CURAÇAO – Het dodental als gevolg van de opstand in de Uribana-gevangenis in het Venezolaanse Barquisimeto is opgelopen tot 61. Dat heeft de directeur van het centrale ziekenhuis in Barquisimeto gisteren gezegd. Ongeveer 120 mensen raakten bij de opstand gewond.

De minister voor het gevangeniswezen Iris Varela zei dat de gedetineerden van de Uribana-gevangenis naar andere gevangenissen worden overgebracht. Een officieel dodental wilde ze niet geven.

Inspectie
Aanleiding voor de rellen, die vrijdag uitbraken, was het voornemen van de Nationale Garde om de gevangenis te inspecteren, vanwege een aantal vechtpartijen tussen groepen gevangenen. Volgens ziekenhuisdirecteur Ruy Medina hebben de meeste gewonden schotwonden opgelopen. Iets minder dan de helft van de gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis en sommigen hebben operaties ondergaan.

Tragisch
De Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro noemde het bloedbad in de gevangenis ‘tragisch’ en zei dat procureur-generaal Luisa Ortega Diaz en de voorzitter van het parlement Diosdado Cabello leiding gaan geven aan het onderzoek naar de rellen. Oppositieleider Henrique Capriles heeft de manier waarop de regering omgaat met de overvolle gevangenissen veroordeeld. “De gevangenissen van ons land zijn een voorbeeld van de onbekwaamheid van onze regering en haar leiders. Ze hebben het probleem nooit opgelost.” In de Uribana-gevangenis zitten zo’n 1400 gedetineerden. Bij de bouw was gerekend op 850 personen.

© NOVUM

1 reactie op “Dodental gevangenisopstand Venezuela naar 61”

  1. Kunnen we de criminelen van Curacao niet naar de gevangenissen van Venezuela sturen?