• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft vandaag een gesprek gehad met zijn Surinaamse collega Winston Lackin. De ontmoeting was het eerste ministeriële contact sinds twee jaar en vond plaats in Santiago de Chile tijdens de top tussen de Europese Unie en Latijns-Amerika.

De contacten met Suriname staan op een laag pitje sinds Desi Bouterse president medio 2010 president werd. Hij is in 1999 in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf voor drugshandel en is nooit bestraft voor zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982.

Verbonden
“In Nederland en Suriname zijn bij elkaar wel anderhalf miljoen mensen die op een of andere manier met elkaar rechtstreeks verbonden zijn”, zei Timmermans na afloop van het gesprek, laat zijn ministerie weten. “Onze landen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door mensen, cultuur, taal en geschiedenis.”

Politieke meningsverschillen
“Dat gaat boven politieke meningsverschillen en daarom zal Nederland zal zich blijven inspannen voor goede contacten tussen de samenlevingen’, aldus Timmermans. “Maar het is ook duidelijk dat er politieke meningsverschillen zijn tussen Nederland en Suriname, waaronder de amnestiewet en de procesgang rond de Decembermoorden.”

Geen haast
Timmermans en Lackin hebben afgesproken elkaar later dit jaar nog eens te ontmoeten. De regering-Bouterse zei overigens in december ‘geen haast’ te hebben om op korte termijn een nieuwe Nederlandse ambassadeur voor Suriname te aanvaarden, Lackin, een partijgenoot van Desi Bouterse.

Bouterse
“Den Haag heeft Bouterse nog steeds niet geaccepteerd als democratisch gekozen staatshoofd. Een Nederlandse ambassadeur is voor ons dus geen prioriteit”, lichte Lackin toen toe. Den Haag riep ambassadeur Aart Jacobi begin april voor overleg terug uit Paramaribo, nadat het Surinaamse parlement de amnestiewet had aangenomen.

Immuniteit
Europol heeft een internationaal arrestatiebevel tegen Bouterse uitgevaardigd, maar hij kan als staatshoofd vrij reizen omdat hij immuniteit geniet. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen gaf na Bouterses verkiezing aan dat hij alleen in Nederland welkom is om zijn celstraf uit te zitten.

© NOVUM

2 reacties op “Nederland heropent contact met Suriname”

  1. Hopelijk handhaaft Nederland het standpunt dat geen innige contacten met veroordeelde drugscriminelen en massamoordenaars worden onderhouden. Helaas kan men van alles verwachten van de linkse club die nu deel uitmaakt van de Nederlandse coalitie; ook innig contact met criminelen in Paramaribo.

  2. Europa wil -dat was de bijeenkomst in Chili- vrijhandelsovereenkomsten met Zuid Amerika. Als dat niet ‘en bloc’ gaat, doet men het met individuele landen. Straks wordt Colombia een ‘hub’ naar Europa, want die zijn al begonnen. Wat is dan nog de toegevoegde waarde van Curacao. Voorzie een uittocht uit Curacao als Colombia een deal heeft met de FARC en de handel met de EU goed op gang komt.