CURAÇAO – Minister Sherwin Josepha (Arbeid) vergadert vandaag met negen overheidsinstantie. De minister wil dat een team wordt gevormd dat controles moet gaan houden over verschillende gebieden wat betreft de naleving van de arbeidswetten, betalen van belasting en veiligheid op de werkvloer.

De instanties waarmee Josepha om tafel gaat zitten zijn; Sociale Verzekeringsbank (SVB), Belasting Accountantsbureau (BAB), Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD), Dienst voor Controle en Veiligheid (SKS), brandweer, douane, immigratie, ministerie van Economische zaken en de Inspectie van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn. De controles zijn om na te gaan of wordt voldaan aan: betaling van verzekeringspremies voor ziektekosten, betalen van belastingen, het naleven van milieu- en hygiëneregels, veiligheid, accijns, vergunningen voor verblijf, vestiging en arbeid en prijsbeleid.

Regels naleven
De regering ontvangt veel klachten van werknemers over het niet naleven van de wet. Het team zal zich flexibel opstellen wanneer een werkgever niet voldoet aan de wet en tijd geven om verbeteringen aan te brengen. Aan de andere kant zullen de controles strenger worden tegen werkgevers die ongedocumenteerde werknemers in dienst heeft. Als een ingebrekestelling wordt geconstateerd wat betreft artikel 2 van de Landsverordening Arbeid Vreemdelingen, wordt een proces-verbaal opgemaakt. Artikel 19 van deze verordening spreekt van een maximum gevangenisstraf van drie maanden of een boete van 100.000 gulden bij overtreding van artikel 2.

5 reacties op “Josepha wil controle op arbeidswetten”

 1. En zo hoort het ook. Deze jongeman minister geeft me hoop.Niet praten maar doen.Ga zo door .

 2. Het zijn bestaande wetten en regels. Wat ik dus lees (heel hoopvol) is dat er nu een minister is die zegt: AAN HET WERK!!! tegen..

  Sociale Verzekeringsbank (SVB),
  Belasting Accountantsbureau (BAB),
  Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD),
  Dienst voor Controle en Veiligheid (SKS),
  Brandweer,
  Douane,
  Immigratie,
  Ministerie van Economische zaken en de
  Inspectie van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn.

  Ze kunnen moeilijk zeggen “Natuurlijk, gaan we direct doen, sorry”

  Ik schat zo in dat deze instanties dan zullen zeggen dat ze er de mensen niet voor hebben, de werkdruk al te hoog is, er teveel zieken zijn, er teveel onkundige politiek benoemde figuren rondlopen en dat de vakbonden gaan protesteren. En dan? Dan komt er een commissie…..

 3. Veiligheid, nou daar zal je dan wel een deskundige voor moeten nemen met een zeer sterke ruggegraat ,helemaal in de bouw,ben zelf in de bouw werkzaam geweest,als ik hier zo om mij heen kijk waar gebouwd word,dan keurde ik voor 95 % af.

 4. @ruperto, de heren Jamaalodin en El Hakim schijnen zich niet aan de regels te houden dus kunnen ze daar beginnen!

 5. Precies zoals het moet. Ik hoop dat de bevolking meewerkt en alle overtreders van diverse categorien in de zakenwereld aan het bewstte departement dorgeven. Men kan op mijn volle mewerking rekenen.