CURAÇAO – Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) bracht gisteravond een bezoek aan het Tumbafestival. Dat meldt Radio Hoyer 2. Plasterk werd vergezeld door premier Daniel Hodge, waarnemend gouverneur Adelè van der Pluim-Vrede en de vertegenwoordiger van Nederland Gerard van der Wulp.
Na afloop verklaarde Plasterk het Tumbafestival fantastisch te vinden. Of zijn bezoek aan het muziekfestijn heeft bijgedragen aan de versterking van de band met Nederland weet hij niet, maar hij is blij het mee te hebben mogen maken.
Goede wending
De bewindsman bracht gisteren en vandaag een bezoek aan Curaçao. Het bezoek maakt onderdeel uit van het bezoek van de bewindsman aan alle eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. Plasterk verklaarde na afloop van het Tumbafestival dat hij is gekomen om met de nieuwe regering te praten over samenwerking en dat heeft volgens hem een goede wending genomen. Hij is daar heel blij mee. Het is goed voor Curacao, Nederland en het Koninkrijk, aldus de bewindsman.
Transparency International
De Nederlandse regering staat positief tegenover het zakenkabinet van Daniel Hodge. Of de regering het land er in een half jaar bovenop kan helpen betwijfelt Plasterk, maar er kan in ieder geval een koerswijziging in gang worden gezet in het belang van het land. De minister heeft met Hodge ook van gedachten gewisseld over het onderzoek van Transparency International, maar hij vond het Tumbafestival geen goede plek om daar uitlatingen over te doen.
Rick Hart van Radio Hoyer 2 ving Plasterk op toen hij van het podium van het Tumbafestival stapte:
Ron Plasterk doet volgend jaar ook mee met Tumba festival.
Wordt door Dreams begeleid.
@ mis poes, je reactie laat geen onduidelijkheid over je incompetente frustraties . Als het in je vermogen ligt (mind you, ik heb daar echt mijn twijfels over) om mijn reactie eens goed en hopelijk begrijpend te lezen zul je lezen dat ik alleen de vraag geponeerd heb over waar de tumba vandaan komt. De tumba is een overblijfsel van een muziek steil die onze voorouders mee gebracht hebben uit Afrika en ik denk dat hetzelfde met de calypso is gebeurd. Verder vind ik je reactie zo voorspelbaar, met een grote smoel alles denken te kunnen recht zetten.
@Kwame Kilpatrick, nice, thanks for educating me!
Tumba is een muziek- en dansstijl die gespeeld wordt op Aruba, Bonaire en Curaçao. Tumba kan worden beschouwd als de meest oorspronkelijke muzieksoort van de ABC-eilanden. De oorsprong van de tumba ligt in Afrika. De naam tumba is afkomstig uit de Bantu-cultuur in Congo.
De tumba is net als de tambú (muziek) nauw verweven met de geschiedenis van de Nederlandse Antillen. Beide stijlen worden in 2/4-maat genoteerd. En beide stijlen werden door de Afrikaanse slaven meegebracht. Afrikaanse ritmes werden gespeeld op landbouwgereedschap en zelfgemaakte trommels. Voor de slaven was het een manier om hun verdriet en weemoed te uiten. Vanwege de wulpse dansbewegingen tussen man en vrouw werden tumba en tambú lange tijd verboden. Pas in het begin van de jaren zeventig werden ze officieel erkend als muziek en dans van het volk.
De tumba draagt een morele boodschap uit, gestoeld op saamhorigheid. Hij is vrolijk en moet mensen samen brengen. In 1971 werd de Tumba dé muziek van het Curaçaose Carnaval, dat voor die tijd werd gedomineerd door Calypso en steelbands. In het Roxy Theater werd het allereerste tumbafestival gehouden. Boy Dap werd als eerste tot Tumbakoning gekroond.
Ook nu nog is tumba, vooral op Curaçao en Bonaire, heel populair in de Carnavalsperiode. Op alle drie de ABC-eilanden is er een groot tumba-festival in die periode. Het is een vierdaags evenement waarbij de beste schrijvers, zangers en bands van het eiland de strijd met elkaar aangaan. Eén van de belangrijkste evenementen van het jaar. De winnaar wordt Rei di Tumba (Tumbakoning). Er is ook een kinder- en een tienertumba-festival waar jonge zangers en zangeressen hun talent kunnen tonen.
Aanvankelijk werden veel instrumentale tumba’s gecomponeerd. Bijvoorbeeld de tumba’s van onder andere Jan Gerard Palm, Rudolph Palm en Janchi Boskaljon op Curaçao en meer recent op Aruba Rufo Wever en Padu Lampe. Jan Gerard Palm was de eerste componist die het aandurfde om in de verfijnde negentiende eeuw erotische tumba’s te schrijven. Tegenwoordig wordt Anselmus “Boy Dap”, geboren op 25 oktober 1933, beschouwd als de “Tata di Tumba” (vader van de tumba). Hij werd als enige acht maal tumba-koning, met respectievelijk de tumba’s: Bashé (1971), Dal e Cos (1973), Mandé (1974), Sigi Awor (1979), Tur hende compañié (1981), Un biaha mas (1983), Despensa, e ta bini (1985), Waya pasa bai (1989) en Bolt’e blachi (1992). Een andere belangrijke tumba-schrijver van de moderne tijd is Rignald Recordino (Doble R).
@Anonymous, hoe kom je er in hemelsnaam op dat tumba van het calypso komt? Zo te merken weet je helemaal niets af van caribisch muziek. Calypso is een heel andere genre Caribisch muziek dan de tumba. je haalt die 2 caribische muzieksoorten zo uit elkaar. Net zoals de zouk en sluesleu typisch Haitiaans caribisch is, de merengue typisch Dominicaans en Kaseko typisch Surinaams, is de tumba typisch Curacaous. ik ben overigens gecharmeerd van zowel de tumba, de merengue en de calypso.
Kan mij voorstellen dat er mensen zijn die vinden dat de tumba uit onze cultuur komt, zelf vind ik dat onze cultuur uit de tumba komt. Maar is hij eigenlijk niet een plagiaat op de calypso, of zou de calypso een plagiaat op onze tumba zijn ?
maar hij vond het vreselijk
De meningen over Plasterk zijn zeer verdeeld maar iedereen moet toegeven dat hij weet hoe hij met de strooppot moet omgaan. Onze Wiels probeert dat sinds kort ook, maar zijn geschiedenis blijft hem achtervolgen en schijnt hem voorlopig nog niet los te laten.
Komt Plasterk terug in NL en vraagt zijn vrouw hoe het op Curacao was.
“Nou, een feestje bouwen kunnen ze wel, dat Tumba festival was prachtig, iedereen enthousiast. Als je weet wat een kaartje daarvoor kost! Vlak daarvoor moest ik door Marchena lopen, tussen de autowrakken in een slechte wijk onder de stank van ISLA, de raffinaderij. Dat durven ze niet aan te pakken omdat Venezuela geen Shell is tenslotte. De trip naar deze wijk was een idee van Wiels, je weet wel de leider van de PS, de grootste partij, die altijd op de achtergrond blijft. Vorig jaar schreeuwde hij nog moord en brand over Nederland, maar nu we ze het zelf laten uitzoeken en de ambtenaren straks geen salaris meer krijgen, houdt hij zich verdacht stil. Geen idee waarom ik door de wijk moest. Ze hebben al jaren een wijkverbeteringsprogtamma, ook in de vorige regering waar Wiels met zijn PS deel van uitmaakte, maar ik zag geen vooruitgang. We zullen wel zien hoe het loopt. Over 5 maanden komt Wiels weer met een nieuwe regering op de proppen, dus voorlopig maar even afwachten. We hebben niks toegezegd want staks is alles weer anders. Eerst maar de wet Bosman door de kamer krijgen zoals in het regeerakkoord staat, dan kunnen we voorkomen dat we straks als de pleuris uitbreekt, teveel economische vluchtelingen uit Curacao krijgen.”