• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De advocaat van onder anderen Desi Bouterse heeft de krijgsraad van Suriname verzocht de vervolging van drie verdachten in het Decembermoordenproces meteen te beëindigen. Uit naam van hoofdverdachte Bouterse is echter geen verzoek gedaan, melden lokale media.

Raadsman Irvin Kanhai beroept zich voor het verzoek op de omstreden amnestiewet, die begin april werd aangenomen. In die wet staat dat het strafproces meteen moet worden stopgezet, wat echter niet gebeurde. De rechters schorsten de zaak tot een grondwettelijk hof is opgericht. Dat moet een antwoord geven op de vraag of de amnestiewet in strijd is met de grondwet van het land, die inmenging in lopende rechtszaken verbiedt.

Strategie
Waarom Kanhai niet ook namens Bouterse een verzoek indiende, wil de advocaat niet zeggen. “Ik wil mijn strategie niet prijsgeven”, aldus Kanhai tegen nieuwssite Starnieuws. Volgens de raadsman is er geen sprake van inmenging in het proces, omdat de amnestiewet democratisch tot stand kwam. Er kan volgens hem ook niet verwezen worden naar een grondwettelijk hof dat nog niet bestaat.

Krijgsraad
Staatsrechtjurist Hugo Essed, die de nabestaanden bijstaat, noemt de nieuwe stap van Kanhai ‘een poging de gestrande amnestiewet weer vlot te trekken’. De krijgsraad heeft nog niet op het verzoekschrift gereageerd. De laatste zitting dateert van eind vorig jaar. Toen beslisten de rechters de regering-Bouterse extra tijd te geven een grondwettelijk hof op te richten. Het is evenmin duidelijk wanneer de krijgsraad opnieuw bijeenkomt.

© NOVUM, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com