CURAÇAO – De wet Basis Ziektenkostenverzekering (BZV) is gisteren met achttien stemmen voor en drie tegen aangenomen tijdens de Openbare Statenvergadering. Dat betekent dat ook ministers en parlementsleden onder de nieuwe verzekering vallen.
De BZV kampt met financiële problemem en hoopt met deze wet de gezondheidszorg betaalbaar te houden. Daarnaast wil de regering dat de wet zo snel mogelijk in werking treedt om te voorkomen dat de schatkist maandelijks miljoenen blijft verliezen.
Zorg
Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Ben Whiteman, heeft aangegeven dat hij de wet zal aanpassen waar dat nodig is nadat deze is goedgekeurd en gepubliceerd. Ook vindt de overheid het van belang dat zoveel mogelijk mensen deel kunnen uitmaken van de BZV: ” Dit zou één van de eerste stappen kunnen zijn om tot een algemene verzekering te komen voor de gehele bevolking van Curaçao.” Daarnaast moet er een substantieel verschil komen tussen de premies en inkomsten van verschillende sociale fondsen.
Voorwaarden
Een eis is dat binnen drie maanden de regering komt met een wetsvoorstel voor de wijziging of aanpassing van de wet. Bij het besluit is ook opgedragen dat alle ministers en parlementariërs zo snel mogelijk worden toegevoegd aan de ziektenkostenverzekering. Tot slot is ook besloten om:
– een dringend beroep te doen op de vakbeweging, om te bewerkstelligen dat alle ambtenaren en medewerkers (en directie) van alle overheidsbedrijven en stichtingen, ook ingesloten worden in de basisverzekering
– de regering de opdracht krijgt om in het kader van het solidariteitsprincipe, de plafonds voor premies en de inkomsten voor de sociale fondsen te uniformeren en te verhogen naar maximaal 150.000 gulden per jaar. Het fonds van Labizjan vormt hierop een uitzondering omdat die reeds een premie inkomstenplafond van 150.000 gulden per jaar heeft.
Parlement neemt wet BZV aan by (Papiamentstalig)
@Bon Grata, Als je van 150.000 inkomen 132.000 overhoudt, wie betaalt hier dan nog belasting en premies? Ben je niet in de war met Hakim en Jamaloodin c.s.? Of heb ik nog wat aftrekposten gemist?
@Non grata
Precies, dat heet solidariteit. De bzv waar overigens de PAR al in 2008 mee bezig was, die op zoveel verzet stuitte dat het hele plan weer de ijskast inging.
Grappig is dat je van die 150.000 volgens jouw berekening nog altijd 132.000 overhoudt. Het gezamenlijke bruto jaarsalaris van 7 mensen die jouw drankjes inschenken, jouw strontput leegscheppen en jouw huis verven.
Volgens mijn berekening mag je van die 18.000 premie 10.500 als aftrekpost opvoeren, wat je 49% belastingvoordeel oplevert is 5.145 naf, + 210 naf minder AVBZ-premie. In totaal betaal je dus 12.645 premie. Maximaal, want je belastbare inkomen zal na verrekening van je aftrekposten aanzienlijk minder zijn, dus het bedrag waar je die 12 procent ziektekostenpremie over betaalt bijgevolg ook.
Vind je dit nog steeds veel? Er wonen hier ook mensen die nog meer ziektekosten hebben.
Als je je namelijk vrijwillig particulier moet verzekeren, worden je bestaande/chronische kwalen niet meeverzekerd. Ook die van je kinderen niet! Dat betekent: ziektekostenpremie vanaf 4.000 euro per jaar, maar evengoed alle suikerziekte/bloeddruk/hartkwaal/reuma-enz. medicijnen en consulten zelf betalen. Dat loopt lekker op voor een dekking die goedbeschouwd alleen geldt voor griep en ongevallen.
Persoonlijk hoop ik dat met deze bzv de kogel door de kerk is om er zo spoedig mogelijk een voor iedereen verplichte azv van te maken. IEDEREEN dus een verplichte ziektekostenverzekering, zonder uitzonderingen voor ambtenaren, oud-mariniers, miljonairs en wat voor groepjes verder nog lopen te klagen.
Betalen is nooit leuk, maar misschien moet je eens kijken naar wat je overhoudt. Met een salaris van 150.000 is dat echt wel meer dan waar martina modaal hier van geacht wordt prettig te leven zonder klagen.
PS Waarom noem je je eigenlijk Non grata in een land dat je wel 10.000+ per maand oplevert?
@Non Grata, De kunst zal zijn om een meerjarige particuliere verzekering af te sluiten VOORDAT de zaak wet is. Het lijkt me dat je die dan netjes mag uitlopen vordat iemand je verplicht in de BZV kan duwen. Overgangsmaatregelen…
Kan wel het advies van de RvA vinden, maar weet iemand waar ik de wettekst zelf kan downloaden?
Een algemene ziektekosten verzekering is leuk. Waarom heeft de overheid er niet voor gekozen om een basispakket samen te stellen, dat op de markt te brengen en de verzekerings maatschappijen de kans gegeven om een bod te doen voor een prijs voor dat pakket en dus concurrentie toe te staan, zodat het voordeligste pakket gekozen kon worden en daar dan de premie voor te heffen voor eenieder gelijk. IMij bekruipt het gevoel dat de overheid een potje maakt bij de SVB waar straks naar willekeur uit gegrepen kan worden, want om zomaar te stellen dat iedereen 12% van zijn bruto inkomen mag afdragen is bij de konijnen af, het moet wel leuk blijven om te werken.
@Non grata
Precies, dat heet dus solidariteit. De bzv waar overigens de PAR al in 2008 mee bezig was, die op zoveel evrzet stuitte dat het hele plan weer de ijskast inging.
Grappig is dat je van die 150.000 volgens jouw berekening nog altijd 132.000 overhoudt. Het gezamenlijke bruto jaarsalaris van 7 mensen die jouw drankjes inschenken, jouw strontput leegscheppen en jouw huis verven.
Volgens mijn berekening mag je van die 18.000 premie 10.500 als aftrekpost opvoeren, wat je 49% belastingvoordeel oplevert is 5.145 naf, + 210 naf minder AVBZ-premie. In totaal betaal je dus 12.645 premie. Maximaal, want je belastbare inkomen zal na verrekening van je aftrekposten aanzienlijk minder zijn, en je ziektekostenpremie bijgevolg ook.
Vind je dit nog steeds veel? Er wonen hier ook mensen die nog meer ziektekosten hebben. Als je je namelijk vrijwillig particulier moet verzekeren, worden je bestaande/chronische kwalen niet meeverzekerd. Dat betekent: ziektekostenpremie ruim 4.000 euro per jaar, maar evengoed alle suikerziekte/bloeddruk/hartkwaal/reuma-enz. medicijnen en consulten zelf betalen. Dat loopt lekker op voor een dekking die goedbeschouwd alleen geldt voor griep en ongevallen.
Persoonlijk hoop ik dat met deze bzv de kogel door de kerk is om er zo spoedig mogelijk een voor iedereen verplichte azv van te maken. IEDEREEN dus een verplichte ziektekostenverzekering, zonder uitzonderingen voor ambtenaren, oud-mariniers, miljonairs en wat voor groepjes verder nog lopen te klagen.
Betalen is nooit leuk, maar misschien moet je eens kijken naar wat je overhoudt. Met een salaris van 150.000 is dat echt wel meer dan waar martina modaal hier van geacht wordt prettig te leven zonder klagen.
PS Waarom noem je je eigenlijk Non grata in een land dat je wel 10.000+ per maand oplevert?
Zij die (terecht) vinden dat ze de eigenaren zijn van ons eiland, regering, overheid nv’s gesteund hun personeel en ambtenaren duwen de onbenullige rest van de bewoners een regeling door de strot waarmee zij zeker achteruit gaan en die een waslijst van onvolkomenheden heeft en noodzakelijke aanpassingen behoeft waarvoor voorlopig 3 maanden zijn uitgetrokken.
Natuurlijk zullen we, net als we gepikt hebben dat we met de regering Schotte 2 jaren bestolen zijn, ook dit pikken. Immers… we zijn echt onbenullen en daarvan wordt onbeschaamd misbruik gemaakt.
Ik hoor nog onze politici zeggen ” De economische wereld crisis gaat ons voorbij”. Inderdaad is dat waarheid gebleken want “ons” is alleen de selecte groep eigenaren.
Dit is niet solidair meer. Dit is diefstal van hard werkende mensen op grove wijze. Ten eerste is het medicijngebruik op Curacao 3x zo hoog als in Europa en 2x zo hoog als op Aruba, met name omdat veel huisartsen belangen hebben in de botika’s. Daarnaast is het aantal botika’s 10x zo hoog per hoofd bevolking als in Europa, uiteraard omdat er zoveel geld mee te verdienen valt. Hebben we het nog niet over het gebrek aan generieke medicijnen en de versnippering van specialisten met alle kosten van dien. Rest nog het hoge ziekteverzuim. Los dat eerst op en kom dan bij ons terug!
Tijd dat de ambtenaren kleur gaan bekennen!
Dus sommige mensen moeten (!) VERPLICHT (om te beginnen ……….) 12% van maximaal 150.000 = 18.000 gulden (heb ik het hopelijk mis?) gaan betalen voor enkel BASIC (!!) gezondheidszorg met hier en daar zeer grote vraagtekens betreft kwaliteit! Hier is het woord solidair niet meer van toepassing, maar het woorden legale DIEFSTAL. Voor min of meer tien procent van die 18.000 kan je een verzekering afsluiten bij een particuliere verzekeringsmaatschappij als Citzins! RARARARA?
Straks ook solidair bij de benzinepomp, supermarkt, theater, enz.?