• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – ‘Suriname is een slapende reus.’ Dit zegt Erik Kuiper, directeur van één van Suriname’s grootste tourbedrijven, Mets. De historische binnenstad en kleurrijke samenleving zijn ingrediënten voor een aantrekkelijk toerismepakket. Maar er wordt nauwelijks op ingespeeld. Dat meldt Waterkant.net.

“De potentie die het cruisetoerisme biedt, blijft al jaren grotendeels onbenut. Suriname moet maar eens wakker worden”, zegt Kuiper.

Centrale rol
Het handjevol cruiseschepen dat jaarlijks langskomt, kan snel meer worden. De enkele die het land al aandoen leggen bepaalde tekorten bloot. Daar moet maar eens eindelijk op worden ingespeeld. “Met een terminal kan ons land een centrale rol vervullen”, zegt Kuiper tegenover de Ware Tijd. De buurlanden Brazilië, Guyana en Frans Guyana willen namelijk een cruiseroute opzetten. Dit deel van Zuid-Amerika kan zich zo in de kijkers werken.

Investering
De terminal moet dan in de plaats komen van de huidige aanmeerplaats. Die is nu midden op de vrachthaven van Paramaribo. Een aparte aanmeersteiger met mogelijkheden voor shoppen en entertainment zou Suriname als het ware net voor de deur plaatsen. Surinamers krijgen zo direct de kans hun slaatje te slaan. “Ik hoop dat de regering inderdaad deze investering pleegt in samenwerking met partners”, aldus Kuipers.

8 reacties op “‘Suriname is een slapende reus’”

 1. Dasilva, op 14-01-2013 om 11:11 schreef: Wij van WC-eend adviseren

  Lees ter amusement eens wat de heer Kuiper op de voorlaatste FCCA (cruise conference and trade show) te zeggen had over de mogelijkheden van Paramaribo/Suriname als cruise bestemming.

 2. Wij van WC-eend adviseren WC-eend.

 3. @virago, ja goed een weg naar brazilie kunnen de goudzoekers, criminelen en dames van lichte zeden nog makkelijker naar Suriname komen.

 4. Kuipers, slaap lekker verder, zolang jij slaapt kunnen er geen rampen gebeuren op de rivier.

 5. Het zou leuk zijn als meneer Kuiper wat meer hands-on ervaring had in de Cruise industrie.

  In plaats van het regelen van dagtochtjes op de wal, en het aan de man brengen van kruidenthee op z’n 60e.

  M’n studievriendje Roderick de Vries, technisch direkteur van De Vries yachts in Aalsmeer, heeft met 6 maanden stage bij Carnival cruises voor z’n afstuderen waarschijnlijk nog meer kennis van zaken.

  Only in Suriname !

 6. Het volgende citaat is wel grappig: Ik hoop dat de regering inderdaad deze investering pleegt in samenwerking met partners”, aldus Kuipers.
  Nou begreep ik laatst dat onze regering een mega deal had gesloten met de verkoop van onze goudconcessie, dan zou je toch denken dat wij geen partners meer nodig hebben want geld kan geen rol meer spelen, toch.

 7. Zie één van die jumbo-cruiseschepen al achteruit de rivier opvaren of afvaren maakt niet uit. Moeten ze wel eerst over die zandbank heen (diepte van 1.6 tot 4.8 meter).Want bij Paramaribo kunnen ze niet draaien en hulp van sleepbooten is volgens mij ook niet aanwezig, buiten die paar korjalen, soms zelfs met een 60HP motor er achter, zetten niet echt zoden aan de dijk.

 8. Cruisetoerisme,ontsluiting van Suriname door bruggenbouw en weg naar Brazil.Investeren voor een duurzame ontwikkeling!Hup Hup Bouta!