• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Surinaamse president Desiré Bouterse gaat niet meer naar de topontmoeting tussen leiders uit de regio en de Europese Unie (EU) in Santiago, Chili. De EU wil niet praten over een samenwerking met Celac, het economische blok van Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Dat meldt Waterkant.net.

Waarom Bouterse niet meer gaat naar de topontmoeting is nog onduidelijk. “Maar we zijn in ieder geval wel vertegenwoordigd, want ik ga er zelf wel naar toe”, laat minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken tegenover de Times of Suriname weten. Hij woont zowel de ministeriële als staatshoofdenvergadering bij die beide op het programma staan. Ruim dertig landen uit de regio zullen in Santiago vertegenwoordigd zijn. Suriname wil zich als aanstaande voorzitter van het Zuid-Amerikaanse blok, Unasur, sowieso profileren.

Hooggespannen
De verwachtingen voor de ontmoeting met de EU zijn hooggespannen. Er wordt zelfs een omslag voorzien in de stijl van samenwerken. “We hopen een nieuwe periode in te gaan met de EU, waarbij de samenwerking meer gericht zal zijn op strategisch gebied en ontwikkeling met gelijkwaardige kansen in plaats van hulp”, aldus Lackin. Celac is ongeveer twee jaar terug opgericht. De bijeenkomst in Chili wordt ook aangegrepen als moment voor evaluatie.

11 reacties op “Bouterse ziet af van ontmoeting met leiders EU”

 1. Niet teveel aandacht aan geven, de EU heeft zijn langste tijd gehad.

 2. @ Philippe Maaskant, wat heeft die door jou genoemde overeenkomst tussen Colombia en de EU te maken met ons, weet je wel, Suriname !

 3. @ Philippe Maaskant, er loopt een internationaal arrestatie bevel uitgevaardigd voor zijn veroordeling van drugshandel/smokkel en dat loopt al van voordat hij zich met een diplomatiek paspoort dacht te kunnen verschuilen voor zijn achtervolgers.

 4. Vroeg of laat zullen de oorspronkelijke bewoners van Suriname het land toch overnemen. Tot nu toe worden ze uitgesloten en uitgebuit. Geen scholing geen woning geen werk etc. En hun gronden en wateren worden vergiftigd met chemicaliën van gevoelloze geldzoeker. Surinaamse indianen krijgen tegenwoordig wereldwijde steun. Dus juich maar niet te vroeg.

 5. @Surinamer. Met diplomatiek paspoort komt hij er wel mee weg, tenzij het internationaal gerechtshof hem in staat van beschuldiging stelt. Zolang de zaak in Suriname tegen Bouterse loopt zal dat niet gebeuren.

 6. Misschien is die uitnodiging wel een Trojaans paard om die boef te kunnen arresteren.

 7. Een tijdje terug was er een samenwerking overeenkomst tussen Colombia en de EU. Heb die gelezen en wat me daarin opviel is dat in de aanhef en de eerste artielen veel wordt gezegd over de gemeenschappelijke waarden (lees EU waarden) waaraan de landen zich moeten houden en waarover overleg moet plaatsvinden. Denk dat dit voor Suriname teveel neo-koloniaal klinkt.. Overigens doen de USA hetzelfde. Daar kun je zelfs gaan klagen als Curacao zich niet aan de (USA) normen houdt.

  “The Trade Policy Staff Committee (TPSC) is seeking comments from the public on whether Curaçao, Sint Maarten, and the Turks and Caicos Islands should be designated as eligible to receive benefits under the Caribbean Basin Economic Recovery Act (CBERA)”.

  Hoor hier lokaal weinig over. Is het voor Curaçao niet gelukt?

 8. Het zou zeer vreemd zijn als EU leiders met een gezochte crimineel aan tafel zouden zitten. Hoogstwaarschijnljk is de Surinaamse president, die een veroordeelde en gezochte crimineel is, niet welkom om aan te schuiven bij een dergelijk illuster gezelschap. Ook het transport naar een dergelijk verre bestemming kan problemen opleveren voor deze criminele president.

 9. Mij ontgaat de clou ook, Jantje. Kun je het uitleggen? Of zit er een wrok achter, omdat Suriname wel op eigen (weliswaar wankele) benen kan staan en Curacao niet?

 10. Janchi ik hoop dat jij je reactie wel begrijpt, mij ontgaat de clou !

 11. Hahaha, en Suriname was een ”voorbeeld” voor de regio?
  Ze proberen Suriname nu ineens op te hemelen nu Suriname net als Indonesië destijds niets meer van hun moet hebben.