CURAÇAO – Voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm spreekt dit jaar tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin houdt de 5 mei-lezing in de Domkerk in Utrecht.

Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei vandaag. Van Uhm had sinds 17 april 2008 de militaire leiding over de strijdkrachten. Een dag later overleed zijn 23-jarige zoon in Uruzgan door een aanslag met een bermbom. Zijn termijn eindigde eind juni. In een reactie laat hij weten het bijzonder te vinden dat hij op 4 mei op de Dam mag spreken. “Vanwege mijn zoon Dennis, maar ook vanwege mijn vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht bij de slag om Nijmegen en daarbij kameraden verloor.”

Vrijheid
Oud-minister Hirsch Ballin is hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht in Tilburg en hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam. Uitgangspunt van zijn lezing is het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: Vrijheid spreek je af.

Verzet
Schrijfster en journalist Pauline Broekema houdt dit jaar de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Broekema doet onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en heeft een boek geschreven over het vooroorlogse joodse leven in de Mediene. De Tweede Wereldoorlog heeft volgens Broekema haar familie die in het verzet zat gevormd. “En mij dus ook. Op 5 mei vier ik waar het in mijn werk als journalist over gaat: eigenwijs kunnen zijn, voor je eigen mening kunnen uitkomen, onrecht aan de kaak kunnen stellen.”

Foto: Defensie

www.versgeperst.com