• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met 0,2 procent krimpt. In oktober ging het IMF nog uit van een lichte groei van 0,1 procent. Dat stelt de internationale organisatie vandaag in de update van zijn World Economic Outlook (WEO).

Het IMF heeft de groeiverwachting verlaagd omdat de relatieve rust op de financiële markten er nog niet toe heeft geleid dat consumenten en bedrijven weer geld durven te lenen voor investeringen of consumptie.

Risico
Volgens het IMF blijven de ontwikkelingen in de eurozone een risico vormen voor de wereldeconomie. Als het tempo van de hervormingen niet wordt volgehouden, dan riskeert de muntunie een lange periode van economische stagnatie. Vooral de landen in de periferie van de eurozone moeten blijven hervormen. De andere landen van de eurozone moeten daarbij helpen, vindt het IMF. Zo moeten de noodfondsen volgens het IMF worden ingezet wanneer dat nodig is en moeten de begrotingsregels flexibel worden toegepast. Wanneer landen hun begrotingstekort terugdringen, wordt de economie op korte termijn geremd. De hoop is dat wanneer landen zoals Duitsland hun economie aanjagen, de zuidelijke landen daarvan meeprofiteren.

Eurozone
In de update van de WEO wordt voorspeld dat de eurozone in 2014 groeit met een procent. Het IMF voorspelt dat de wereldeconomie dit jaar aantrekt ten opzichte van de 3,2 procent groei over 2012. Dit jaar is de groei 3,5 procent en voor 2014 is dat 4,1 procent. In beide jaren is dat een neerwaartse bijstelling van 0,1 procent ten opzichte van de raming in oktober. Ondanks de aantrekkende wereldeconomie, koelt de economie van de Verenigde Staten dit jaar juist wat af. De groei zou op 2 procent uitkomen, lager dan de 2,3 groei vorig jaar. China is van de belangrijkste landen de snelste groeier. Dit jaar verwacht het IMF dat de tweede economie ter wereld met 8,2 procent groeit, meer dan de 7,8 van vorig jaar.

© Novum

www.versgeperst.com