CURAÇAO – PAR heeft tegen de Wet Basis Ziektekosten Verzekering  gestemd en tegen de motie waarin ministers en parlementariërs onder de BZV komen te vallen. Er worden volgens de PAR politieke spelletjes gespeeld. Dat zegt Statenlid Zita Jesus-Leito tegenover Radio Hoyer 2.

“De zwaksten in de samenleving worden met de BZV het hardst getroffen. Er is alleen gekeken naar de kosten en niet naar de kwaliteit van de zorg”, volgens Jesus-Leito. Met name de tandheelkundige kosten en de kosten voor een bril vindt de PAR zwaarwegende punten die ontbreken in de BZV.

Jesus-Leito legt aan Rick Hart van Radio Hoyer 2 uit waarom ook die kosten in de BZV moeten worden opgenomen:

8 reacties op “PAR tegen Basisverzekering”

 1. Basis verzekering voor iedereen een rechtvaardige zaak. De klasse justitie in ziekenhuizen moeten afgeschaaft worden. Er mag geen onderscheid zijn in behandeling van patienten.Het verblijf in een ziekenhuis moet verkleint worden. Mensne die langdurig ziek zijn moeten verder in een zorginstelling voor nazorg of thuiszorg. Tandheelkunde en bril moeten onder datzelfde verzekeringspakket vallen. Tandheelkunde kan men handhaven tot zijn 25e jaar en dan afbouwen naar zijn 20e jaar. Want als de tanden goed onderhouden worden dan neemt de zorg in de komende jaren ook af. Je moet recht hebben op een jaarlijkse controle. Brillen kan je geheel in de verzekering zetten met rechthebbende op een nieuwe bril om de 2 jaar net als in Nederland. In nederland heb je een pakket van A,B. C. Pakeet A is een gewone basisziektekostenverzekering, bij een B-pakket heb je iets meer ruimte en C- Pakket worden er meer duurdere dingen vergoed en betaal je ook meer premie. In pricipe heb je alles vergoed in de basispakket, huisarts, medicijnen, tandheelkunde,ziekenhuis. Wel moet in erbij zeggen dat ze allemaal duur zijn en verplicht. Tussen de 100 en 136 euro. Vroeger betaalde je alleen ziekenfonds en alles is geregeld voor 25 en 50 gulden per maand. Nu zijn de regeringen ook boeven geworden en willen ook allemaal een graantje meepikken van de welvaart. Van de salarissen worden ook een persentage op je loon ingehouden voor de AWBZ Algemeen Wet Bijzonder Ziektekosten- verzekering. Die gaan allemaal naar een pot om de uitzonderingsgevallen te bekostigen. Daarom vind ik het fout dat PAR hier tegen stemt. PAR moest positief stemmen op het Wet Basis Ziektekosten Verzekering en een amandement indienen voor mogelijke aanpassingen daar waar nodig is. Zo niet dan kan Zita Jesus Leito de rechter vragen het wetsvoorstel te laten toetsen op rechtvaardigheid. Waarom zoveel tamtam rond zo’n goede wet. De PAR is wel bezig zichzelf buitenspel te zetten.

 2. Waarom is de PAR tegen de motie waarin ministers en parlementariërs onder de BZV komen te vallen? Wat is daar mis mee? De PAR wil wel dat de ambtenaren onder de BZV gaan vallen dus blijf consequent.

 3. @Non grata

  Wacht maar tot je ziek wordt en je fijne particuliere verzekering loopt af. Dan mag je je herverzekeren voor een jaar, met uitsluiting van bestaande kwalen.

  En die bzv-premie lijkt wel veel, maar relatief betaal je niks meer dan arme mensen, terwijl je in absolute getallen een veelvoud overhoudt in vergelijking met lage inkomens.

  Niet zeuren dus, ik zal blji zijn als ook jij solidair MOET gaan zijn met je minder bedeelde landgenoten.

 4. Tip voor directeuren, je hoeft jezelf geen slaris uit te keren, dus betaal je ook geen premies en en kun je alsnog een particuliere ziektekosten verzekering naar keuze nemen, bij voorkeur niet op Curaçao, daar wordt je per definitie bestolen, maar je kunt je ook prima verzekeren in Nederland, bijvoorbeeld bij ONVZ.

 5. @non grata

  bij particuliere verzekeringen woden mensen va 50 of zelfs kinderen die een illness hebben uitgesloten, dus liever iets meer betalen dat je je junt verzekeren.

 6. O ja, en voor de kosten van brillen… Je ooit afgevraagd waarom die Optika’s zo groot zijn? De marges zijn gigantisch. Kan dus goedkoper. zie http://www.brillen24.nl/ gaat prima. Een keer de sterkte goed noteren of bij oogarts laten vaststellen.

 7. @non grata, als ik het advies van de RvA lees dan mag je ook jezelf verzekeren.

 8. Compleet ridicuul hoge premies ENKEL voor SUPEREENVOUDIGE basisgezondheidszorg?
  BZV op Curaçao met stip op nummer 1 !
  De particuliere verzekeringen kunnen dezelfde zorg aanbieden voor een vaste veeeeeeeeeeeel lagere premie!! Dus noem een reden om niet voor dat laatste te mogen kiezen? De (keuze)vrijheid van de burger wordt (wederom) met voeten getreden!!
  Hier wordt je pas ècht ziek van!!!