• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Deze keer uit Statenlid Omayra Leeflang haar zorgen over wet Basis Ziektenkosten Verzekering (BZV).

De verklaring van de minister van Volksgezondheid, dat de regering op kort termijn met een reparatiewet komt waarin aanpassingen gedaan worden op de wetbasisverzekering tijdens de behandeling van de wet in de staten, is bewijs van onbehoorlijk bestuur. De minister geeft immers toe te weten dat de wet fouten bevat en niet voldoet aan alle doelstellingen.

Het begrip reparatiewetgeving wordt gebruikt wanneer in de praktijk is gebleken dat er fouten zitten in de wet of dat de wet tot onbedoelde consequenties heeft geleid. Dan pas kun je achteraf met een nieuwe wet, een reparatiewet komen om de ingevoerde wet te corrigeren.

Maar als je voordat een wet is aangenomen al weet dat er fouten in zitten of niet bedoelde gevolgen zal hebben dan moet de regering de wet gewoon tijdens de behandeling corrigeren of de wet niet ter behandeling indienen. Als de wetgever dit bewust niet doet en toch de wet aanbiedt bij de Staten, dan is het de dure plicht van de Staten om de wet niet aan te nemen. Indien de Staten de wet toch aanneemt, dan is die medeplichtig aan onbehoorlijk bestuur.

Het feit dat een meerderheid in het Parlement nota bene een motie aanneemt waarin toegeeft dat de wet fouten bevat en daarom de regering oproept om reparatie te doen op de wet, maakt de staten bewezen medeplichtig aan onbehoorlijk bestuur van de regering.

Jammer dat er echter geen sanctie hiertegen want wetten zijn, eenmaal aangenomen, onschendbaar. De PAR heeft zich echter vrijgesteld van dit onbehoorlijk bestuur door tegen de wet en de motie te stemmen. Rest mij als Parlementariër geen andere weg dan deze daad van onbehoorlijk bestuur met de gemeenschap te delen.

Our lives begin to end the day we become silent about the things that matter.

9 reacties op “Ingezonden: wet Basis Ziektenkosten Verzekering”

 1. @ Non grata. Nog meer nieuws over Citizens Insurance. Mail werkt niet en telefonisch is niemand aanwezig. Het zal me niet verbazen, dat ze met die premies niet meer bestaan.

 2. @ Non grata. Citizens Insurance. De door jou genoemde jaarpremies zijn slechts een fractie van elke andere ziektekostenverzekering in welk land dan ook en dat roept vragen op:
  1. Staat er nog een grote verzekeringsmij achter, want alleen Curacao is wel weinig?
  2, Geeft het dezelfde dekking als de SVB-verzekering incl. medische uitzendingen?
  3. Zijn er nog extra betalingen voor bezoek aan dokter of specialist en recepten?
  4. Is er een eigen risico en hoe hoog is die?
  5. Hoe zit het met de betalingen en moet je dat eerst zelf voorschieten?
  6. Zijn er nog nadelen te vermelden in vergelijking met de traditionele verzekeraars?
  7. Waarom staat MCIS niet op de brokerslijst?
  8. Weigeren zij ook klanten vanwege leeftijd of slechte gezondheid?

 3. Ziektekostenverzekering volgens Non grata:

  Miljonairs en veelverdieners:
  vrijwillig voor 1.000 naf per jaar particulier verzekerd bij Citizens. Dekking: ultra uitgebreid.

  Losers die zich afbeulen voor 1.500 per maand:
  verplicht verzekeren voor 500 naf per maand. Dekking: Alleen huisarts, met eigen bijdrage, want arme mensen maken veel vaker gebruik van de gezondheidszorg.

  Gepensioneerden:
  verplicht verzekeren voor de helft van hun inkomen. Dekking: eigen bijdrage voor specialisten en huisarts. Medicijnen zelf betalen. Ouderen hebben immers vaker meer chronische kwalen.

  Werklozen, arbeidsongeschikten en andere nietsverdieners:
  geen verzekering. Dekking: geen.
  Die zoeken maar een geneeskrachtig plantje in de knoek. Hebben ze toch genoeg tijd voor.

  Illegalen:
  zie werklozen.

  O ja, voorts diabetes bij voorbaat uitsluiten van alle verzekeringen anders dan bij Citizens, want dat doet men hier zichzelf aan.

  Non grata, kan die Citizens van jou misshien ook jouw zieke aso geest genezen?

 4. @ Non grata. Volgens hetzelfde vrijheidsprincipe dus de keuze laten om wel of niet voor de betaling van ziektewet, AOV, allerlei verzekeringen en belastingen te kiezen? Zou een mooie boel worden.

 5. @Barika hel, zou dus die inkomsten van de 10 uur aanhouden. Daarover straks 10% BZV premie en je bent redelijk goedkoop af. Als ZZP zijn de inkomsten niet altijd in beeld toch?

 6. VRIJHEID: iedereen zelf de keuze laten! We leven toch niet in een dictateur? Ja, eigenlijk dus wel!
  Wie heeft het recht om een particulier die zich bij Citizins kan verzekeren afhankelijk van de leeftijd tussen de 1400 en 1900 gulden per jaar dit af te pakken? Bij die verzekeringsmaatschappijen zitten blijkbaar de mensen met hersens en die wel kunnen rekenen.
  En trouwens misschien eerst maar eens zorgen dat niet de helft van de bevolking niet werkt of een minimaal inkomen heeft door superongeschoold werk en daardoor vrijwel niets bijdraagt aan de BZV-pot. Opleiden dus naar goede banen.

 7. Ik snap helemaal niets van dit plan! Ik ben een zgn zzp’er/zelfstandige en werk nog eens 10 uur /week in t onderwijs. Ik kan niet bij svb/bzv, ben particulier verzekerd. Ik heb werkelijk geen idee wat deze nwe regeling voor mij gaat betekenen. Heeft iemand verheldering?

 8. De reparaties staan al in het advies van de RvA. Er is bijv geen goede samenloop met andere wetgeving en deelname is ook niet verplicht als men particulier is verzekerd. Dat kan allemaal gedoe geven met verzekerden en premie-inning. Het is gewoon niet goed doordacht en we weten allemaal dat zaken die snel maar ondoordacht geregeld worden ons geld gaan kosten! De RvA meldt ook dat de beoogde besparingen niet helder zijn.

 9. Laat ik aannemen, dat deze regering reparaties zal plegen, maar ik weet niet eens welke. Na vele keren van uitstel staat het fonds er steeds slechter voor en kan ik me de aanname van de wet wel voorstellen om een verdere verslechtering te voorkomen en blijkbaar zullen die reparaties nog wel enkele maanden in beslag nemen. Nu kan in ieder geval wel de inning van de nieuwe premies, jaarbijdrage en kosten per medicijnregel plaatsvinden. Onverteerbaar blijft, dat de BZV niet verplicht voor IEDEREEN gaat gelden en dat maakt het fonds zwak, terwijl ALLE bewoners toch al een kleinschaligheid maken. Ambtenaren, ministers en parlementariers moeten er ook bij en kan het niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Het zal nog wel een robbertje vechten met de verzekeraars worden, als ook de particulier verzekerden bij de BZV moeten.