CURAÇAO – Het nieuwe zorgpakket op de BES-eilanden brengt enkele veranderingen met zich mee voor mensen die fysiotherapie nodig hebben. Volwassenen krijgen bijvoorbeeld vanaf de 21e behandeling pas hun behandelingen vergoed als het ziektebeeld conform de nieuwe gewijzigde ‘lijst Borst’ is.

De wijzigingen zijn begin deze maand ingegaan, maar de overgangsperiode eindigt pas op 30 juni dit jaar. Tot die tijd verandert er niets. De belangrijkste verandering in het zorgpakket staan hieronder beschreven. ‘Lijst Borst’  is te vinden op de website van de Rijksdienst.

– Voor alle verzekerden is de behandeling van een aantal chronische ziektebeelden van de zogenaamde ‘lijst Borst” geschrapt. Dit is een lijst waarop alle fysio- en oefentherapeutische behandelingen staan vermeld.
– Een volwassen verzekerde van achttien jaar of ouder krijgt alleen de behandelingen voor fysiotherapie vanaf de eenentwintigste behandeling vergoed als het ziektebeeld conform de per 1 januari 2013 gewijzigde ‘lijst ‘Borst’ is. Alle behandelingen die per indicatie volgens de oude of nieuwe ‘lijst Borst’ hebben plaatsgevonden voor 1 juli 2013, worden meegeteld bij het vaststellen van deze eerste twintig behandelingen;
– Voor patiënten met Chronisch Obstructive Pulmonary Disease (COPD) wordt fysiotherapie alleen nog vergoed bij ‘stadium II van de Gold Classificatie voor COPD’.

Wat wordt nog wel vergoed?
– Verzekerde kinderen tot en met zeventien jaar krijgen negen behandelingen vergoed plus eventueel negen extra behandelingen met een behandelplan;
– Verzekerde kinderen tot en met zeventien jaar krijgen alle behandelingen vergoed, mits hun ziektebeeld valt binnen de per 1 januari 2013 ‘gewijzigde lijst Borst’
– Volwassenen verzekerden van achttien jaar of ouder krijgen alleen vanaf de eenentwintigste behandeling fysiotherapie vergoed   als het ziektebeeld conform de nieuwe gewijzigde ‘lijst Borst’ is. Er is een uitzondering voor bekkenfysiotherapie in verband met urine-incontinentie. Deze zorg omvat voor verzekerden van achttien jaar of ouder ten hoogste negen behandelingen.

4 reacties op “Wijzigingen fysiotherapie in zorgpakket”

 1. De vergoedingen zijn niet minder dan in Nederland.
  Het betalen van de gezondheidszorg op Bonaire gebeurd uit “algemene middelen”, de verzekerden hoeven hiervoor dus niets te betalen.
  Ja, het begrip discriminatie komt om de hoek kijken.
  Maar soms vervangen we dit beladen woord voor “een aparte regeling”. Dit vooral als de benadeelden niet in het Caribische deel van Nederland wonen.

 2. @ Bonairiaan. Je zal ongetwijfeld weten wat je zelf aan zorgpremie per maand betaalt en wat dat in Nederland is.

 3. Zijn deze vergoedingen minder dan in Nederland en betalen wij net zoveel als in Nederland ? Ja dan begint het begrip discriminatie om de hoek te kijken. Er zijn zeker “expert” lezers die mij en wellicht ook andere lezers het licht kunnen laten zien.

 4. Lijkt me vooral voor de beroepsgroep een forse achteruitgang.
  Voor de patienten kan ik niet echt beoordelen. Er bestaan vele boekje (ook op internet) met oefeningen en/of gedrag en houding regels voor allerlei aandoeningen en ongemakken.
  Samen met de anders doorverwijzende huisarts moet toch wel een passende therapie te vinden zijn?