• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De landmachtcompagnie heeft deze week geoefend in de West op Bonaire. Naast kennismaken met het eiland en de hulpdiensten, zetten de militairen zich ook in voor de gemeenschap met diverse activiteiten. Morgen keren de militairen weer terug naar Curaçao.

Elke roulerende compagnie op Curaçao oefent tijdens de tijdelijke tewerkstelling onder de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied (CZMCARIB) een periode op Bonaire. De militairen geven onder andere invulling aan één van de taken van CZMCARIB: het ondersteunen van civiele autoriteiten.

Ramp
Als voorbereiding op die taak verkennen en trainen ze op Bonaire. De militairen voerden tactische waterverplaatsingen uit en probeerden in korte tijd een volledige ‘situational awareness’ te krijgen. Zo raken ze gewend aan de lokale gewoontes en gebruiken en leren zij het terrein kennen. Alle activiteiten die de eenheid op het eiland uitvoert, hebben tot doel om gereed te zijn op het moment dat Bonaire hulp of ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld als gevolg van een ramp.

Band met bevolking
CZMCARIB hecht veel waarde aan de band die het heeft met de autoriteiten en bevolking van Bonaire. In dat kader gebruikte de compagnie de tijd op het eiland ook om een aantal goede doelen te ondersteunen. Zo verplaatsten de militairen een hindernisbaan voor REBOUND, een organisatie die tot doel heeft moeilijk opvoedbare jeugd een kans te geven in de maatschappij. Daarnaast staken de mannen en vrouwen hun handen uit de mouwen voor de natuurbehoudorganisatie STINAPA. Ze knapten enkele stranden en enkele broedplaatsen voor schildpadden op.

2 reacties op “Militairen zetten zich in voor gemeenschap”

  1. Goed bezig. Fijn dat onze jongens iets kunnen betekenen voor de mensen op Bonaire. En niet te vergeten de natuur. Ga zo door. Het thuisfront staat achter jullie.

  2. kom wekelijks op bonaire, gaat vooruit, er wordt tenminste met overheden overlegd wat er beter kan, op korsou blijft een drama, transitie kabinet is een ware joke, 6 maanden iets doen, gaat niets gebeuren, en hodge neemt de vrouw van Ivar al in genade, heel heel slecht signaal, en stella mag ook blijven hoorde ik, wat een drama op dit eiland