CURAÇAO – Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk is deze week in het Caribisch gebied voor een kennismakingsbezoek. Vanmiddag vergaderde de minister met premier Daniel Hodge en de Raad van Ministers. “Een heel goed gesprek in een heel goede sfeer”, aldus Plasterk.

Plasterk, Hodge en de overige ministers uit de Raad hebben gepraat over de toekomst van het Koninkrijk. “We zijn met een hele nieuwe ploeg mensen: een pas paar weken oude regering van Curaçao en de nieuwe ministers van Nederland”, merkte Plasterk op tijdens een persconferentie samen met premier Hodge. “We hebben gesproken over het opbouwen van een goede toekomst voor zowel Nederland als Curaçao. We moeten het vertrouwen naar elkaar weer herwinnen, zowel op economisch als op politiek gebied.”

Win-winsituatie
De ministers willen een win-winsituatie creëren, die op verschillende gebieden moet gelden. “We hebben bijvoorbeeld gesproken over onderwijs”, aldus Plasterk. “Het is voor lokale jongeren heel aantrekkelijk om een paar jaar in Nederland te komen studeren. Omgekeerd werkt het ook: het is voor stagiaires uit Nederland heel goed om een tijdje naar dit deel van het koninkrijk te komen, om hun vak in een andere cultuur te beproeven.” Ook de kustwacht was onderwerp van gesprek. “Het is van groot belang dat we ellende buiten de deur houden. De kustwacht is daarom heel belangrijk voor Caribisch Nederland.” Op economisch gebied kan Curaçao ook wat voor Nederland betekenen. “Het is een goede springplank naar Amerika. Op dat vlak moet nog flink gewerkt worden in de komende maanden.”

Wichi Marchena
Morgen brengt minister Plasterk een bezoek aan de wijk Wichi Marchena. “Wij vonden het belangrijk dat de minister niet alleen vergaderruimtes van binnen zou zien, maar ook de kans zou krijgen om met de lokale bevolking te praten”, verklaart premier Hodge. “Door naar deze achterstandswijk te gaan, kan hij met eigen ogen zien wat er onder de bevolking leeft. Daar komt ook een stukje milieuvervuiling door de Isla bij kijken. Minister Plasterk kan zo zelf ondervinden in welke mate dit een probleem vormt voor de bevolking van Wichi Marchena.”

 

14 reacties op “Plasterk: ‘We willen een win-winsituatie creëren’”

 1. @Henriques. Probeer steeds de positieve kant te zien, maar heb er nog weinig van gezien. Het is allemaal nog plan en over 5 maanden weer een nieuwe (politieke) regering? In het normale bedrijfsleven is zo’n aanpak een ramp, zie niet hoe dat goed kan aflopen, maar blijf het actief kritisch volgen

 2. Zolang de “onder de tamarinde boom” mentaliteit hier de overhand heeft op de VOC mentaliteit, schiet het niet op !

 3. Nog een nabrandertje: Plasterk heeft de volgende woorden gebezigd,”Curaçao kan heel goed als economische hub naar Noord- en Zuid-Amerika dienen voor het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus Plasterk die daarbij de combinatie van ”Curaçaose ondernemingslust en de Hollandse degelijkheid”.
  In wezen zegt hij precies hetzelfde als dat Balkenende eens zei en daardoor bijna door de Curaçaoenaars gelyncht werd. Maar het blijkt duidelijk dat de waarheid zich niet verloochend.

 4. Dat geneuzel over die HUB positie hoor ik al ruim 50tig jaar de enige gerealiseerde HUB is het lijntje van Colombia – Curaçao – Nederland (Europa). En ja dat brengt wel geld op voor een paar bewoners, maar heeft het eiland hier iets aan ?

 5. @martijn, Wat verwachten we van Plasterk? Dat hij de wijk gaat opbouwen, de ISLA gaat sluiten? Dat zulen we toch echt zelf moeten doen, dus waarom sleep je zo’n man erheen? Om onze eigen onmacht te demonstreren?

 6. Misschien toch proberen niet al te negatief te denken. We kraken maar af en denken eigenliojk te weinig vooruit.
  Laten we met zijn allen een keer positiviteit uitstralen dan moet het denk ik toch wel een keer goed komen. Ik ben echt geen Wiels aanhanger, verre van dat maar Wiels kiest ook eieren voor zijn geld, hij weet namelijk dat we het zonder Nederlandse hulp niet kunnen redden.
  Wat ik hem wel uiterst kwalijk neem dat hij niet in eerdere jaren 10/12 de stekker eruit heeft getrokken, en dat hij nu toch weer partijgenoten bevoorrecht op de verschillende ministeries.
  En ja, Wiels we moeten je in de gaten houden, want laten we wel wezen, je hebt niets maar dan ook niets gepresteerd in 9 jaar tijd.
  Kom op Maaskant, Mossel zie de positieve kanten van het leven ook eens in.

  Ayooo

 7. @ antonio thode: Toen de CPIM begin jaren negentig begon werd de uitstoot via de Zuid/West cordon door de Noord/Oost passaat afgevoerd. Die windrichting bestaat al sinds mensenheugenis. Dat er naderhand steeds meer in die Zuid/West corden gebouwd werd is niet de schuld van de CPIM. De schuld hiervan ligt hoofdzakelijk bij de Curaçaose authoriteiten en ook voor een deel bij de mensen die daar zijn gaan bouwen. De gezondheid en milieu toestanden waren eind jaren 50 begin jaren 60 al bekend maar men ging gewoon door met bouwen.
  Aangezien jij in Nederland woont zou ik het vergelijk Schiphol kunnen noemen: eerst bouwen en gaan wonen, daarna gaan klagen over geluidsoverlast. En ja nu wonend in Nederland vind jij dat de Makambas het weer gedaan hebben. Nou deze Makamba voelt zich niet schuldig en ik denk met mij nog wel zo’n 15 à 16 miljoen, maar parasiteer jij lekker verder.

 8. @ Philippe Maaskant & Abraham Mossel Ja zeg, met zo’n houding kom je vooruit! (niet dus). Ik ben allang blij dat Wiels ‘in z’n hok is gebleven’, zoals een van ons dat uitdrukte. Verder is Wichi Marchena een realiteit op dit eiland die onder ogen gezien moet worden. Ik denk niet dat Curacao alleen verantwoordelijk is aan de Isla vervuiling, daar zal ook onwil en corruptie van Venezuela bij zitten…

 9. Mooie woorden. Nu nog mooie daden.

 10. Plasterk is een intelligente man,alleen hij mist een rurggengraat.En die heb je op dit eiland met figeuren als Wiels echt wel nodig.Dus eindconclusie,het word weer het zelfde oude liedje.

 11. Waar waren alle nederlandse ministers ,tijdensj de bijna 80 jarige, ,roetverspreiding van de C.P.I.M ,alleen de Klooster (hollanders)van habaai werden gecompenseert.
  Waar waren alle die stichtingen die nu milioenen eisen….(voor wie?)
  De directueren van deze stichtingen,gaan zij ook 1 uur per week werken voor
  60,000 gulden.per mnd,(hier is het eurotjes.)

 12. Ik hoop dat mister sympathico Plasterk, hij is al jaren een zeer innemend mens, een uitstekend debater en ook voortreffelijk columnist geweest, voor elkaar krijgt dat men weer ergens in gaat geloven. Dat wordt hoog tijd na het debacle Schotte – Wiels.

 13. Goed zo.

 14. Wichi Marchena; “Minister Plasterk kan zo zelf ondervinden in welke mate dit een probleem vormt voor de bevolking van Wichi Marchena.”

  Waar een volk trots op kan zijn….

  Vraagt Plasterk aan Hogde “Waarom laten jullie deze mensen in de stank zitten”
  Hodge “onze regering houdt -net als de vorige- de ISLA niet aan de milieuregels, ik zit hier ook maar voor 6 maanden en gaat Wiels het weer veranderen, jammer, maar het schiet niet op”