• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De 38-jarige Française Florence Cassez die zeven jaar in een Mexicaanse cel zat, is vandaag aangekomen in Parijs. Cassez werd in 2005 veroordeeld tot zestig jaar gevangenisstraf voor hulp aan haar toenmalige Mexicaanse vriend die een bende zou leiden die zich bezighield met ontvoeringen.

Gisteren gelastte het hof Cassez’ vrijlating vanwege procedurele fouten en rechtenschendingen. De rechters van het hof oordeelden niet over haar schuld of onschuld, maar zeiden dat de misstappen zo ernstig waren, waaronder de schending van het recht op consulaire bijstand en geknoei met bewijsmateriaal alsmede het naspelen van haar arrestatie voor de media, dat het oorspronkelijke vonnis ongeldig moest worden verklaard. Eén van de rechters wilde dat het proces zonder het besmette bewijs werd overgedaan, maar daar ging de rest niet in mee.

De waarheid
Omdat in de zaak onjuist is gehandeld, zal de waarheid nooit bekend worden, zegt Luis Gonzalez Placencia, voorzitter van de Mexicaanse Mensenrechtencommissie in Mexico-Stad. “We kunnen in dit land niet langer negeren dat de politie bewijslast verkrijgt door ermee te rommelen, door te martelen”, zei Gonzalez. “We zullen nooit weten of Florence schuldig of onschuldig is, maar we weten zeker dat er specifieke personen zijn die een eerlijk proces hebben tegengehouden.” De zaak vestigt de aandacht weer eens op het van oudsher door en door corrupte rechtssysteem in Mexico.

Ontvoering nagebootst
De Mexicaanse politie heeft toegegeven de inval waarbij Cassez werd opgepakt en gijzelaars werden vrijgelaten te hebben nagespeeld. De dag nadat Cassez was gearresteerd, werd ze meegenomen naar een ranch waar ze moest deelnemen aan het naspelen van de raid voor televisiecamera’s, iets wat in Mexico niet ongebruikelijk is. De Française woonde op de ranch, maar zegt zelf geen weet te hebben gehad van de ontvoeringsslachtoffers die er werden vastgehouden. Ten minste één slachtoffer heeft Cassez echter aan haar stem herkend en haar als één van de ontvoerders geïdentificeerd. Het is onduidelijk wat de zaak betekent voor Cassez’ ex-vriend Israel Vallarta, die de bende zou leiden.

Woede
Activisten zijn woedend over haar vrijlating. Familieleden van ontvoeringsslachtoffers riepen ‘Moordenaar!’ toen het politiekonvooi met gillende sirenes voorbijkwam. Cassez’ verwanten reageerden opgetogen op haar vrijlating. Zij zijn ervan overtuigd dat ze onschuldig is. “Ik ben dolblij. Anders kan ik het niet zeggen”, zei haar moeder. “Ik kan het nog steeds moeilijk geloven.” De Franse president François Hollande zei dat met de uitspraak de betrekkingen tussen Frankrijk en Mexico, die waren bekoeld door de kwestie, ‘beter zijn dan ooit’.

Straf
Cassez zat zeven jaar vast en werd de kern van een debat tussen Mexicanen die zeggen dat ze is misbruikt door het rechtssysteem en degenen die zeggen dat haar vrijlating alleen maar het gevoel versterkt dat misdrijven als ontvoeringen onbestraft blijven. De echtgenote van één van de slachtoffers was gisteren bij de gevangenis waar Cassez vastzat. De man van Michelle Valadez werd in 2005 ontvoerd en drie maanden gegijzeld gehouden door Cassez’ vriend en zijn bende. “We hebben het losgeld betaald, maar ze hebben hem toch vermoord”, zei ze huilend. “Het is niet eerlijk wat ze met ons hebben gedaan, het is niet eerlijk dat ze haar nu vrij laten.”

Ontvoeringen
Mexico heeft één van de hoogste ontvoeringscijfers ter wereld en er is een aanzwellende roep om de straffeloosheid die volgens de publieke opinie nu heerst een halt toe te roepen. In 2008 werden wijzigingen in het rechtssysteem ingevoerd, waaronder het houden van open processen en het principe onschuldig tot het tegendeel is bewezen te hanteren. Het oude systeem, dat in grote delen van land nog gebruikt wordt, werkt volgens velen corruptie en bekentenissen door marteling in de hand.

© Novum

www.versgeperst.com