• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het personeel van de douane en immigratie op vliegveld Hato hebben gistermiddag tijdelijk het werk neergelegd nadat er een sterke geur uit airco’s op het vliegveld kwam. De geur was zo sterk, dat het personeel er misselijk door werd. Na overleg met de vakbond heeft het personeel het werk neergelegd.

De staking zorgde voor flinke vertragingen bij vertrekkende en aankomende vluchten. Veel passagiers hadden geen idee wat er aan de hand was. “Een ongelukkig misverstand tijdens het onderhoud van het airconditioningsysteem in de douane -en immigratiezone maakte dat het personeel van diverse eenheden in de aankomsthal van de luchthaven zich niet meer veilig voelde om daar te blijven werken”, verklaart Curaçao Airport Partners (CAP).

Veiligheid
“Op geen moment was de veiligheid van noch personeel noch passagiers in gevaar”, benadrukt CAP, die de situatie heeft toegelicht en zijn verontschuldiging aanbiedt voor het veroorzaakte ongemak. “Het airconditioningsysteem moet zoals overal ter wereld regelmatig worden onderhouden en schoongemaakt. De schoonmaak kan voor een onprettige geur zorgen in het gebouw.”

Geur
De geur is volgens CAP niet schadelijk maar het personeel en de passagiers voelden zich niet op hun gemak. “Om die reden vindt de schoonmaak normaal gesproken ’s avonds plaats. Helaas is door een misverstand, de immigratieruimte en die waar de koffers opgehaald kunnen worden, overdag schoongemaakt, terwijl dit gepland stond voor ’s avonds”, verklaart CAP. Er is meteen actie ondernomen en enkele industriële fan’s zijn aangezet om de situatie te verlichten voor het personeel van de immigratie en douane.

Passagiers
Daarnaast had CAP om het ongemak te minimaliseren in overleg met immigratie besloten om uitsluitend de twee grote vliegtuigen (KLM en Arkefly) op dat moment te laten landen. Andere vliegtuigen kregen geen toestemming om hun passagiers te laten uitstappen. Later werd de situatie genormaliseerd.

Inspectie
Twee artsen van het departement voor Hygiëne werden gevraagd om de situatie te inspecteren om te garanderen dat er geen gevaar bestond voor de gezondheid en veiligheid van medewerkers en passagiers. Beiden verklaarden dat de ruimtes gewoon gebruikt konden worden. CAP bedankt de betrokken overheidsentiteiten en vakbonden voor hun medewerking in deze ongebruikelijke situatie. CAP wil verzekeren dat stappen zijn genomen om herhaling van deze situatie te voorkomen.

12 reacties op “Staking op Hato zorgt voor vertragingen”

 1. Heb van betrouwbare bronnen gehoord dat het personeel idd door de vakbonden van hun werkplek zijn weggestuurd. Vind het wel erg oneerlijk dat KLM en Arkefly wel mochten landen terwijl DAE en Insel air (de lokale maatschappijen) niet mochten. Tevens heb je om te landen alleen iemand in de toren en een brandweerdienst nodig volgens de internationale wetgeving. Douane en Immigratie kunnen puur passagir toegang tot het land belemmeren. M.a.w. vliegveld was onterecht gesloten en DAE en Insel Air waren er de dupe van en hebben aanzienlijke kosten moeten maken wegens slechte planning van CAP.

 2. Juan, op 28-01-2013 om 06:51 schreef: leer eens kijken naar je zelf “broeder”

  Citaat : EN de passagiers voelden zich niet op hun gemak.

  De éérste vraag die ‘n lezer van dit artikel zou moeten stellen is of het reinigingsmiddel van de aircon wel zo onschadelijk is ?

  Met het systeem van Hato ben ik niet bekend, maar wel enigermate van airconditioning-systemen zoals die te vinden zijn in cruiseships, grote hotels, en dergelijke.
  De professionele reinigingsmiddelen die daarvoor gebruikt worden zijn nogal agressief.
  Persoonlijk heb ik geen behoefte om aanwezig te zijn bij de kofferband van Hato als er ge-cleaned wordt.

  De bla-bla retoriek van het CAP klinkt in mijn oren voorspelbaar (net als die zeer dik betaalde heren bij de NS)

  Een parallel trekken tussen twee verhalen waarbij de vraag is naar wie met de vinger gewezen moet worden heet vrije associatie, een techniek om problemen te analyseren.
  Had niets met de éne locatie of de andere van doen, mijn excuses, misschien moeten verduidelijken.

  (overigens heb ook ik een pesthekel aan red tape, bureaucratie, en vakbonden, op Curacao om rillingen van te krijgen)

 3. Hmmmmmmmmmm en wanneer gaan nu dan eindelijk eens ALLE betrokkenen/slachtoffers van stink- GIFFABRIEK ISLA aan het staken ?????
  DAAR stinkt het pas echt en is het niet alleen stank maar ook zwaar toxische troep in de lucht!!!!
  Maar ja $$$$$$$$$$$$ rules

 4. @pikantje
  WTF heeft die trein te maken met een “staking op Hato” ??
  Weer het typische vinger naar een andere kant wijzen terwijl het probleem voor je voeten ligt
  In Nederland gebeuren ook dingen die niet goed zijn, maar zal daar ook voor elk iets een vergelijk met Curacao worden gemaakt ???? wat denk je zelf ????
  leer eens kijken naar je zelf “broeder”

 5. In Nederland rijdt de FYRA hogesnelheidstrein.
  Tenminste, als het niet gaat vriezen in de winter, want anders rijdt ie niet.

  Dat de Italiaanse treinenbouwer niet echt hogesnelheidstreinen maakt, dat wisten de direkteuren van de Nederlandse Spoorwegen wel, maar ze bedachten zich niet dat een fabrikant in Italië niet zoveel ervaring heeft met winterse omstandigheden.

  Gelukkig had de NS direktie een marktcomform jaarsalaris tot zo’n 1.5 miljoen gulden.

  Ook een verhaal met ‘n luchtje, maar één waarvan de stank maar niet weggaat.

 6. alle ambtenaren ontslag geven, als ze niet willen werken.
  dan kunnen ze opnieuw solliciteren en dan kan de overheid rustig kijken naar hun werkverleden.
  waren ze goed, kunnen ze aangenomen worden waren ze lui : zoek maar ander werk.
  de vakbonden hier verknallen het voor iedereen, vooral de overheidsvakbonden….
  veel te veel benefits voor hun en hun giga aantal familieleden….
  ik zag laatst wat het gemiddelde salaris was van een gemiddelde ambtenaar.
  dat was erg veel geld voor deze minimale werkzaamheden.
  iets van 6 x het salaris van een kassiere bij de supermarkt.
  daar zouden de vakbonden wel werk van moeten maken, die dames worden echt onderbetaald.

 7. Gaan we ook staken in wishi marchena dan want die stank daar is nog veel erger!

 8. Ach ach onze tere zieltjes, allemaal gemaakt van suiker !!! mietjes !!!

 9. Toen ik aankwam met mijn koffer kon ik tenminste eindelijk eens lekker doorbanjeren….
  Als stank een reden is om niet te hoeven werken dan zal er helemaal niks meer gebeuren op grote delen van dit eilandje.

 10. Ja stel je voor je zou doorwerken als het wat ruikt, wat een Curacaose reactie weer.

 11. Breek me de bek niet open over CAP. Was er gisteren met op de borden alle arrivals ‘on time’, waarna ik uren moest wachten op de aankomst van mijn vlucht.

  Volgens mij staat CAP voor Customers Are a Pain (in the youiknowwhere). Zo worden klanten op Hato in ieder geval behandeld.

 12. Weer eens een typische reactie van het overheids personeel van douane en immigratie! Bij het minste en geringste wordt er gestaakt of gemekkert. Wanneer wordt dit soort mensen eens op staande voet ontslagen. Ik was gisteren toevallig rond hetzelfde moment op de airport, en ja het stonk, en ja het is niet slim van CAP om dat overdag te doen, maar er was nul komma nul reden om daarvoor het werk neer te leggen. Gewoon de verotte mentaliateit van het overheidspersoneel…… kennelijk wilde men snel naar het Tumba Festival…..