• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Kinderen die illegaal op het eiland verblijven kunnen geen examen doen. De wet zegt dat ieder kind recht op onderwijs heeft en worden dus ook illegale kinderen toegelaten op alle scholen. Maar een diploma krijgen de kinderen niet omdat ze geen ingezetenen van Curaçao zijn. Dat meldt Radio Hoyer 2.

Dat is wel een voorwaarde bij de uitgifte van officiële documenten. Volgens Lisette van Lamoen-Garmers, directeur van het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS), worden alle kinderen aangenomen en doorlopen ze het hele schoolproces. Maar deze kinderen staan in de kou als het gaat om het krijgen van een diploma. Ouders denken bij het inschrijven van hun kinderen op een school, dat ze te zijner tijd uit de illegaliteit zullen raken, maar in meerdere gevallen is dit volgens Van Lamoen-Garmers niet zo.

Verantwoordelijkheid
De directeur wil weten of de overheid iets gaat doen aan het probleem en bij wie de verantwoordelijkheid ligt. Naast de overheid hebben ook ouders een verantwoordelijkheid, vindt Van Lamoen-Garmers. Aan het eind van de schoolperiode leggen ouders de verantwoordelijkheid vaak bij de school en dat vindt Van Lamoen-Garmers onterecht. Ze doet ook een beroep op de overheid want uiteindelijk worden deze kinderen alsnog school-dropouts.

Lisette van Lamoen-Garmers legt aan radiopresentator Rick Hart van Radio Hoyer 2 uit waarom illegale kinderen geen diploma krijgen:

21 reacties op “Illegale kinderen krijgen geen diploma”

 1. Pedro Pedro, sinds wanneer is het de verantwoordelijkheid van het RKCS om mensen legaal of illegaal het land binnen te halen. Neen je moet er de discriminerende vreemdelingen wetgeving op aan spreken en dat betekend politiek draagvlak zoeken om die wetgeving wel of niet te veranderen. Met het lukraak uitroepen van op niets slaande nonsens (ja ik weet dat “op niets slaand” eigenlijk al nonsens is). Laat dat aan je broertje over

 2. @Loko Loko, dat probleem moet je toch echt bij Wiels op de stoep leggen, hij heeft het veroorzaakt en laat hem het ook maar opknappen en ja ik weet dat dat een mission impossible voor hem is. Het is alleen zo jammer dat hij door zijn gebrek aan opleiding zo’n probleem voor Curaçao heeft gecreëerd. En een gedeelte van ons steunt hem in zijn stupiditeiten. Jammer.

 3. Deze kinderen zijn dus weer ” het kind van de rekening “

 4. Ik dacht dat Curaçao van de slavernij afwilde? Flauw zeg. Zo kom je ook niet vooruit. Weer meer werkelozen dus, want zonder diploma kom je nergens. En weer meer criminaliteit in the long run….

 5. recht heb ik op. recht hier recht daar en wie heeft de lasten?? op wiens rug gaat dat zitten.

 6. en deze kinderen krijgen gratis school en boeken wie betaalt dat allemaal? voor je het weet hebben we heel sto domingo hier

 7. @Wimpiri: ik heb de quota van 20% reeds in dienst, graag wil ik de andere 80% erbij. Weet U mischien hoe ik daaraan kan komen?(graag vakmensen met enige werklust). Kan meneer Wiels hiervoor zorgen, door de lokalen een beetje onderwijs en ook en vooral opvoeding en nette manieren mee te geven?

 8. @Pedro Casimiri. Denk dat de school er weinig aan kan doen. Neem aan dat ze voor een officieel examen een uittreksel uit het bevolkingregister moeten overleggen. Als dat door de overheid niet gegeven wordt, wat dan? De school kan wel een verklaring uitgeven (en ik schat dat het ook wel gebeurt) maar dat is niet van dezelfde waarde als een diploma.

 9. De eerste die haar verantwoordelijkheid moet nemen is Lisette van Lamoen-Garmers, directeur van het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS).
  Ze moet haar veranwoordeliojkheid niet afschuiven op de overheid. Dat is je kop in het zand steken. .
  Je claimt dat je katholiek bent. Welnu, handel als een christen en stuur deze kinderen niet de kou in.

 10. Oh ja, daar komen de wetten/regeltjes weer aan. HELP! Gebruik GEZOND VERSTAND, ook al zullen sommigen heel lang hierna moeten zoeken. Dit kan echt een normaal mens niet bevatten. Wel de hele school mogen doorlopen, maar dan geen examen mogen doen. Zo onlogisch als het maar kan. Zo’n kind, waar dáár draait het enkel om, is compleet zijn vertrouwen kwijt in alles. Verdrietig! DAG TOEKOMST! Ga maar, met respect, de zóveelste compleet overbodige inpakker zijn, pak een bezem of wordt toch lekker crimineel. 🙁

 11. @ Sjors, ja die neemt ze allemaal in huis, kunnen ze Mauro gezelschap houden.

 12. Ter overdenking; laatst is er in Nederland een hele heisa geweest over het stage lopen van illegalen die hun studie op basis van de wet in Nederland mochten volgen, dat werd aangemerkt als illegale arbeid. Zover mij bekend krijgen ze na het succesvol afsluiten van hun studie een diploma, zoals alle anderen studenten.
  Even terug naar die illegale arbeid; door toedoen van de Tweede Kamer, onder druk van pressiegroepen, zijn die wetten/regels inmiddels aangepast kan er gewoon stage gelopen worden.
  Zou onze minister van onderwijs dit lezen ? Ik weet natuurlijk niet hoe die 80/20 regeling van Wiels hierover denkt en natuurlijk heb ik mijn vraagtekens bij dat gratis onderwijs van hem.

 13. Met onze huidige gespecialiseerde ministersploeg moet dit zo op te lossen zijn.
  Of, illegalen (kinderen) terug naar land van herkomst.
  Of illegalen (kinderen) legaliseren
  Of geen recht op onderwijs geven, dus te dom voor een diploma
  Of illegalen kinderen wel onderwijs en diploma geven.
  Kunnen ze helaas nooit werken in het land dat hun opleiding betaalde.
  Welke specialisten lossen dit op??

 14. dit heeft niks met bekrompen ambtenaren te maken maar met correct toepassen van de Wet. Maak op een of andere manier een uitzondering voor deze kinderen, zou ik zeggen. Je gaat toch niet iemand onderuit halen die op het punt staat om goed toegerust de verdere maatschappij in te stappen, dat is niet in de geest van diezelfde Wet.

 15. Slaat nergens op!!!!!!!!!!! Je laat ze wel toe op school en als het zover is om diploma te halen/krijgen,krijgen hun het niet omdat ze illegaal zijn???????? Kinderen horen niet de dupe te zijn van hun ouders,zij hebben niet de keuze gemaakt om illegaal hier te zijn!! Geef die kinderen gewoon hun diploma en als ze terug moeten naar eigen land komen ze daar teminste aan met een diploma en kunnen ze in hun eigen land iets opbouwen,zo krijg je weer minder illegalen deze kant op!!

 16. Ben totaal eens met Mw van Lamoen Garmers. Zowel de overheid als de ouders hebben een steen bijgedragen aan de situatie. Het is een fundamenteel recht van een kind om van optimale onderwijs te genieten. Dit moet sowieso op een betere en verandwoordelijke wijze geregeld worden. Jammer.

 17. Petje af voor die kinderen, die willen tenminste iets leren en dan dit!!

 18. Ivar Asjes bekommerde zich toch zo om illegale kinderen?

 19. Welke bekrompen ambtenaren geest heeft dit nu weer bedacht?
  Over wat voor soort diploma’s heeft men het eigenlijk, lagere school? Want men kan volgens mij altijd wel een staatsexamen afleggen.

 20. die diploma’s zijn binnenkort toch niet meer internationaal erkend

 21. Je kunt de kinderen niet de dupe laten worden van dit geheel.