CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag schrijft Henk Pasman over gehoorschade die je kunt oplopen tijdens Karnaval.

Het carnaval seizoen is geopend en de minister heeft zelf de route geïnspecteerd op veiligheid. Daarbij is vooral gekeken naar bouwvallen , waarbij de geluidstrillingen wel eens voor een probleem zouden kunnen zorgen. Vervolgens zie ik op televisie  de openingsparade en op de eerste geluidswagen, waarop achterop een enorme batterij luidsprekers staan opgesteld, zit een puber voor deze luidsprekers op een afstand binnen één meter. Elk jaar opnieuw waarschuwen de oorspecialisten voor gehoorschade die kan optreden gedurende het carnaval. Deze puber staat bloot aan een geluidsniveau van deze luidsprekers van om en nabij de 136 dB. Het lijstje van gehoorbeschadiging ziet er als volgt uit: maximale dagelijkse blootstelling aan geluid; bij 85 dB 8 uur, bij 91 dB 2 uur, bij 97 dB 30 minuten en bij 103 dB 7 minuten. Oordopjes geven een bescherming tussen de 15 en 30 dB. Met andere woorden ook al had deze puber heel goede oordopjes ingehad dan nog staat hij bloot gesteld aan een niveau van 106 dB. Wat is nu de kans dat een bouwval instort door geluidstrillingen en wat is de kans op gehoor beschadiging van allen die gedurende uren aan teveel geluid staan bloot gesteld? Met andere woorden wat is de hoogste prioriteit: voorkomen van gehoorschade en vervolgens kijken naar bouwval. Maar niet alleen naar bouwval en het grootste “probleem” vergeten! Bouwval moet je controleren voor het nieuwe regenseizoen, aangezien de kans door schade als gevolg van regenval vele malen groter is dan door geluidstrillingen! Aandacht besteden aan totale veiligheid rondom carnaval, vooral op geluid en vervolgens op alles rondom veiligheid gedurende de verschillende optochten, zoals veilige voertuigen en geen druppel alcohol door bestuurders. Minimale afstand van de luidsprekers voor allen die daar achter lopen tenminste 10 meter, plus aangemeten oordopjes voor deze groep! Ik pleit voor informatie vooraf en niet achteraf, oftewel vertel nu hoeveel gehoor problemen er zijn geconstateerd vorig jaar. Doe dat idem voor vuurwerk! Elke dag herhalen net zoals de politieke partijen reclame maken elke dag op Telenotisia en in de overige media.

6 reacties op “Ingezonden: gehoorschade door carnaval”

 1. Peter,

  probleem met opgenomen muziek tegenwoordig is de compressie.
  Er zit minder dynamiek in (SPL variatie in een muziekstuk), daardoor wordt het geluid als minder hard ervaren, en kan de muziek op een hoger volume gezet worden.
  Bij bijna alle opnames worden door studio’s een compressor gebruikt, helaas.

  De normen voor continu sound pressure levels (SPL) in NL zijn strikter dan in de US, 80dB gedurende 8 uur.

 2. Dat we zwemmen moeten leren omdat het dempen van de zee niet mogelijk is kan ik begrijpen. Dat we gehoorbeschermers moeten dragen om schade te voorkomen ten gevolge van kunstmatig gemaakt trauma’s lijkt mij de omgekeerde wereld.
  Met de huidige generatie geluidsapparatuur is iedere toonhoogte op de gewenste decibel in af stellen. Als er mensen zijn die het gemiddelde ongevaarlijke geluidsniveau te laag vinden kunnen zij individuele geluid versterkers gebruiken.

 3. Het is zeer irritant omdat ze de geluid zo hard zetten dat ik oordopjes in moet doen! echt de omgekeerde wereld! Nu we een kleine kind hebben gaan we vanwege het harde geluid niet meer carnaval….helaas helaas.

 4. WAT ZEG JE???
  Wie niet horen wil (of dat al niet meer kan) moet maar voelen.
  Contrôle bij de start om op juiste niveau af te stellen.
  Onderweg controle : te veel dB = geluidsinstallatie compleet uit voor die dag.
  Dan gaan ze zelf maar een liedje zingen 🙂

 5. Inderdaad, ik kan het er alleen maar mee eens zijn wat dhr. Pasman hier schrijft.

  Echter,… het lijkt mij een typisch geval van: “voor dovemansoren spreken”!

 6. Heer Pasman, u heeft volkomen gelijk, maar het hier op dagelijkse basis gaan waarschuwen voor dit soort zaken is aan “dovemansoren” gezegd.

  Het is immers maar 1 maal per jaar karnaval dus het zal wel loslopen is de redenatie, maar dat gehoorbeschadigingen permanent zijn dat …ach… En zo gaat het hier. Het is al van de zotte dat er zoveel geluid geproduceerd mag worden dat zelfs instortings gevaar bestaat voor gebouwen.