• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) heeft opheldering gevraagd aan Paul Burgos van de Milieudienst. “Door vele klachten over ondraaglijke stank en gezien de zeer hoge concentraties zwaveldioxide, waterstofsulfide en fijnstof in de lucht, vermoedt SMOC dat er problemen zijn bij Raffinaderij Isla.”

Problemen met verschillende installaties zijn volgens SMOC mogelijk de oorzaak van het vrijkomen van grote hoeveelheden gezondheid bedreigende uitstoot van giftige en kankerverwekkende stoffen. Naast de genoemde stoffen betreft dit mogelijk ook vele andere stoffen, waaronder de nog steeds niet gemeten vluchtige organische componenten (VOC’s).

Installaties
“Tijdens de door ons gevoerde rechtszaken is herhaaldelijk in gedetailleerde technische rapporten vastgesteld dat problemen met gebruik van verschillende installaties oorzaak waren van de (stank)overlast”, schrijft SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen in een e-mail aan Burgos. “Problemen die volgens de Isla bekend waren en verholpen zouden worden. Met name betroffen die toezeggingen de Sour Water Stripper, Sulfur Recovery Units en de Final Oil Catcher. Ook de ‘flares’ zouden worden aangepakt.”

Inspecties
De stichting wil van Burgos weten of bij hem de oorzaken bekend zijn van de huidige overlast, en zo ja, of hij die wil geven. Verder vraagt de voorzitter zich af of door Burgos inspecties zijn uitgevoerd om te controleren of de Isla zich heeft gehouden aan de afspraken en of de installaties voldoen aan de eisen. “Heeft de Isla bij u de oorzaken gemeld van de huidige overlast en kunnen wij inzage krijgen in de door de Isla opgestelde (kwartaal) emissie rapportages en (jaar) emissie rapportages?”, vraagt Van Leeuwen.

Minister
Een kopie van de e-mail is ook verstuurd naar minister Bernard Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur. “Wij vertrouwen erop dat de minister er zorg voor zal dragen dat SMOC inzage krijgt in de gevraagde informatie en dat u kunt antwoorden op gestelde vragen”, sluit Van Leeuwen de brief af.

5 reacties op “SMOC wil opheldering van Milieudienst”

 1. @jo, Milieudienst een dienst die voornamelijk bestaat uit politiek geplaatste mensen. Iaw mensen zonder enige opleiding die een dik salaris vangen en de hele dag niet op kantoor zijn en als ze er wel zijn druk bezig zijn op internet.

 2. Ik denk dat niemand bij de milieudienst een milieuopleiding genoten heeft.
  Het wordt inderdaad hoogtijd om de ”milieudienst” zelf door te lichten voor wat betreft kennis en kunde op milieu gebied. Dat zal wel zero (0) zijn.

 3. Kunnen we beter niet iemand van buiten af inhuren, de de inspecties uitvooert, hier laten de ambtenaren hun oren toch hangen na wat de ISLA of de Minister wil.

  Schande hoe er word gesold met leven van onze bewoners die onder rook wonen.

  Ook maak ik me zorgen over bedrijven die onder de rook staan, waarvan een hele belangrijke bakkerij die voor onze voedsel voorziening zorgt. Brood moet namelijk afkoelen?

 4. Zie hoelang (links onderaan) men al bezig is de milieudienst op haar verantwoording te wijzen. De taak van een milieudienst is juist, wat SMOC doet!
  Blijkbaar weet de ”milieudienst” niet wat haar taken zijn. De taken van een echte milieudienst zijn: preventie, sancties opleggen, en bedrijf sluiten als deze de volksgezondheid in gevaar breng.
  Hoop dat de knappe koppen snel een oplossing hiervoor vinden.Want zo te zien functioneer de ”milieudienst” niet zoals het hoort.

 5. Het enige vertrouwen wat je op Curaçao kan hebben, is dat er enkel feiten chronisch worden vastgesteld en toch nooit wat wordt aangepakt: LAKSHEID. Tot je er dood bij neer valt …….
  LAKSHEID op een uitzondering na, dat je je belastingen, etc. toch maar wel op tijd BETAALT..