• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spilzieke ministers op Curaçao moeten persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Het parlement vindt dat de afgelopen jaren verschillende ministers onverantwoord met publiek geld zijn omgegaan en Curaçao daarom nu in een slechte financiële situatie zit.

Volgens verschillende media wil het parlement dat er een wetsvoorstel van die strekking komt. In de toekomst moeten dergelijke ministers persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Tijdens een vergadering wezen volksvertegenwoordigers onomwonden naar het kabinet-Schotte dat van oktober 2010 tot september 2012 aan de macht was en nu verantwoordelijk wordt gesteld voor de slechte overheidsfinanciën.

Onverantwoordelijk
De huidige minister van Financiën José Jardim heeft eerder al aangegeven dat er in de periode van het kabinet-Schotte onverantwoord is ingeteerd op financiële reserves van het land. Volgens hem is dit de reden waarom nu moet worden bezuinigd.

32 reacties op “Curaçao wil spilzieke ministers aanpakken”

 1. Anglo, op 23-01-2013 om 13:37 schreef: wel gelukt ?

  Minder dan gehoopt, meer dan verwacht.

 2. Misschien toch ‘n glanzend fraudeurspoor, rest nog het oprichten van de Makamba partij en Jamaloodin vragen waar hij z’n streepjespakken haalt.

 3. Zo dus jij hebt hebt kortstondig op hetzelfde internaat als Schwietert gezeten en daarna met een echte Prins van Oranje gestudeerd in Delft en toen dat niet ging samen met die jachtenbouwer uit Aalsmeer gestudeerd en toen dat allemaal aan je staat van mislukkingen was toegevoegd heb je ook nog even op de avondschool gezeten. Wat is je eigenlijk wel gelukt ?

 4. Anglo, op 23-01-2013 om 06:46 schreef: een voorbeeld

  Google Charles Schwietert, een voorbeeld dat een vos zijn haren, máár niet zijn streken verliest.
  Spilzieken en fraudeurs zullen niet veranderen, en er komt altijd weer een nieuwe lichting, ze zullen keer op keer “gestraft” moeten worden.

  Wetgeving is het middel om de toegang te beperken.
  De recente ontwikkelingen, als reaktie op de Schotte-vlek, kunnen gezien worden als een trendbreuk met het verleden.

  (ik heb kortstondig op hetzelfde internaat als Schwietert verbleven, als ik niet zo anti-autoritair van aard was, had er mogelijk ook ‘n glanzend fraudeurspoor in gezeten, jammer 🙂 )

 5. @Pikatje, maar een groot voordeel van een klein (ei)land is dat we elkaar heel goed kennen. Merendeel van die figuren in Nederland zijn onbekend voor de massa, vaak heeft niemand van ze gehoord en weet je weinig af van ze. Hier op Curacao waren we allang op de hoogte van Gerrit de Raaf, constancia, Cooper, Godett, Ivar Asjes, Jamaloodin, El Hakim, Dos Santos om maar een paar namen te noemen. reden des te meer om niet op dit soort figuren te stemmen!

 6. @ Pikatje, bedankt voor je overzichtje van hoe het wel moet. Die mensen die jij noemt zijn volgens mij allemaal “gestraft” voor hun daden en dat is een voorbeeld voor wat wij met onze spilzieken moeten doen.

 7. Kwame Kilpatrick, op 22-01-2013 om 09:06 schreef: Hoe lang ?

  Hoe lang moet Nederland leren, een democratie is als een kaas waarin steeds nieuwe gaten vallen die gedicht moeten worden.
  Ook Nederland komt net uit een periode van graaiers, én vriendjespolitiek.

  Feit is dat de politiek zelfbeschermend is, waar dan ook in de wereld.
  Voordeel van een groot land is dat politieke rejects via een zijdeur afvloeien naar publieke funkties die voornamelijk representatief zijn.
  Zoals Commisaris van de koningin in een provincie, Burgemeester van een gemeente (in de praktijk toch vaak MC Small Talk mét gouden ketting)
  Degenen met veel status binnen ‘n partij die écht uit beeld moeten worden naar Brussel gezonden voor een Eurobaantje met méér salaris.
  Overigen krijgen een voorzitterbaantje van een of andere vage vereniging toegeschoven.

  Vorbeelden :
  – Staatsecretaris Charles Schwietert en zijn verzonnen Drs titel, zéér korte carrière.
  – Minister Hans Wijers, en zijn Penshonado nv/bv (minister van Economische Zaken !)
  – Willem Aantjes, voormalig lid van de Nazi SS
  – Premier Lubbers, en zijn familiebedrijf Hollandia Kloos dat overheidsopdrachten toegeschoven kreeg, later uit zijn funktie in Brussel gezet omdat ie ‘n handtastelijk hormoonprobleem had.
  And the list goes on.

  Waarschijnlijk langer dan een ontwikkeld persoon graag zou willen ?

 8. Pikatje, hoe lang moet Curacao blijven leren? Dit is niet de eerste keer dat we een rampregering hadden. We hebben in het verleden ook de FOL, MAN, PLKP, NPA en meerdere eenmanspartijen gehad met precies hetzelfde corrupte gedrag (opvallend dat een aantal mensen van deze regeringen ook lid waren van regering Schotte). We wisten allang wat voor een dieven de regering Schotte was voordat ze aantreden en toch deden we niets.. sterker nog duizenden mensen blijven stemmen op deze criminelen.

 9. Het streven van de heer Rosaria is nobel en prijzenswaardig maar.. het onderzoek van de RvA zal lang duren en de conclusie zal zijn dat dat niet in een wet te “vangen” zal zijn.
  Want wie bepaalt of er onverantwoordelijk met geldmiddelen is omgegaan? Niet de politiek want niet onafhankelijk. De rechter? Die zal daarover niet oordelen want hij zal zich niet competent achten. Maar waarom worden nu al geen personen/politci aangepakt die , aantoonbaar na een forensisch onderzoek, met de algemene middelen zich persoonlijk verrijkt hebben? En…..waarom functioneert het OM niet zoals dat behoort te functioneren in een geciviliseerde democratie? Waarom doet de regering aan deze zaken niets? Hodge c.s. zouden zich onsterfelijk maken en een ereplaats krijgen in de geschiedenisboeken. Maar helaas……Curaçao, met mensen als S.,C.,W.,J., rommelt maar door totdat de wal ( = het volk) het schip (= de krimi’s) zal doe keren!

 10. Als een volk iemand aanstelt,die niet eens de HAVO heeft gehaald, als premier aanstelt moet je niet de schuld bij die persoon leggen. Schotte was gewoon ontoerekeningsvatbaar

 11. Pukkie, op 20-01-2013 om 21:02 schreef: Komt het bij niemand op, dat dit land waarschijnlijk nog helemaal niet rijp is om zijn eigen zaken te regelen ?

  Om te leren zwemmen, zul je toch in het water moeten springen.
  Eindeloos doorgaan met zwembandjes is geen oplossing, maar afstel.

  De periode Schotte kan als ‘n peperdure, maar in ‘n breder perspectief tevens als korte, leerzame, en noodzakelijke fase gezien worden.

 12. Answer :De oppostie keek de andere kant uit.
  Waar was jij de afgelopen jaren?

 13. aanpakken spilministers? Hoe, door wie, of met wie?
  De kleine man dat honger lijdt betaald mee voor hun bruisend leven.
  Aov gerechtigden krijgen geen premie uitbetaald. Wie pakt dit aan?
  SVB en minister Koeiman spelen het spel kat en muis.
  Kantoorbedienden weten niet waar documenten gebleven zijn.

  Minister Hodge heeft zeker wat werk
  KLaat Plaskerk weten over deze zaak. Alles is al bekend in Nederland

 14. @janchi, jij krijgt 30 miljoen wanneer je de namen verteld van AL DIE FABRIEKEN die de PAR heeft gesloten!

  @Philipe, Helaas bewijst het OM al jaren dat zij haar werk niet goed doet. Er zijn verschillende aangiftes tegen verschillende MFK ministers en fans en toch gebeurt er niets. Denk je dat ze dan wel wat gaan doen?

  IK hoop wel dat deze wet met terugwerkende kracht zal worden ingevoerd!

 15. @ Answer. Het kwaad is al geschied; de oppositie keek de andere kant op.

  Tegen domheid valt niet te vechten en tegen herhaalde domheid helemaal niet. Nog een keer: de oppositie was geen meerderheid en bovendien monddood gemaakt.

 16. @ Janchi. Ik wil ook de 30 miljoen van schipje Carla-Omayra

  Tegen domheid valt niet te vechten en tegen herhaalde domheid helemaal niet. Misschien kunnen ze jou er alsnog bij doen om te crushen.

 17. @Answer, Het kwaad is al geschied, maar NIET verjaard!

  Maar NIET verjaard!

 18. Wanneer word dat corrupte TI schoolrapport in opdracht ( 300.000,00 Euro)van gerrit de raaf eens boven water.

 19. Spilziek… en minister zijn of zijn geweest. Dus achteraf nog even een oorvijg uitdelen. Ik geloof niet dat daar een corrigerend effect mee geoogst zal worden. Het kwaad is al geschied; de oppositie keek de andere kant op. Hier komt niets van terecht.

 20. Hoor Gerrit al zeggen no, nos mes no por, pero ami si por.

 21. Ik wil ook de 30 miljoen van schipje Carla-Omayra

 22. Hmm, komt het bij niemand op, dat dit land waarschijnlijk nog helemaal niet rijp is om zijn eigen zaken te regelen ? Lees het boek “Congo” en lees u toekomst.

 23. Een wet welke er al had moeten zijn, en of we hem gaan toepassen?? Ach, we weten toch hoe het hier gaat op Curacao?

 24. @ jo. Wie zonder toestemming

  Toestemming van wie behalve die van de minister van financien en het parlement, want die toestemming was er al dus van de PS en MFK en MAN.

 25. MET TERUGWERKENDE KRACHT !!!
  Laat al die maffiose/louche/frauduleuze bestuurders maar eens verantwoorden wat ze al die jaren met ONS GELD hebben MISDAAN …..!!!!!!!!!!
  JUSTITIE (OM met BALLEN) en PARLEMENTAIRE ENQUETE met ONAFHANKELIJK ONDERZOEK.
  NO MERCY $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

 26. Wie zonder toestemming zomaar gemeenschapgeld OVERHEVELT naar een of andere instelling of persoon, kan hiervoor 100% persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

 27. Typisch dat daar een wet voor nodig is. Als de Staten gewoon hun werk doen, vragen ze rapportages en als ze die niet krijgen of niet vinden kloppen, kan de minister een motie van wantrouwen krijgen en weggestuurd worden. Maar dat durven de partijen in de Staten niet. Hun eigen minister bakt er niks van, maar dat durven ze niet te zeggen. Als er een motie van wantrouwen komt, treedt de minister gewoon niet af! Als de oppositie het doet legt de PS de statenvergaderingen plat!

  Als oplossing moet er dan een wet komen, waardoor het OM (corrupt volgens PS, Wiels) een onderzoek moet doen naar het functioneren van een minister die van de Staten zijn (of haar..) gang kon gaan…

  Dan kunnen we de Staten net zo goed naar huis sturen! Zwak, erg zwak! Moet het OM de regering gaan controleren?

 28. Ik lees het woord “wil”.
  Veel van de huidige staten- leden hebben sterke binding met de vorige regering.
  Ze hebben zelfs te kennen gegeven dat de financiele toestand van Curaçao bij hun aftreden niet ongezond was.
  Er zal zodoende als eerste probleem bij een eventuele uitvoering van zulk een wet bepaald moeten worden wat “onverantwoordelijk omgaan met publiek geld” is. Dat zal altijd door een nieuwe regering moeten gebeuren want in een eigen coalitie zal men zijn coalitie genoten hierop niet aanspreken, en zeker niet zulke ingrijpende maatregelen als terug vorderen willen eisen.
  Het is een loffelijk streven maar dat het met terugwerkende kracht zal gebeuren lijkt mij onmogelijk. Dat het in de toekomst een uitvoerbare regeling zal worden zie ik ook niet.
  Om te beginnen is de bevolking gewend aan spilzieke politici en tolereren zij dit zonder morren.
  Verder zien we van het openbaar ministerie geen enkele bereidheid om overduidelijk naar fraude riekende handelingen aan te pakken.
  Het zal de komende 50 jaar wel bij “wil” blijven.

 29. Dit staat ook in het bestuursrecht.
  Wie zonder toestemming zomaar gemeenschapgeld overheelt naar een of andere instelling of persoon, kan hiervoor 100% persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. In het verleden hadden verschillende politici dit gedaan. Dit komt doordat mensen zonder kennis van zaken de politiek in gingen. Dus zonder enige kennis van bestuurskunde.
  Zeg maar praatjesmakers.

 30. cooper, hakim, jammerloodin, gerrit en farcje monk

  voldoende bewijzen

 31. Tja, we hadden een ministerpresident zonder zelfs maar een middelbare schooldiploma die zich er niet voor schaamde de overheid te laten betalen voor een dure privefotograaf (officiel persvoorlichter, maar de goede man kon nog niet eens zijn eigen naam foutloos schrijven) en een leger bodyguards die hem enige status moesten geven. Want als je geen enkel diploma hebt, al je bedrijven failliet zijn gegaan en je nog tig keer veroordeeld bent wegens fraude neemt niemand je natuurlijk serieus, of niet Gerrit?

 32. Wanneer wordt Schotte en trawanten (Jamooladin, Monk, Constantia, Hakim, enzovoort)nou eens echt aangepakt.
  deze mensen hebben dit land naar de afgrond gebracht….
  zonder schaamtegevoel, maar nog trots ook zijn????