• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De grenswaarden voor fijnstof in de lucht zijn in de afgelopen maand meerdere malen overschreden ter hoogte van Kas Chikitu, zo blijkt uit de eerste metingen. Dat meldt de stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC). Fijnstof in de lucht wordt veroorzaakt door de raffinaderij Isla.

De World Health Organisation (WHO) geeft voor fijnstof twee grenswaarden. De richtlijn voor het 24-uursgemiddelde is 50 microgram per kubieke meter. Deze zijn in de afgelopen maand vaak overschreden. De jaargemiddelde grenswaarde is 20 microgram per kubieke meter en als de Isla de trend van de afgelopen maand voortzet, dan wordt ook deze richtlijn overschreven.

Gezondheid
SMOC gaf al eerder aan dat de uitstoot vanfijn stof ten koste kan gaan van de gezondheid van bewoners in de omgeving. Met name ouderen, kinderen en zwakkere mensen kunnen er last van ondervinden.

Tabel
In onderstaande tabel staan de waarden die in de maanden december 2012 en januari 2013 zijn gemeten in de omgeving van Kas Chikitu.

 

4 reacties op “Grenswaarden voor fijnstof overschreden”

 1. SMOC, hou vol, EENS komt er een regering die aan het volk gaat denken!

 2. @Jan. Waarom? Waarschijnlijk omdat de ambtenaren en regeerders die op de loonlijst staan van de PDVSA dat niet willen doen of tegenhouden.
  Smoc gebruikt vervolgens het rechtsysteem om de gegevens te krijgen en pubiceert ze dan maar zelf
  Tja zo staat het met de openheid van ons bestuur.

 3. Waarom worden wij niet geïnformeerd door de milieudienst? Ze worden betaald om ons te beschermen tegen milieuverontreiniging. Er dreigt gevaar voor de volksgezondheid maar de milieudienst doet niks. Snap niet dat Nederland haar ogen hiervoor sluit.

 4. Mag je inmiddels stellen dat de overheid niet veel op heeft met de gezondheid van haar inwoners en ènkel maar oog heeft voor money, money, money = Isla?