• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Oud-Statenlid Marilyn Alcalá-Wallé heeft in een brief er bij de Nederlandse minister van Onderwijs, Mariëtte (Jet) Bussemaker op aangedrongen om snel naar Curaçao te komen om met ex-studenten te praten. Alcalá-Wallé maakt zich zorgen over oplopende schulden van terugkerende studenten.

Dit komt volgens Alcala-Wallé wegens het gebrek aan de nodige ondersteuning en het ‘enorme gemis’ aan een helpdesk. “Inmiddels ben ik niet meer politiek actief, maar gelet op het probleem, zal ik me blijven inzetten voor deze groep ex-studenten. Hiertoe heb ik recentelijk de Marilyn Alcalá-Wallé Foundation in het leven geroepen om deze studenten te begeleiden”, schrijft Alcalá-Wallé in de brief.

Wanbetalers
“De verkeerde perceptie dat de groep ex-studenten niet wil betalen en dat de ex-studenten dus ‘wanbetalers’ zijn, blijft om aandacht en verder acties vragen. Volgens het oud-PAR-lid worden aan de kant van Curaçao de nodige inspanningen gedaan. “Ik ben blij dat de voormalige staatssecretaris in zijn rapportage aan de Tweede Kamer heeft aangegeven dat we samen naar een oplossing moeten zoeken en dat Curaçao ook met de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO) hierin mag meedenken. Namens de ex-studenten die in deze situatie zitten, hoop ik dat die samenwerking op korte termijn gestalte krijgt.” Alcalá-Wallé nodigt de minister uit om op korte termijn naar Curaçao te komen en met de ex-studenten te overleggen.

De brief van Marilyn Alcalá-Walle:

[scribd id=119916143 key=key-20uj2rzq27l567qfjqeo mode=scroll]

8 reacties op “Alcalá-Wallé blijft strijden voor oud-studenten”

 1. Verschuif maar alles op een ander in plaats van zelf iets te bedenken.

 2. Bon tardi sra. Alcala – Walle,

  Mi a mira ku sra. a buta un atardi pa firma e karta aki na SDK. Mi ta na trabou ahinda kiermen mi no ta alkansa yega SDK, pero mi tambe ta un di e studiantenan ku a wordu persigui pa Souman i Hermanus. Mi kaso ta na abogado i nan no a reakshona ahinda riba mi kaso, kiermen mi tinku “wacht af” kiko ta bai pasa. Mi ta sostene sra. su akshon i mi kier keda na altura di e desaroyonan riba e tereno aki. Por si akaso sra. kier yamami mi nr. di sel. ta: 6973113.

  Dankli di antemano pa sra. su esfuersonan pa nos,

  Saludos,

  Nathalie N. P. Koeiman

 3. Even mijn reactie over het inning vn oude schulden van SSC, het is gewoon weg een ramp toestand. als SSC een goede systeem hadden en hebben bijgehouden konden ze bij sommige ex-studente die met een SSC beurs kwamen, voorkomen dat ze opzocht werden met een deurwaarde. vreselijk spagaat waar je als mens in beland.

 4. Dat geval van Sheldrey Osepa is typisch het politieke machtsspel als altijd. De partij betaald het voor je en je heb geen je heb geen macht meer dat zet je je loyaliteits pricipes op het spel. Als Seldrey geen misbruik wilde maken van de regeling dan had hij het bod van MFK moeten weigeren. Dus speelt Selderey ook het mooie jongensspel. Hij moet berouw tonen en beginnen zijn schuld aan de staat af te lossen. Misschien daarmee weer zijn eer redden. Eigenlijk heb je dit gedoe overal ook in Nederland. Hier heb je momenteel de vroegere oudere eeuwige studente in de regering, die niemand meer zo’n lange studie gunnen, dus treffen ze regelingen om te voorkomen dat de volgende generatie die na hun komen, daar niet de kans voor zouden krijgen om langer te blijven studeren. Wil ze langer door studeren dan moeten ze boete €3000 boeten als ze doubleren.

 5. Gelukkig ben ik bijna klaar met het aflossen van mijn studieschuld opgebouwd tussen 1983 1987. Sedert 2001 zowat aan het aflossen eerst €250 en daarna €200 per/maand. Ik ben net gevallen in dat renetdragend regeling die inging in 1987. Wel balen maar ja. Gelukkig deze maand de laatste aflossing God dank. Studiebeurs moet je zien als een hypotheek schuld om een huis te kopen. Asl je niet betaald dan wordt er beslag gelegd op je huis en kan overgaan tot verkoop. Bij studiebeurs kan je veel beter een regeling treffen eer het zover komt. Je moiet altijd voorkomen dat er beslag wordt gelegd op je inkomen hier in Nederland. Laten wij eerlijk wezen het is geld van de belasting betaler en moet gewoon terug betaald worden.

 6. Voor alle volledigheid vraag ik mij het volgende af: betreft het hier Curaçaoese zgn beursalen (waarvan de studie door het eilandgebied/nu land Curaçao wordt/werd betaalt of betreft het Curaçaoese jongens en meisjes die op eigen gelegenheid naar Nederland zijn gegaan, daar een studielening hebben afgesloten en hun studie hebben voltooid, waarna ze terug naar Curaçao zijn gegaan en nu dus hun schulden niet kunnen/willen afbetalen ?
  In Nederland is een gegeven, dat iedereen van arbeider tot afgestudeerde, kent. Namelijk lenen kost geld. En ik denk dat iedereen die een studie heeft afgerond een klein beetje economische ondergrond heeft en voor wie dit fenomeen niet zomaar uit de lucht komt vallen.
  @M.Montreux zoals ik altijd en overal lees geld op Curaçao het “nos mes por”. Hoe zouden de Curaçaoenaars erover denken dat Nederlandse deurwaarders hun werk op Curaçao zouden uitoefenen ? Not done dus en Curaçao zal zelf regulerend moeten optreden als de Curaçaoese deurwaarders zich niet aan de aan hen gestelde eisen/werkwijzen houden. En now for once, geef niet weer Nederland de schuld, daar wordt het Nederlandse volk met de dag apathischer voor (en het woord apathisch heb ik hier even van jullie huidige PM geleend).

 7. Mijns inziens is de actie van Alcalá-Wallé zeer noodzakelijk en terecht!
  Er had wel wat meer onderzoek gedaan mogen worden.

  IBG/DUO laat schulden niet verjaren, want ze sturen automatisch een herinnering uit naar de schuldenaar naar diens opgegeven adres. het geen een juridische methode is om de verjaring over een in Nederland opgebouwde schuld te stuiten.
  1 brief binnen 5 jaar na een schuld en daarna elke 2 jaar een brief is genoeg.

  wat wel vaak gebeurd is dat de deurwaarder die hen hier vertegenwoordigt veel fouten maakt, soms mensonterende methoden gebruikt en buiten proportionele rentes en kosten berekent. Ze zouden daar wel eens wat kritischer zijn en een deurwaarder mogen verplichten via de nederlandse regels te werken.
  Als wij studentene en schuld opbouwen via de nederlandse wet en we bij afbetaling aan de nederlandse normen gehouden worden, moet een deurwaarder dat ook vindt ik.

 8. Prima aktie van Alcala Walle.

  Maar vergeet niet dat ze de komende jaren op wachtgeld van de overheid leeft nadat ze uit de Staten is gestapt. Ze mag daar natuurlijk ook wel wat voor terugdoen voor de samenleving.

  Misschien kan ze ook eens uitzoeken waarom Sheldrey Osepa zijn studieschuld volledig door de MFK kwijtgescholden heeft gekregen, terwijl juist hij met zijn vet salaris de aflossing makkelijk kan betalen.