CURAÇAO – Wie iets vuil maakt, moet het ook opruimen. De Pelican Express vertrok daarom zaterdag met een boot vol duikers naar de Fuikbaai, om de rotzooi op te ruimen die na Fuikdag is achtergelaten. De schoonmaakactie bij Fuik is georganiseerd door Arthur & Josette Kölker.

 
“Het weer was niet geweldig, de zichtbaarheid onder water was maar 40 cm, maar het is toch gelukt heel wat vuil uit de Fuikbaai te halen”, aldus Josette. “We hebben ook aan de zuidkust veel vuil dat was afgedreven verwijderd.”

Hulp
De Kölkers kregen veel respons op het event ‘Schoonmaakactie Fuik’ die zij op Facebook aanmaakte. “We hebben veel hulp gekregen, op Facebook hebben zo een 25 duikers gereageerd”, meldt Josette. “Verder hebben we gratis hulp, diensten en producten gekregen van verschillende bedrijven en personen.”

Lobsterzak
Om 11.00 uur zijn alle duikers met de Pelican Express van Seaquarium vertrokken naar Fuik. Een uur later zijn de boeien uitgezet om het gebied af te bakenen voor de veiligheid van de duikers. De duikers gingen met zijn tweeën met een duikersboei en een lobsterzak te water. Als ze boven kwamen met een volle lobsterzak, hielp één van de hulpboten ze met het ophalen van de zak en het geven van lege zakken. De inhoud van de zakken werd door andere helpers overgezet naar witte Selikor zakken.

Verspreid
Twee Citro sea-doo’s hebben geholpen met het weghouden van andere boten, het vervoeren van de volle lobsterzakken en duikers. De zakken werden door de hulpboten aan land gezet nabij de grote Selikorbak. Aan het eind van twee duiken, ging iedereen aan wal om alle zakken naar de grote Selikorbak te brengen. Het is nog niet duidelijk hoeveel kilo vuil is opgehaald, maar Josette heeft de indruk dat meer vuil aan wal was dan in het water. Het vuil lag vooral verspreid over het gebied.

21 reacties op “Duikers ruimen rotzooi Fuikdag op”

 1. @ Viespeuken : ik woon niet op het eiland, ben wel eigenaar van een vakantiehuis daar, dus kom wel regelmatig op het eiland. Het is een mooi eiland en het zou zonde zijn als het overspoeld wordt door vuilnis … als iedereen zijn steentje bijdraagt staan we al een heel eind verder, toch ? 🙂

 2. @inn, woon jij op curacao? heel normaal dat men al haar afval op straat of in de moondi gooit. dode huisdieren ook.

 3. je kan ook gewoon géén rommel achterlaten natuurlijk, beter voor het milieu en geen vrijwilligers nodig om de troep op te ruimen. iedereen is steeds bezig over “eco” hier en “eco” daar ,maar men gooit ondertussen een half huishouden in de zee !

 4. veel te laat maar wel goed

 5. en nu Coral Tabac ff met z n allen aanpakken!!????

 6. Top! Echt iedereen petje af voor jullie! Tja waar gefeest wordt is rommel. Maar als dat op een plein is wordt er een schoonmaak dienst in gehuurdt en rijden de schonnmaak wagens alles schoon. Helaas is dat op fuik vrij lastig… Daarom alle vrijwilligers echt super bedankt, en zulke goeie wil moet beloond worden volgend jaar ben ik beide dagen(feest en schoonmaak) van de partij!

 7. @J, Vuurwerk maar ook verbieden.. ik zie overal nog vuurwerk liggen.. mensen ruimen dat ook niet op!

 8. @ Domboklad. ach joh in nederland worden de stranden ook met vrijwilligers schoongemaakt or no !!
  de pot verwijdert de ketel or no !!

  No!!! Je probeert ons weer wat op de mouw te spelden. Het vrije strand valt onder het beheer van de betreffende gemeente en daarbij behoort het schoon houden. Huurders zoals strandexploitanten zijn zelf verantwoordelijk. Geen van beiden beschouw ik als vrijwilligers. Reken er ook maar op, dat het schoon houden in het seizoen dagelijks gebeurt, want anders komen er geen strandgasten meer uit binnen- en buitenland.

 9. Goed bezig !!!

 10. ach joh in nederland worden de stranden ook met vrijwilligers schoongemaakt or no !!
  de pot verwijdert de ketel or no !!

 11. @ J. een reactie op jouw reactie. Fuikdag mag niet verboden worden, dit is de reden dat er gelukkig zoveel mensen helpen met de naweeen !!!!!! Fuikdag is een uiting van gezelligheid en samenzijn op een belangrijke en intense manier. DIT IS CURACAO zoals Curacao hoort te zijn. Ook het opruimen gezamenlijk hoort erbij en gelukkig breidt zich dat nu op een heel fijne manier uit. Misschien kun je je “J” bekend maken en participeren ‘in the way how we handle this on’ NOS DUSHI KORSOW !!! Nos Cu Nos !

 12. Wat zijn Martin en ik hier ontzettend BLIJ mee!!! Eindelijk werpt het z’n vruchten af!!!! Alle lieve mensen THANKS for your HELP !! Trots op jullie !!

 13. Het is jammer dat de mentaliteit van velen nog altijd is in de trant van; ‘na mij de zondvloed’.

  Schitterend initiatief om Fuik weer schoon te maken.
  Volgend jaar gewoon boetes van 1000 NAF uitdelen voor het overboord gooien van afval. Dan is dat gedrag heel erg snel afgelopen.

 14. Sorry hoor, maar dit toont precies aan waarom Fuikdag onverantwoord is. Schandalig dat anderen de troep moeten opruimen.

 15. Dank jullie wel voor de positieve reacties. Fuikdag moet niet verboden worken. We werken aan de mentaliteitsverandering. Het neemt tijd, maar het gaat lukken! ☼

 16. @J, Kunnen we Curacao ook wel gaan verbieden!

 17. Gaat dit nou elk jaar zo gebeuren?
  Men kan hier niet preventief werken…
  Fuikdag moet gewoon verboden worden.

 18. Geweldig initiatief. Echter de veroorzakers zullen het volgend jaar nog erger maken omdat het door anderen (helden) wordt opgeruimd.

 19. Prachtig initiatief,het zou nog beter zijn als dergelijke acties overbodig waren.
  Hoogste tijd voor een mentaliteitsverandering lijkt me.

 20. Heel goed gedaan.

 21. Top, daar word een mens weer vrolijk van.