• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De tandartsen op Bonaire spraken recentelijk met leden van de Vaste Kamercommissie van de Eerste Kamer. Het gesprek ging over bezuinigingen die zijn genomen in de zorgverzekering. Bonaire Dental Association maakt zich zorgen over de bezuinigingen en roept het volk op voor zichzelf op te komen.

De tandartsen uitten hun bezorgheid over de toekomst van de diensten die zij kunnen blijven aanbieden en voelden zich gedurende de gesprekken gesteund door de grote opkomst van de bevolking van Bonaire. Daarna is de beslissing gevallen om de gehele bevolking die de negatieve gevolgen van de maatregelen zal voelen, op te roepen om te protesteren tegen de maatregelen.

Petitielijst
“Het verzoek is dat iedereen de petitielijst ondertekent om Nederland te laten weten dat geen enkele Bonairiaan de bezuinigingen in de gezondheidszorg accepteert! De bezuinigingen, vooral die op de eenmalige sanering van het gebit voor achttien jaar en ouder, op de orthodontie en de fysiotherapie, treft iedereen in Bonaire. De meeste Bonairianen zullen niet in staat zijn hiervoor te betalen. En wat is het alternatief? Ziek worden en ziek blijven. Dat is onacceptabel!”, aldus de tandartsen.

Minister Plasterk
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken bezoekt deze week Bonaire. De tandartsen hebben al een afspraak met hem aangevraagd. Bij die gelegenheid zullen zij alle opgehaalde handtekeningen bij hem aanbieden. Om hem zo duidelijk te maken dat heel Bonaire tégen de maatregelen is. Niet alleen omdat het onbetaalbaar is, maar ook omdat het ondemocratisch is om een deel van de bevolking wél gratis te saneren en het andere deel niet.

Opvragen lijst
De tandartsen hebben zich verenigd in de Bonaire Dental Association. Iedereen kan via hun e-mailadres de flyer en de (lege) petitielijst opvragen: BonaireDentalAssociation@gmail.com. Of even binnenlopen in hun praktijk voor een exemplaar. De ingevulde lijsten moeten ook weer bij hen worden ingeleverd. “Niets doen, levert alleen maar meer ellende op. Laten we samen protesteren. Zeg “nee” tegen de bezuinigingen op de gezondheidszorg in Bonaire!”, aldus de tandartsen.

6 reacties op “Tandartsen roepen de Bonairiaanse bevolking op”

 1. @ Pikatje met je nietszeggende diarhee van woorden geef je geen antwoord op mijn vraag. Een herkansing en stick to the question this time.

 2. @Henk,
  Waar jij deze onzin vandaan haalt. Noem er een die dat doet. Typisch weer een geval van zomaar wat roepen, zonder ook maar een centje verstand van te hebben. Er is geen tandarts die dat denkt en daarbij zijn voor de meeste tandartsen de tarieven in 2013 weer hoger dan die in 2012. Ook jij bent een geval die zich door de verzekeringen heeft laten leiden, zonder zelf dat beetje verstand van je te gebruiken. Nederland kent al jaren geen saneringsplicht. Opvallend dat juist die mensen met een slechte mondhygiene het meest klagen over de tandarts. Waar zal dat toch aan liggen.

 3. Bonairiaan, op 21-01-2013 om 13:16 schreef: Is de sanering in Nederland ook kosteloos voor de hier bedreigde groep ?

  De leeftijdgrens is in Nederland ‘n paar jaar terug verlaagd van 22 naar 18.

  Boven de 18 jaar zitten kinderen in de basisverzekering, en de vrijwillige aanvullende verzekering van de ouders.
  Welke verrichtingen buiten het basispakket worden vergoed, ligt aan de gekozen aanvullende verzekering, In principe, hoe hoger de premie, hoe meer vergoed wordt.
  De extra kosten van gebitsanering van kinderen boven de 18 komt uit de zak van de ouders.
  Reden om te zorgen dat het gebit van ‘n kind onder de 18 up to date is, en zelfs dan is de rekening van ‘n orthodontist voor de beugel van een kind onder de 18 geen genoegen.

  (Ik heb m’n gebit ‘n renovatie laten geven op m’n 26, uitgesplitst over 4 sessies in 2 jaar. Lang geleden, maar ik kan me de heftige rekening om de zes maanden nog goed heugen)

 4. Zo, we hebben dus onze eigen guerilla beweging die ten strijde trekt tegen de Nederlandse Staat.
  Is de sanering in Nederland ook kosteloos voor de hier bedreigde groep ?

 5. De tandartskosten via genoemde codes zijn voor niemand meer te betalen. Er zijn daarom verschillende tandartsen in Nederland die onder het tarief van deze codes werken. Veel tandartsen denken dat ze verplicht zijn om de hoge tarieven van die codes te handhaven maar dit is slechts het maximum wat gedeclareerd, mag worden. Indien je wat wil verdienen moet je gewoon lager declareren, want anders moet je wachten totdat je een ons weegt.
  Er zijn tandartsen die het al heel druk hebben doordat ze gewoon onder deze tarieven declareren, dus gewoon net als vorig jaar.

 6. De mensen hebben terecht gelijk dat ze behandeld willen worden, echter dan moeten ze overal aan voldoen.
  Ik ben voor gelijkheid in alle rechten en plichten die gelden voor zij die geen land zijn maar bij Nederland horen.
  Dus dezelfde belastingen, zelfde loon , zelfde AOW etc.
  Indien het volk van Bonaire daarvoor is, dan ook gelijkheid met Nederland.

  Het goedkope ervan dat ik vind is dat de Tandartsen die nu over de rug van hun klanten een leuk huis bouwen, auto’s hebben gekocht enz en het volk op jutten.
  Daarvoor toen Bonaire nog onder de Nederlandse Antillen , hoorde ik de tandartsen ook niet over de tanden van het volk.