CURAÇAO – Een 39-jarige man met de Chinese nationaliteit is vanmorgen door het Gerecht in de Eerste Aanleg (GEA) voor illegaal wapenbezit veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden. De straf is conform de eis van de officier van Justitie. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De detentie van de man verloopt volgende week waarna hij wegens zijn illegale status op Curaçao het land wordt uitgezet. Conform het vonnis wordt hij naar zijn land van herkomst gestuurd.

Paranoide psychose
Op 20 september had de veroordeelde een vuurwapen en munitie in zijn bezit. Met het wapen heeft hij in zijn woning geschoten en gedreigd zelfmoord te plegen. Het arrestatieteam van de politie moest eraan te pas komen om de man te overmeesteren. De psychiater in de gevangenis heeft de veroordeelde bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat de man op de desbetreffende dag onder invloed was van drugs (cocaïne) en leidt aan een ‘paranoide psychose’.

Drugsgebruik
De man begon de drugs te gebruiken toen zijn vriendin hem had verlaten. Hij verklaarde het vuurwapen te hebben gevonden en wilde hiermee zelfmoord plegen. De man wordt hiervoor behandeld en krijgt iedere avond in de gevangenis een kalmeringsmiddel toegediend. Volgens de advocaat van de veroordeelde heeft zijn client een ziekelijke geestetoestand.

Uitzetting
Tijdens de behandeling van de zaak zei de man zich niets meer te heugen van de aanhouding. Overigens spreekt de man alleen Chinees en moest via een tolk communiceren. De rechter noemde dit een bijzonder geval. “Met de man kan niet goed worden gecommuniceerd. Hij moet maar zo snel mogelijk terug naar China waar hij accuut hulp moet zoeken voor zijn gezondheidstoestand”, was het oordeel van het Gerecht.

4 reacties op “Gerecht zet veroordeelde het land uit”

  1. Of deze man thuis de hulp zal krijgen zoals wij in ons land zijn gewend is maar de vraag.
    Dat we met onze schamele financiele toestand niet zitten te wachten op een geestelijk instabiele buitenlander waarmee verbale conversatie onmogelijk is wel zeker.
    De aanwezige kennis kan beter worden aangewend ter behandeling van geestelijk instabiele binnenlanders.

  2. gewoon terug naar china,,zolang deze man een cocaine-verslaving heeft,en hij komt weer vrij,dan vormt hij een gevaar voor de maatschappij..dan kan hij in china zijn leven beteren,want daar moet je echt niet aan de coke zitten..

  3. Mooie subtiele formulering van een doodsvonnis: “Hij moet maar z.s.m. terug naar China waar hij acuut hulp moet zoeken voor zijn gezondheidstoestand”

  4. Iedereen die wel eens in China geweest is, kan zich wel voorstellen hoe die hulp gezocht kan worden… Dat wordt een stukje karton zoeken en onder een viaduct gaan liggen.