CURAÇAO –  Na Fuikdag is een enorme hoeveelheid vuil achtergebleven. Vrijwilligers hebben afgelopen weekend al het vuil opgeruimd. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg voorbijgangers: Moet Fuikdag een georganiseerd evenement worden om zo te voorkomen dat er teveel afval achterblijft?

Jasmin (24) denkt dat Fuikdag als georganiseerd evenement alleen maar voordelen kan hebben. “Ik denk dat een georganiseerde Fuikdag een goed plan is. De organisatie kan dan na het evenement zorgen dat het vuil wordt weggehaald. Zo kan iedereen toch genieten van een leuk feestje en blijft het eiland schoon. Een win-win situatie toch?!”

Gezelligheidsding
De 36-jarige Renate vindt dat Fuikdag moet blijven zoals het is, een gezelligheidsding. “Het is eigenlijk begonnen als een gezelligheidsding, maar om nou een organisatie het te laten organiseren? Ik weet het niet. Mensen moeten gewoon hun troep opruimen.  Als iedereen dat doet is er niks aan de hand. Ik denk niet dat er een organisatie op gezet moet worden. Je moet het vrij toegankelijk laten, lekker je bootje pakken en richting Fuik.”

Ontoegankelijk

Liset (21) vindt dat als Fuikdag een georganiseerd evenement wordt het niet meer toegankelijk is voor iedereen. “Ik denk dat door van Fuikdag een georganiseerd evenement te maken, je de sfeer weghaalt. Het is nu zo fijn, ongedwongen en voor iedereen toegankelijk. Als je er een organisatie opzet moet er waarschijnlijk ook toegang worden betaald, dat ervoor zorgt dat het niet meer voor iedereen toegankelijk is door de te hoge drempel. Het is echt een feest waar iedereen samenkomt en ik zou het jammer vinden als dat verloren gaat.”

Toeristen
De 19-jarige Ewalt vindt dat al het vuilnis dat na Fuik achterblijft het eiland vervuilt en het er voor onder andere toeristen niet aantrekkelijker op maakt. “Ik vind dat er eigenlijk wel een organisatie moet komen die Fuikdag gaat organiseren, zodat het eiland schoon kan blijven. Het eiland moet netjes zijn voor de toeristen, dus de rommel moet ook opgeruimd worden. Als dat kan door een organisatie op Fuikdag te zetten, zeg ik doen!”

12 reacties op “‘Lekker je bootje pakken’”

 1. martijn, op 20-01-2013 om 10:48 schreef: wat je voorstelt is op dit eiland wel moeilijk.

  Euh, Fundashon Fiesta di Fuik ? 🙂

  (FFF, als tegenhanger van KKK)

 2. Gewoon weer terug naar de oude versie van Fuikdag oftewel alleen zij die een boot hebben, samen met degenen die zij aan boord hebben. Geen feestboten meer, geen taxi boten meer, dan ben je in ieder geval van de NIET-watersporters af.
  Het gros van de watersporters die ik ken hebben gewoon een vuilnisbak aan boord, gooien niets overboord, zorgen dat de boel schoon blijft.
  Natuurlijk zijn er altijd een aantal die wel de opstelling hebben ‘na mij de zondvloed’, maar daar kan de Coast Guard dan actie tegen ondernemen.
  Nu hebben we meer mensen dan er boten zijn. Het grootste deel dobbert momenteel op luchtbedden en zwembandjes in het water, onderwijl vrolijk eten en drinken. Tja, dan kun je ook niets anders verwachten dan dat de boel ‘wordt afgezonken’.

  Oftewel, einde commercie met Fuikdag, terug naar het oude concept.

 3. Ja

 4. @Silvia Lieve Silvia, wat je voorstelt is op dit eiland wel moeilijk. Dat ligt overigens niet aan je goed voorstel…

 5. Komt pas aan de orde als er slachtoffer gaan vallen.

 6. Geen organisatie, maar wel een verplichte bijdrage van minimaal 10 gulden per persoon voor het schoonmaken. Deze wordt geind bij het binnenvaren van de Fuikbaai. Elke boot krijgt een zak mee, deze wordt ingenomen bij het verlaten van de baai. Hoe moeilijk kan het zijn.
  We plaatsen twee pontons bij de ingang en daar door heen gaat iedereen naar binnen.

 7. Spontane feesten zijn altijd leuker. Het organiseren kost geld, regels, frustratie over niet nagekomen afspraken enz.
  Natuurlijk horen de gebruikers hun troep mee te nemen. Evenwel nu dat niet is gebeurd ligt Fuik er toch maar weer spic en span bij, dankzij vrijwilligers!

 8. Lekker laten blijven zoals het is!

 9. Op het eiland is het overal elke dag Fuikdag, je hoeft er je bootje niet voor te pakken, troep ligt op elk open stukje groen.

 10. Hoezo alleen maar fuikdag, het is elke dag overal fuikdag op het eiland.

 11. Ziezo! de keuken is afgebrand. Jullie hebben een zooitje van gemaakt.
  En nú gaan we kijken wie aan de kookstel staan, wie aan de vaatwas en wie serveer

  gelukkig dat er marine rondlopen. Op Curacao alleen…organisatie na instorting

 12. Een georganiseerd event.. en straks moet er dan ook betaald voor gaan worden?

  Dan maar geen event.. geen dj’s en partyboaten en charters.. alleen maar mensen met een eigen boot!