• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Daniel Hodge en minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) hebben maandag de Ambtelijk Wetgevingsoverleg Koninkrijksrelaties (AWOK)-regeling getekend. De Arubaanse minister Arthur Dowers (Justitie) ging hem voor en premier Sarah Wescot-Williams (St. Maarten) volgde gisteren.

AWOK is een overeenkomst waarbij juristen voor wetgeving van Nederland en directeuren van Curaçao, Aruba en Sint Maarten bijeen komen. Hier worden zaken op het gebied van wetgeving die cruciaal zijn voor het functioneren van de landen binnen het Koninkrijk, worden uitgewisseld.

Procedures
Zoals bijvoorbeeld de verbinding tussen het procesrecht van de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten met de BES-eilanden, procedures om te komen tot Rijkswetgeving en de implementatie van verdragen. Daarnaast zorgt deze regeling voor goede kwaliteit van wetgeving. AWOK is een regeling die al bestaat sinds 2007. Hoge functionarissen van de Nederlandse Antillen en Aruba kwamen tweemaal per jaar bijeen om te praten over wetgeving van de twee landen.

Belang
Na 10-10-10 is de AWOK-regeling van belang voor het Hoog Gerechtshof en de rechtbank van Curaçao, Aruba en Sint Maarten en die van de BES-eilanden. Voor deze organen is het belangrijk dat het proces van codificatie van de wet wordt onderhouden. Het tekenen van de regeling is de eerste overeenkomst die minister Plasterk heeft gesloten met zijn collega’s uit het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

1 reactie op “Ministers tekenen AWOK-regeling”

 1. Ik weet wel dat onze minister van Justitie niet voor de PS in de regering zit, maar laat hem wel gewoon zijn werk doen. Of moet alles door de PS (Wiels) worden geregeld en doen de anderen alleen mee “voor spek en bonen” ? Waarom doet Justitie dit niet?

  Citaat uit Amigoe van 19e

  “Het Koninkrijk bestaat alleen maar op papier. Dit verklaarde PS-leider Helmin Wiels tij-dens de Centrale Commissie-vergadering van de Staten. Volgens Wiels is op dit moment de stemming in Nederland dat men alleen oog heeft voor zichzelf en de anderen in het Koninkrijk aan hun lot overlaat.”

  En Wiels, zijn we hiermee geholpen? Of laat je Hodge weer een zinloos papier tekenen?