• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het temperatuurverschil en de neerslag binnen een maand, hebben invloed op het aantal gevallen van dengue de volgende maand. Dit heeft een groep Braziliaanse onderzoekers ontdekt na de ziekte acht jaar te hebben gevolgd.

Volgens de onderzoekers neemt het aantal gevallen van dengue met 45 procent toe wanneer de temperatuur de maand daarvoor met minimaal 1 graad is gestegen. Ook de gevallen neerslag zou invloed hebben op het aantal besmettingen. Bij een stijging van 10 millimeter, stijgt het aantal besmettingen de maand daarop met 6 procent.

6 reacties op “Verband ontdekt tussen dengue en klimaat”

  1. RudVic, op 12-01-2013 om 14:19 schreef: Voor de rest

    Mijn onnozele gedachte daarbij was dat 45 procent per graad celsius ook de andere kant op werkt.
    Iedere graad minder zou betekenen dat het aantal dengue gevallen met 31 procent afneemt ( 1 – 100/145).
    Maak het maar minder warm genoeg, en er is onvoldoende aanwas om de dengue mug populatie in stand te houden (en de dengue verspreiding)
    In de koude klimaten is altijd stilstaand water.

    Meer dengue muggen resulteert in meer dengue geïnfecteerde personen.
    Meer geïnfecteerde personen betekent dat de kans dat een nieuwe dengue mug het dengue virus krijgt bij het steken van een persoon toeneemt.
    Een grotere muggen populatie én een grotere populatie van geïnfecteerde personen betekent dus een exponentiële toename van het aantal dengue gevallen ten opzichte van de muggen toename.

    Echt interessant in die 8 jaar onderzoek zou zijn wat de toename van het aantal muggen in procenten is, voor die 45% toename in dengue gevallen, voor die 1 graad.

    (toegegeven, Pikantje weet niet zo veel van muggen)

  2. deze conclusie had ieder mavo 3 leerling kunnen maken.
    Dus zelfs Schotte had dit kunnen vertellen.

  3. Men praat hier over het klimaat in de tropen, Pikantje. Nie over de koude klimaten Noordelijker en zuidelijker. Als het heet en droog is vermenigvuldigen de muggen zich amper aangezien er geen stilstaand water, Wat in de regenperiode wel aanwezig is. Voor de rest heb je wel gelijk, ieder onnozele weet zoiets. Nu pas ondekken de zogenaamde knappe koppen het.

  4. Concreet, wat kan ik hier mee? IQ44 : “Als je het niet bevalt dan verhuis je toch” 🙂

  5. Sherlock Holmes op zijn best….en “slechts” in 8 jaar.

  6. Joh, wat een brilliante conclusie, zou dat misschien komen omdat er meer eitjes gelegd worden (en uitkomen) als het warmer en vochtiger is ?

    Misschien is de denguemug nogal sensitive voor temperatuur, de reden dat ie in koude klimaten niet overleeft, en een ordinair mugje wel ?

    8 jaar ?