• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De tandartsen in Bonaire zijn bezorgd over de bezuinigingsmaatregelen van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, in de zorgverzekering van Caribisch Nederland.“Deze bezuinigingen zijn onverantwoord en zelfs ondemocratisch te noemen”, zegt Bonaire Dental Association (BDA).

“De ongelijkheid van de inwoners van Caribisch Nederland ten opzichte van Europees Nederland wordt door deze maatregelen alleen maar vergroot.” Minister Schippers, heeft op 21 december nieuwe bezuinigingsmaatregelen aangekondigd in de zorgverzekering van Caribisch Nederland.

Beugels, gebit en fysio
De drie maatregelen met de meest verstrekkende gevolgen zijn: geen eenmalige sanering van het gebit meer voor mensen boven de achttien jaar, geen orthodontie (beugels) meer voor kinderen onder de achttien jaar en de twintig eerste behandelingen bij de fysiotherapeut moet iedereen zelf betalen. “Dat betekent dat de afspraken van Nederland met Bonaire voor wat betreft de zorg opnieuw worden geschonden en de sociale achterstanden alleen maar verder zullen oplopen”, zegt BDA verder.

Bezuinigen
Ook hebben de tandartsen de leden van de vaste kamercommissie die zaterdag Bonaire op bezoek waren, aangesproken om hun bezorgdheid te uiten. “De gezondheidszorg in Nederland is al 65 jaar goed geregeld. In Bonaire bestaat dit pas twee jaar en nu al wordt er flink op bezuinigd”, zegt BDA. Volgens de tandartsen op Bonaire betekent dit dat er van achterstanden wegwerken geen sprake meer is.

Ongelijkheid
De Bonairiaanse tandartsen stellen dat op deze manier nog een extra ongelijkheid wordt gecreëerd in Bonaire zelf. “De ene heeft wel de eenmalige sanering van het gebit gekregen en voor de ander is dit vanaf nu onbetaalbaar geworden. Deze bezuinigingsmaatregel is uiterst onverantwoord en zelfs ondemocratisch te noemen”, aldus de tandartsen op Bonaire.

10 reacties op “‘Nederlandse bezuinigingen zijn onverantwoord’”

 1. Een tandarts is commercieel en wil soms repareren waar dat eigenlijk niet meer verstandig is, zoals: citaat..

  “U (bijna) geen eigen tanden meer heeft. Om allerlei redenen kunt u uw tanden en kiezen verliezen. (bijvoorbeeld tandbederf, trauma, erfelijkheid)
  Uw tanden en wortels zodanig beschadigd zijn dat er geen andere oplossing meer is
  Uw tanden en wortels te los in de kaak staan”

  Met een volledige prothese kan iedereen er toch netjes bijlopen. Soms is eindeloos oplappen gewoon niet de weg. Vandaar..

 2. Wie wel geld heeft om op Bonaire in een luxe villa te wonen kan de tandartskosten ook zelf betalen. Mensen met veel minder betalen ook zelf alle kosten.
  Sommige mensen willen nog steeds in crisistijd, voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

  @Philippe Maaskant, volledige kunstgebit zit nog in het pakket. Snap niet wat het probleem is 🙂

 3. @Geert, jij bent zo’n typische predikant voor eigen parochie, komen ze aan je centen ?

 4. Denk dat ze op Bonaire niet tandenlos door het leven hoeven te gaan. Zit een volledige prothese nog in het pakket?

 5. Kan één van die dentisten mij eens vertellen hoe het mogelijk is dat iemand van 20/30 jaar nooit gesaneerd is ? Of is het zo dat na onze aansluiting bij Nederland plotseling iedereen dacht van hé dat is lekker goedkoop/meegenomen en er een run op de dentisten begon ?

 6. Duidelijk reacties van mensen die niet op Bonaire wonen! Als jullie het hele verhaal kennen maak je niet dit soort opmerkingen. Voor de sanering van de bevolking zijn er teweinig tandartsen op Bonaire. Daarom duurt het langer dan 24 mnd. Er zijn wachtlijsten. Lees anders mijn reactie bij bezoek 1ste Kamerleden waarom het een dom besluit is vd minister

 7. Typische aanstellerij en stemmingmakerij. Sneu…

 8. Ik vind wel dat een tandarts, van wie je mag hopen dat hij een universitaire opleiding heeft genoten, het verschil moet weten tussen ongelijkheid en ondemocratisch. Als een landsleiding die democratisch is gekozen, een beslissing neemt, is deze per definitie democratisch. Dat de beslissing het rechttrekken van de ongelijkheid in de hand kan werken, maakt de beslissing niet ondemocratisch. Het maakt het misschien een domme, oneerlijke of ondoordachte beslissing.

 9. voor de dentisten die al een grote villa hadden gekocht vind ik het een beetje goedkoop om over de rug van de mensen nu te zeggen dat de sociale achterstanden alleen maar verder zullen oplopen”,

  als je nu over ongelijkheid beginsel begint oke, het is nu eenmaal een feit dat we ook niet overal aan mee willen doen voor wat betreft belastingen, verplichtingen etc.

  was pas nog in nederland, benzine 1,76 euro, belasting laagste tarief over het loon 37%
  pakje sigaretten 6,00 euro zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Laten we eerlijk zijn als volk kunnen we eisen gelijkheid maar dan is het ook volledige gelijkheid dus alles wat in Nederland gebeurt moet ook bij ons.
  Ik denk niet dat we dat willen maar onze gunstige belastingregelingen en de aanvullende ondersteuning van uit Nederland

 10. De regeling op het gebied van tandheelkundige zorg week tussen 10-10-10 en 31-12-12 sterk af van de regeling in het Europese deel.
  Dit duidelijk ten voordele van de inwoners van Bonaire.
  Een gesaneerd gebit wordt ieder half jaar gecontroleerd en waar nodig bijgewerkt.
  Degene die na 24 maanden nog geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid tot eenmalige sanering lijkt mij hiervoor niet echt belangstelling te hebben. Overigens kunnen gemaakte afspraken en reeds gestarte behandeling nog worden afgemaakt.

  Laten we niet vergeten dat enkele verschillen ten gunste van de inwoners van Bonaire ten opzichte van die in het Europese deel van Nederland worden terug gedraaid.
  Laten we hopen dat we (voorlopig) nog niet geconfronteerd worden met de Europees Nederlandse regeling van premieheffing.

  Met andere woorden, wees blij met de enorme vooruitgang in de gezondheid in de afgelopen 24 maanden vooral in het licht van de vooruitgang in de daaraan voorafgaande 50 jaar.