• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De commissie die vorig jaar is ingesteld door het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, heeft geconstateerd dat veel werknemers geen aanvullend pensioen zullen hebben als zij stoppen met werken. Zij krijgen dan alleen AOV. Het gaat vooral om werknemers uit de horeca- en retailsector.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) bouwt een gemiddelde van 50 procent van de werknemers (30.000 mensen) geen pensioen op. Het aantal mensen dat afhankelijk zal van een AOV, zal volgens het CBS blijven stijgen.

Advies
De commissie heeft vrijdag een rapport overhandigd aan minister Sherwin Josepha (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn). Het rapport geeft als advies om naast de AOV, een verplicht basispensioen in te voeren voor alle werknemers. Daarnaast heeft de commissie ook een initiatief voor een wet voor een algemeen pensioen ingediend die in januari 2014 moet ingaan en de pensioengerechtigde 65 jaar is. Ook beveelt de commissie om te starten met een premieheffing van 2 procent en in een periode van drie jaar deze te verhogen naar 6 procent.

Economische impact
Tot slot stelt de commissie voor om privéondernemingen onder toezicht van de Centrale Bank met elkaar te laten concurreren voor het mogen aanbieden van het basispensioen. Deze wet zal een positieve economische impact hebben omdat volgens de commissie hierdoor de koopkracht van de gepensioneerden zal stijgen. Het wordt nu gestuurd naar de WJZ (Wetgeving en Juridische Zaken), SER (Sociaal-Economische Raad), Raad van Advies en daarna naar het parlement. De periode die voor de implementatie is uitgetrokken staat op zes maanden.

 

9 reacties op “‘Werknemers moeten basispensioen opbouwen’”

 1. Wat fijn dat we een commissie gehad hebben om dit te constateren. Iedere burger weet dat er geen pensioen wordt op gebouwd, behalve door ambtenaren en overheid NV’s.
  Dat normale sociaal bestuurde landen al 40 jaar een pensioenregeling kennen voor alle werknemers weten we ook al heel lang. Moet hier weer een dik betaalde commissie voor in het leven geroepen worden. Nu nog een betaalbare reactie op de conclusie van de commissie zien te vinden dan kunnen wij ons ook aansluiten in het rijtje van geciviliseerde landen.

 2. @ Zeepie. Basispensioen – OK – maar dan wel ten laste van het bruto salaris van de werknemer.

  Dat hangt ervan af of de premie door de werkgever wordt ingehouden en in dat geval is er geen andere mogelijkheid. In andere gevallen is het een aftrekpost op het belastingformulier. Afhankelijk van het werkgeversaandeel zal het wellicht een onbetaalbare exercitie zijn voor de meeste werkgevers en zo veel pensioen ontvang je nou ook weer niet, als je de pensioenleeftijd al haalt zeker wanneer je pensioen niet volgestort is. Er zijn betere opties voor de oude dag, maar dan moet je wel enige zelfdiscipline hebben en ben je het gespaarde geld niet kwijt bij vroegtijdig overlijden.

 3. Geldt gelukkig niet voor ambtenaren. Die zitten lekker op hun rose wolkje en kijken neer op het gepeupel bij ‘bedrijjven’ werkt of zelfstandig is. En gaat lekker om 3 uur naar huis en wijst vooral met vingertjes naar anderen. APARTHEID is back!

 4. Basispensioen – OK – maar dan wel ten laste van het bruto salaris van de werknemer (die drinkt dan maar een biertje minder bij de snack). De kosten van zakendoen zijn op het eiland al tot astronomische hoogte gestegen en als je dit dan ook nog invoert kunnen er weer een paar duizend werknemers naar huis….

 5. @titanic,

  mee eens….
  mensen zouden zelf een potje moeten maken voor de oude dag.
  maar sparen is niet de beste eigenschap hier op het eiland.

 6. werkgevers en eigenaren van kleine bedrijven of professionelen hebben vaak ook geen pensioen omdat ze te door de hoge kosten van zakendoen niet genoeg extra opzij hebben kunnen leggen in hun werkazame leven. Het is enkel op Curacao dat men steeds denkt dat iedere donjo di trabow of professioneel miljonair is. Het zijn juist de ambtenaren en degenen die in dienst zijn van grote bedrijven die het beste verzorgd zijn.

 7. inderdaad, op termijn zal de koopkracht van de tegen die tijd gepensioneerden stijgen (Dat effect zal echter pas over 10-tallen jaren merkbaar ziijn aangezien voor velen de opbouw nog moet beginnen vanaf nul ). Maar aangezien het maandelijks netto inkomen zal dalen door de te betalen basispensioen-premie zal dit een negatief effect hebben op de koopkracht van nu. ( maal multiplier). Maar : dan maar even door de zure appel heen bijten. afzien van consumptie nu ten behoeve van consumptie later.

 8. Herstel “Er komt immers meer geld in omloop” moet zijn “Er komt immers minder geld in omloop voor de korte termijn”.

 9. Gelezen “Deze wet zal een positieve economische impact hebben omdat volgens de commissie hierdoor de koopkracht van de gepensioneerden zal stijgen”.
  ==> Dit is dan wel op de lange termijn, want op de korte termijn heeft het juist een negatieve impact. Er komt immers meer geld in omloop.