• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Koningin Beatrix heeft vandaag bekendgemaakt dat zij op 30 april gaat aftreden om wille van haar zoon, kroonprins Willem-Alexander. De kroonprins wordt de eerste koning van Nederland sinds 1890. De vorstin heeft 33 jaar op de troon gezeten. Beatrix wordt donderdag 75 jaar.

Prinses Máxima zal worden gekroond tot koningin. Zij krijgt overigens niet meer rechten en bevoegdheden dan prins Claus, alleen haar titel wordt anders. In 33 jaar koningschap legde Beatrix 54 staatsbezoeken af, een recordaantal. De laatste staatsbezoeken waren naar Brunei en Singapore, eerder deze maand. De vorstin bereikte op 4 november 2011 ook een historische mijlpaal; op die dag was Beatrix precies 73 jaar en 277 dagen oud en brak ze het koninklijke leeftijdsrecord van Nederland.

Beatrix op Curaçao
Koningin Beatrix bezocht Curaçao voor het laatst in november 2011. Samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Maximá was de vorstin twee dagen op Curaçao. De Koninklijke leden draaiden een druk programma af en Versgeperst.com volgde het programma destijds op de voet. De koningin bezocht onder meer de toenmalige gouverneur Frits Goedgedrag, het toenmalige kabinet Schotte, verschillende scholen en culturele plekken op Curaçao. “Masha danki mi dushi Kòrsou, we hebben genoten. We hebben gezien hoeveel mensen zich op Curaçao inzetten voor de toekomst van de kinderen en het eiland. We voelen ons met jullie verbonden”, zei de vorstin tijdens haar bezoek op ons eiland.

Kleinkinderen
Tijdens haar koningschap werd Beatrix acht keer oma. Haar drie zoons Willem-Alexander, Friso en Constantijn hebben samen zeven meisjes en een jongetje. Het eerste kleinkind van Beatrix werd Eloise, de dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien. Zij werd geboren op 8 juni 2002, prins Claus maakte dat nog net mee. De echtgenoot van de vorstin overleed vier maanden later, op 6 oktober. Erfprinses Catharina-Amalia, het eerste kind van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, werd op 7 december 2003 het tweede kleinkind van Beatrix.

Levensloop van koningin Beatrix:

[scribd id=122611716 key=key-2rospbmaqgmstpvejkf mode=scroll]

Koningin Beatrix bij feestelijkheden op het Brionplein tijdens haar bezoek aan Curaçao:

© Versgeperst/Novum

1 reactie op “Koningin Beatrix treedt af”

  1. Wat een verschil tussen het vertrek van Beatrix en dat van Gerrit Schotte. Beatrix krijgt alle respect voor 33 jaar trouwe en waardige dienstverlening. Schotte heeft het nog geen twee jaar volgehouden, maar dat was voldoende om het eiland financieel en moreel aan de afgrond te brengen terwijl hij zichzelf belachelijk maakte met zijn privefotograaf, 10 bodyguards, kogelvrij vest en pantserwagens.

    Maar ook na zijn vertrek gaat de een na de andere beerput open. De corruptie bij CPA, Jamaloodin die weigert zijn wapens, dienstauto en 7 ipads in te leveren (het eiland is in crisis en een minister vraagt 7 ipads?!) en ga zo maar door.