CURAÇAO – De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag ten overstaan van honderdduizenden mensen voor het Capitool in Washington de eed afgelegd voor zijn tweede ambtstermijn. Gisteren legde Obama de eed al formeel af tijdens een besloten ceremonie in het Witte Huis.

De Amerikaanse grondwet schrijft voor dat de president op 20 januari wordt beëdigd. Als 20 januari op een zondag valt wordt de publieke inauguratie doorgaans een dag uitgesteld. De eedaflegging van Obama valt nu samen met de nationale feestdag ter ere van Martin Luther King, de voorvechter van burgerrechten voor zwarten die in 1968 werd vermoord. Martin Luther King Day valt elk jaar op de derde maandag van januari. Ook vicepresident Joe Biden werd voor de tweede keer beëdigd. Rechter Sonya Sotomayor van het Hooggerechtshof nam de eed voor Biden af. Biden legde net als Obama officieel de eed zondag al af.

Beëdiging
Myrlie Evers-Williams, weduwe van burgerrechtenleider Medgar Evers die in 1963 werd vermoord, ging het publiek in Washington voor in een gebed. De beëdiging werd onder meer bijgewoond door Bill Clinton en Jimmy Carter, de enige twee nog levende Democratische ex-presidenten. Clinton werd vergezeld door zijn vrouw Hillary, die in Obama’s eerste termijn minister van buitenlandse zaken was maar deze maand afzwaait. De laatste twee Republikeinse presidenten, George W. Bush en zijn vader George H.W. Bush, waren niet bij de ceremonie aanwezig.

Sterren
Ook enkele wereldberoemde sterren gaven acte de presènce. Rapper Jay-Z en zijn vrouw en zangeres Beyoncé werden getrakteerd op een luid applaus. Ook actrice Eva Longoria, die zich tijdens de campagne inzette voor Obama, en zangeres Katy Perry en John Mayer, waren aanwezig bij het Capitool.

© Novum

1 reactie op “Obama legt opnieuw eed af”

  1. RESPECT RESPECT EN NOG EENS RESPECT
    MISTER PRESIDENT