• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Staten heeft woensdag de wet Basis Ziektenkosten Verzekering (BZV) aangenomen. Het zorgpakket dekt onder andere kosten voor de huisarts, specialisten, para-medische zorg en tandartsenzorg. Het orgaan dat dit basispakket gaat uitvoeren is de Sociale Verzekerings Bank (SVB).

Daarnaast worden ook kosten voor kunst- en hulpmiddelen, apotheek kosten, gerelateerde zorg voor een bevalling, vroedvouw, zorg in het buitenland (die in eigen land niet kan worden gegeven) en thuiszorg in het pakket opgenomen. Om gebruik van de zorg te kunnen maken moet men zich identificeren met een verzekeringspasje dat wordt uitgegeven door de SVB. De overheid gaat op korte termijn meer informatie verspreiden over het zorgpakket.

Fonds
Om de kosten voor de basisverzekering te kunnen dekken wordt een fonds ingesteld. De Centrale bank van Curaçao en Sint Maarten gaat toezicht houden op het beheer van deze fonds. De belastingdienst zal worden belast met de zogenaamde heffing en inning van de premies.

Ambtenaren
Aangezien de regering niet tot een overeenkomst is gekomen met de vakbonden in CGOA, heeft de regering de wet voor de BZV opgesteld zonder de groep ambtenaren in te lijven. De wet eist dat de regering een overeenkomst moet hebben voor de vakbonden voordat ambtenaren deel kunnen uitmaken van de verzekering, aangezien de wet gevolgen voor de rechtspositie van de ambtenaren heeft. Voorlopig zullen de ambtenaren dus niet onder de huidige wet vallen. De regering wil zo snel snel mogelijk tot een overeenkomst komen met deze groep.

11 reacties op “Kostendekking BZV”

 1. Ik hoop wel dat de regering komt met een systeem van registratie van naam foto’s en belasting nr om misbruik tegen te gaan.

 2. Slecht geïnformeerd heer Zorro. want 20% betalen voor iets dat je niet krijgt noemen ze oplichterij.

 3. John Baselmans. Gepensioneerden, niet noodzakelijk met meer dan AOV, gaan 12% van hun schamele inkomen betalen en gepensioneerde ambtenaren met een AOV en goed pensioen betalen voor een betere verzekering zoals 2de klas ziekenhuis 20%. Dat lijkt me meer dan billijk. Verder dus lekker achter in de rij aansluiten totdat de ambtenarenbonden overstag gaan voor de BZV en wel meteen.

 4. Dat er veel misbruik is gemaakt in het verleden weten we allemaal Kwame. maar noem me een tak op in onze gemeenschap die niet uit de kas gegraaid heeft! Het trieste is is dat wij gepensioneerde de dupe zijn van een organisatie die beheerd wordt door enkele mensen die al voor tientallen jaren alles te zeggen hebben en zo machtig zijn dat ze zowel in het ambtenaren pensioenfonds zitten maar ook in de verzekering EN bond! Dus alles onder enkele mensen die als een kartel niet te pakken zijn. Althans tot nu. Ik wacht tot dat deze beerput opengetrokken gaat worden.

 5. Zorro ik denk dat je het even verkeerd gelezen hebt wat ik geschreven heb. Wij als ambtenaren pensoenados betalen in het totaal 20% aan ziektekosten van onze uitkering! En tot de dag van vandaag krijgen wij GEEN medische hulp en moeten we eerst alles ZELF betalen en na jaren krijgen we het misschien terug. Ik zou willen dat we onder de SVB gingen vallen met de behandelingen van de SVB. Nu zijn we VERPLICHT premies te betalen voor een verzekering die niet werkt!

 6. solidair = IEDEREEN verplicht in de bzv

  dan kan de premie ook meteen omlaag

 7. Op grond van welke wetten mag de overheid aan burgers een belastingverhoging opleggen (want dat is de verzekering) en daar exclusief een bepaalde groep buiten laten? Dit is de meest grove vorm van discriminatie die bestaat en ik kan niet voorstellen dat dit stand houdt voor de rechter. Overigens moet deze wet nog goedgekeurd worden.

 8. @John, Je vergeet te melden dat ambtenaren ook jarenlang misbruik maakte van hun riante verzekeringen. Ook was de controle niet goed dus kon bv de hele familie dure gebitsoperaties krijgen dat allemaal betaald werd door de gemeenschap!

 9. @ John Baselmans. Zo moet het blijven, totdat de ambtenaren zoals elke burger bij de BVZ ingedeeld kunnen worden. De betaalbaarheid is beter bij een zo groot mogelijk aantal verzekerden. Ambtenaren moeten maar hun zegeningen tellen na zo veel jaren van betere voorwaarden en premies, maar die uitzonderingspositie moet nu eens afgelopen zijn. Lekker druk zetten op de ambtenarenvakbonden en tot die tijd achter in de rij, totdat de niet-ambtenaren geholpen zijn.

 10. Uitvoering door SVB? Dan is ultieme chaos nu al verzekerd! Ik wens iedereen die daarmee te maken krijgt veel sterkte.

 11. Wederom zijn de ambtenaren en de gepensioneerde ambtenaren de klos van een kartel dat er in deze hoek heerst. Als gepensioneerde zijn we nog steeds niet werkelijk verzekerd en worden we als laatste geholpen in de overvolle wachtkamers. Reden “de artsen/boticas/ziekenhuizen worden niet betaald”

  Wanneer gaat de regering ingrijpen in deze maffia praktijken waar geld verdwijnt als sneeuw voor de zon.