• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een kleine meerderheid van 52 procent van de Nederlanders vindt dat ook Nederland een referendum moet houden over of het land uit de Europese Unie moet stappen of niet. Een iets groter percentage van 56 procent zou bij zo een referendum ervoor stemmen om in de EU te blijven.

Dat blijkt vandaag uit een peiling van de Nederlandse opiniepeiler Maurice de Hond. Van de Nederlanders heeft 45 procent geen behoefte aan een soortgelijk referendum in Nederland. Als zo een referendum wel wordt gehouden, zou 35 procent aangeven uit de EU te willen stappen.

Stemmen
De Britse premier David Cameron kondigde vandaag aan dat de Britten mogen stemmen over de vraag of hun land uit de EU moet stappen of niet. Ook wil hij dat de voorwaarden van het EU-lidmaatschap van zijn land moeten worden herzien. Van de Nederlanders geeft 59 procent aan te hopen dat Engeland in de EU blijft. Van 27 procent mag Engeland echter opstappen, dertien procent weet het niet.

© Novum

6 reacties op “Nederlanders willen ook EU-referendum”

 1. @ Real Boneriano, kijk wat hypocrisie is een grote smoel open trekken en verder niets doen. Dat er in Nederland allang een tendens is om de EU bepalingen terug te draaien c.q. uit de EU te stappen wordt indien daar de mogelijkheid zich toe voordoet nagestreeft. Bonaire is al twee jaar niet happy met het Nederlandse beleid ten opzichtte van Bonaire dan heb ik de vrijheid om zoals de Amerikanen zeggen “put your money where your mouth is”. Hou een referendum daar met de vraag SI of NO als gemeente van Nederland doorgaan. Is het NO vraag jullie onafhankelijkheid aan. Zorg er wel voor dat Bonaire niet door Nederland het bos in worden gestuurd zoals Curaçao dat met jullie gedaan heeft.

 2. @ Real Bonairiano.
  Op Bonaire had de bevolking nooit iets in te brengen. Het eiland werd geregeerd en de grond verdeeld door en aan een select gezelschap.
  De gezondheidszorg, oudedagvoorziening, infrastructuur, scholen, politie, belastinginning enz. stonden allemaal ten dienste van het selecte gezelschap. Zij konden met hun riante inkomen de eerste 4 genoemde voorzieningen in het buitenland kopen en genieten van de privileges van de laatste 2 .
  Het ziekenhuis en de medische zorg ondergaat een upgrading die voor iedereen toegankelijk is, de oudedagvoorziening is zeker vooruitgegaan en kent zelfs een inflatiecorrectie. Om het voor toeristen en ook voor de eigen bevolking zo belangrijke onder water leven te behouden wordt er momenteel een miljoenen kostend rioleringssysteem aangelegd, daarna zullen de wegen sinds 30 jaar eindelijk worden opgeknapt Voor het eerst kunnen gewone mensen hun kinderen op Bonaire een hogere opleiding laten genieten.
  De politie en belastingdienst in keurig nette werkruimten zijn nu voor heel de bevolking bereikbaar.
  Uw gepiep doet mij denken dat u deel uitmaakte van “het selecte gezelschap”.

 3. @realbonenario, Een groot verschil. Jullie willen maar dat Nederland alles voor jullie betaald. de EU betaald Nederland niet voor wanbeleid!

 4. Hypocrisie. De Nederlanders voelen dat ze te veel macht aan de EU overgedragen hebben. Hun goed recht. Net zo voelen de Bonairianen en de Curacaoenaars ook dat er te veel macht aan Den Haag wordt gegeven. Ik ben het eens met de Britse premier Cameron en met de Nederlanders die vinden dat ze bijna niets meer te zeggen hebben in eigen land. Heeft niks met nationalisme te maken.

 5. nationalisme, de ultieme splijtzwam

 6. Cameron wil eerst onderhandelen over nieuwe voorwaarden en minder macht naar Brussel en dan een keuze om uit te stappen , aan het volk laten. Dat is een beduidend andere volgorde dan wat u schrijft.