• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De luchtvaartgroepen Latin American en Caribbean Air Transport Association (ALTA),  Curaçao Airline Association (CAA) en de International Air Transport Association (IATA) hebben hun bezorgheid geuit over verhoogde tarieven op het vliegveld. Volgens hen tast dit de toeristische vraag aan.

De verhoogde prijzen van de landingsrechten en passagiersafhandeling zijn door Curaçao Airport Partners (CAP) binnen drie dagen ingevoerd en zonder ‘overleg of transparantie.’ De luchtvaartgroepen hebben bij minister Earl Balborda (Vervoer) aangedrongen dat de luchtvaart met andere oplossingen komt om de kosten te dekken.

Protest
“Er werd al veel geld afgedragen door de luchtvaartmaatschappij en reizigers, maar het geld bleef bij Curaçao Airport Holding (CAH) en de dividenden werden betaald aan CAP”, aldus de groepen. “De luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van CAA hebben al geprotesteerd tegen de verhoogde tarieven, die in feite zijn verdubbeld.”

Kosten
“We zijn tevreden dat de overheid naar ons standpunt luister en we zijn minister Balborda dankbaar voor zijn aandacht. Luchtvaart en toerisme gaan hand in hand. We moeten bewust zijn van de gevolgen van elk initiatief dat de kosten voor toeristen verhoogd om een terugslag binnen de industrie en lokale economie te voorkomen”, vinden de luchtvaartorganisaties.

Rol
Volgens Patricio Sepulveda, IATA regionaal vicepresident van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, brengt de luchtvaartsector in het Caribische gebied 2,5 miljard dollar op en zorgt het voor 112.000 banen. “Als we de effecten van het toerisme erbij optellen stijgt dit naar vijftien miljard dollar en 845.000 extra banen.” Sepulveda benadrukt dat het toerisme van groot belang is voor de economie op Curaçao en dat alle aandeelhouders moeten samenwerken om belangrijke rol van de luchtvaart te versterken.

Transparantie
Germaine Richie, president van de CAA voegt daaraan toe dat in een tijd van globale economische crisis Curaçao niet alleen één van de duurste luchthavens heeft maar is ook nog gezakt naar een categorie 2 van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA). “We willen wel Curaçao promoten als een luchtvaart hub in de omgeving. We moeten dit een halt toe roepen zodat er meer transparantie komt in onze onderhandelingen met alle betrokkenen.”

10 reacties op “Luchtvaartgroepen trekken aan de bel”

 1. @ Hans Kook. En de huurder berekent dat door en kost het de reiziger 10 gulden voor een flesje bier.

 2. Ik heb het idee dat men op de airport bezig is gigantisch zijn zakken te vullen. Van alle kanten wordt er veel te te veel gefactureerd. Huurders van winkels en restaurants betalen de hoofdprijs, vliegtuigen betalen allerhande fees en belastingen, de reiziger betaalt zich blauw aan airport tax en krijgt daar geen enkele service voor terug (vermelde aankomst en vertrektijden kloppen voor geen meter).

  Het enige wat nog redelijk betaalbaar is, is het parkeren. Maar dat zal ook wel aan de beurt komen.

 3. @ RasEchteWereldBewoner Daar kan ik het alleen maar met je eens zijn! Toch blijft het belangrijk dat de kip met de gouden eieren in leven blijft en het liefst in blakende gezondheid!

 4. Waarom de eigen mensen uitpersen en niet de toerist? In veel landen zijn er gewoon duurdere taxen voor buitenlanders en goedkopere tax voor eigen mensen. Ook met bv de vliegtickets. Bewoners betalen lagere tarieven..

 5. We zijn zo gewend om te zeuren over de regering dat we een nieuwe regering niet eens de kans geven om hun bureau in te richten en het papier op tafel te zetten. Er kom vanuit deze regering zeker actie ontrent de wantoestanden die door de vorige regeringen zijn achter gelaten.

  ik heb in iedergeval nog hoop. Als je geen hoop meer hebt kan je beter vertrekken.

 6. Yeah@ heb jij wel eens geteld hoeveel stoelen er in de vertrekhal staan??.

 7. Er valt nog een hoop te verbeteren op Hato. Laten ze ook eens dat achterlijke airport tax loketje afschaffen. Als Bonaire kan wel kan, waarom Curaçao dan niet???

 8. Gelukkig was onze vorige regering geporteerd van transparantie en de huidige heeft dat ook hoog in het vaandel staan. Dat we de kip met de gouden eieren (het toerisme) niet moeten slachten zou voor ieder duidelijk moeten zijn .
  Evenwel op ons mooie Curaçao zien we kans om zo transparant te zijn dat niemand het kan zien, alleen de profiteur, terwijl onze kip doodbloed.
  Ach, we kunnen het natuurlijk best zelf.
  Onze nieuw aangetreden regering weet precies wat er niet goed is, een beetje wat er aan gedaan moet worden, maar enige actie???????

 9. Na 10-10-10 was opeens de speciale goedkopere luchthaventax voor Aruba, Bonaire en St. Maarten verdwenen. En het heeft (waarom?) twee jaar geduurd voor dat speciale tarief, maar toch nog blijvend aanzienlijk duurder, weer terug werd ingevoerd, jaja. Dikke ONeerlijke winst CAH! Trouwens beter een eenvoudige luchthaven met lage tarieven, daar zal èlke reiziger voor kiezen!! Maar de klant heeft niets kiezen, dient zich enkel te laten uitknijpen als een citroen door Hato. Wel mag hij voor dat hoge tarief als toegift gratis genieten van smerige toiletten, smerige stoelen in de vertrekhal, etc. Yeah!

 10. Een zgn nieuwe airport.. dat niet goed gebouwd is.. en nu ineens moeten er meer airport tax om de kosten te dekken.. maar men geeft geen overzicht van uitgaven en inkomsten. Gebeuren weer rare dingen daar!