereiding
Willem-Alexander doorliep diensten bij de landmacht, de luchtmacht en de marine. Later specialiseerde hij zich in het waterbeheer. Ter voorbereiding op het koningschap ging hij veelvuldig met zijn moeder mee op staatsbezoek. De kroonprins bleek een groot sportliefhebber. In 1986 reed hij onder de naam W.A. van Buren de Elfstedentocht en in 1992 liep hij de marathon van New York uit. Ook was hij als enthousiast supporter vaak aanwezig bij grote sportevenementen. In 1998 werd Willem-Alexander lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Foto: Koninklijk Huis
© Novum

6 reacties op “Willem-Alexander werd 45 jaar voorbereid op kroon”

 1. @Sander, ja dat is wat anders dan een gesjeesde Mavo leerling als minister president !

 2. na 45 jaar inwerken, dan moet hij wel goed voorbereid zijn!!!

 3. Kan me niet voorstellen dat Wiels zich zomaar onderdaan gaan voelen van Willem Alexander. Dit had een besluit van de rijksministerraad moeten zijn. Pikken we dit Wiels?

 4. @ Titanic. Het wordt koning Willem Alexander.

 5. Koning Willem IV veel succes toegewenst!

 6. Leve de Koning!