• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een Amerikaans echtpaar dat vorige maand Curaçao bezocht, is naar eigen zeggen op 21 december  overvallen bij de uitkijkplaats boven de zoutpannen in St. Willibrordus. Dat schrijven zij op de internationale reiswebsite Trip Advisor. Ze maakten een melding, maar de media en de politie weten van niks.

Drie overvallers belaagden het echtpaar op de bewuste dag. Eén van hen deed alsof hij naar de flamingo’s bij de zoutpannen keek, de andere twee sprongen later uit de bosjes. Zowel de man als de vrouw werden met een vuurwapen bedreigd terwijl de overvallers hun auto onderzochten. Uiteindelijk lieten de overvallers het echtpaar met bebloed gezicht achter.

Geweld of gewond
“Ik kan mij deze zaak niet herinneren”, verklaart politiewoordvoerder Reginald Huggins. “Wij sturen altijd een persbericht uit als er bij een overval geweld is gebruikt of als er gewonden zijn gevallen. Zo is ons beleid.” Navraag bij de politiecentrale levert ook geen informatie op: in de computerbestanden van de politie is niets te vinden over een overval op 21 december.

Uit de media
Het Amerikaanse echtpaar suggereert op de reiswebsite dat de politie overvallen op toeristen expres uit de media houdt, om zo het toerisme op Curaçao te beschermen. “Totale onzin”, reageert Huggins. “Dat mag helemaal niet. De wet schrijft ons voor dat wij openheid van zaken moeten geven. Als media vragen hebben, kunnen ze gewoon bellen en antwoorden krijgen.”

18 reacties op “‘Politie is verplicht openheid van zaken te geven’”

 1. @Happy Hollyday; [quote] Overvallen op toeristen,moeten niet in de media komen,,[/quote]
  Dit is het creeren van een doofpot. Vooral niets naar de buiten wereld, Wat wil je; Net doen alsof alles hier koek en ei is??? En de media dan maar monddood maken????

 2. @Sander : OM en politie zijn ambtenaren. Dat zegt toch alles ! Heb jij ooit een ambtenaar op Curacao zien werken?

 3. Overvallen op toeristen,moeten niet in de media komen,,dat kan immers de toeristen-industrie schaden,wat een goede inkomsten bron voor curacao is..maar ja ,het lijkt mij stug dat alleen de lokale bevolking de pineut is voor een appel en een ei..bijna dagelijks een overval,op een klein eiland..dus als toerist is de kans reeel aanwezig,dat je ook de pineut bent….happy holiday

 4. abram – mustard

 5. Mijn varder zij,als je rechterbeen moet worden geamputeerd en ze halen je linker eraf blijf je altijd mank lopen,graag reactie!

 6. @Sjors “Zolang mensen als Robbie Dos Santos en Gerrit Schotte nog vrij rondlopen heb ik geen enkel vertrouwen in de politie en OM hier.”

  Daar heb je precies het pijnpunt van het grootste deel van de bevolking te pakken! RDS is (nog) niet veroordeeld, maar Gerrit meerdere malen (door de civiele rechter). Punt is: Curacao is een walhalla voor afpersers, oplichters en fraudeurs (zie ook de Tricky Dicky Peschar-case en ondergenoemde gevallen), immers ook financiële delicten worden niet vervolgd. Het OM en politie pakken wel de makkelijke, direct bewijsbare geweldsdelicten zoals bolletjesslikkers en goudrovers etc aan. Mi is dat een aanduiding op beleid en indirect een aanwijzing voor te weinig capaciteit. Voor corruptie en vriendjespolitiek heb ik vooralsnog geen aanwijzingen. De bizarre situatie die nu bestaat is dat oplichters en fraudezaken via de civiele rechtbank lopen in de hoop dat slachtoffers nog iets van de verduisterde gelden terug krijgen. Met als gevolg dat een strafrechts vervolging, veroordeling en strafblad uitblijft. Een dergelijk beleid creëert mensen als ex-PM Gerrit Schotte, die zijn verleden criminele activiteiten tijdens zijn Minister President-schap ongestoord kon voortzetten……….

  ..en we weten inmiddels allemaal hoe groot die gevolgen zijn voor Curacao…………. 🙁

 7. @sjors,

  dat is iets wat mij ook blijft verbazen.
  Het OM functioneert niet.
  de grote boeven weten zich altijd te redden…
  ik vraag me af: worden de mensen van het OM bedreigt of zo?
  durven ze daarom niet in te grijpen?

 8. Zolang mensen als Robbie Dos Santos en Gerrit Schotte nog vrij rondlopen heb ik geen enkel vertrouwen in de politie en OM hier.

  Maar ook ik durf te wedden dat de lokale bevolking best wel weet wie precies deze overvalllers waren en toch zwijgen zij…

 9. Beste heer politiewoordvoerder Reginald Huggins,

  Zie mijn comment onder en de gevallen van de Amerikanen en andere onder. Afgelopen jaar was het record van misdaad, vooral gewapende roofovervallen, fraude, verduistering, diefstal en de totale afwezigheid van het OM, politie en justitie.

  Fijn dat U het beleid van de politie nog even aanhaalt. Ik herhaal:
  “POLITIE IS VERPLICHT OPENHEID VAN ZAKEN TE GEVEN”:

  Graag hier op Versgeperst een antwoord voor alle slachtoffers: Wat moet een burger doen om een aangifte te doen, waar ook DAADWERKELIJK iets mee wordt gedaan?

  Graag vernemend,

  Nardy Cramm

 10. @Jan, dank voor deze informatie, nu weten we in ieder geval zeker dat de overval heeft plaatsgevonden. Waarom zouden die Amerikanen zoiets verzinnen? Sue-en kan hier niet!

  Vwb het feit dat politiewoordvoerder Reginald Huggins hier niets van af weet.
  Natuurlijk weet hij dat niet! Wat heeft het nog voor zin aangifte te doen tegenwoordig?
  Ik heb namens mezelf in 2011 2 aangiftes gedaan wegens doodsbedreigingen van dezelfde persoon, compleet met alle bewijsmaterialen, emails, smsjes en een tape. Enkele voorbeelden:

  Ik quote Willy Maal: “Ik kan je aangiftes tonen van poging tot moord, bedreiging, valsheid in geschrifte/meineed door Politie functionaris, zwaar mishandeling, vuurwapenbezit (wapen zelfde middag door agenten teruggegeven aan verdachte), vermissing uit politie-bewaring van 23 wapens, aanhouding snachts op kust met verdovende middelen, etc etc ( ik kan doorgaan. ) In 23 jaar is geen enkele strafvervolging ingetreden. Zelfs geen onderzoek, eigenlijk. Maar toen een crimineel met illegale wapens (Isla directeur Pedro Jimenez, red) mij aanviel, had ik meteen 33 agenten + OvJ om onrechtmatige mijn huis binnen te treden….. enwel met begeleiding van Arrestatie Team. Nou jij weer…….”

  Ik quote Jacob Gelt Dekker: “In september j.l. deden we aangifte wegens diefstal, fraude en verduistering van meer dan nafl 2 miljoen. Het OM heeft tot op heden geen enkele actie ondernomen of zelfs maar reactie gegeven…. Vermogens delicten op Curacao, geeft niet hoe groot of ernstig, worden niet vervolgd. Men kan roven naar hartelust… De feiten zijn onweerlegbaar en controleerbaar. Bedrijfrecherche en forensics hebben hun rapporten van vele honderden pagina’s samengesteld. OM doet niets. Aangiftes bij OM en politie gebeurt niets mee.”

  Verder heb vanuit mijn professie namens een client afgelopen jaar ook 2 aangiftes gedaan wegens afpersing, fraude en verduistering van ca 9 miljoen (!) nafls. Client heeft daar ook nog eens een uitgebreid onderzoeksrapport aan toegevoegd van een gerenommeerd expertise-bureau in NL. Klaar voor gebruik. En wat denk je: NIETS. Geen reactie gehad.

  Bovenstaande slachtoffers kunnen zich nog permitteren aanvullend onderzoek te laten doen en daarmee bewijzen aan te leveren. Het gaat dan ook nog om aanzienlijke belangen. Een gemiddelde burger kan zich dit niet veroorloven. Hoeft ook niet, dat zou ook de taak van de politie moeten zijn. Het OM en haar onderzoeksapparaat (de politie) heeft wettelijk die taak op zich heeft genomen om eigenrichting te voorkomen. Maar politie en OM lijken te verzaken. Wat moet en burger dan doen? Een gang naar de civiele rechter is vaak ook weggegooid geld en tijd.

  Mijn vraag aan Reginald Huggins is dan ook: Wat moet een burger doen om een aangifte te doen (op zich altijd al een tijdrovende bezigheid), waar ook DAADWERKELIJK wat mee gedaan wordt? Het is ondoorzichtig aan welke eisen de burger moet voldoen om in aanmerking te komen voor vervolging van een aangifte. Want onze rechtshandhaving lijkt vooralsnog een zaak van ambtelijke willekeur (zie quote Willy Maal)….

 11. Overheid, ambtenaren, politie enz. velen hebben negatieve berichten hierover.
  Volkomen onterecht natuurlijk.
  Nu zelfs uit Amerika, zonde van de investeringen die we deden om het toerisme aan te wakkeren.
  Gelukkig weten zij die goed luisteren naar onze leiders wel beter.
  Nu nog de lijders overtuigen!

 12. Vandaag, zaterdag ,heeft Huggins in AD een brainwave gehad en is de zaak “in onderzoek”

 13. Wat zeurt iedereen toch. Gewapende overvallen is gewoon deel van Korsows cultuur. Toeristen komen toch ook naar de Caribische eilanden voor drugs en sex. Een gewapende overval kan er ook nog wel bij, dat is niet erger dan de twee andere.

 14. Ik kan je met 99% zekerheid vertellen dat deze overval plaats heeft gevonden. Op die bewuste vrijdag reed ik met mijn gezin onderweg naar daaibooi, ik was immers zelf op vakantie op Curacao, op het moment dat wij langs de flamingo’s reden stopte wij om foto’s te maken, ik stapte uit en liep richting de overige personen die daar ook stonden, ik kwam een mevrouw tegen volledig in het wit en ik zag en hoorde dat de twee Amerikanen volledig overstuur waren en de man had bloed op zijn gezicht, ik vroeg aan de vrouw wat er was gebeurt en ze vertelde me dat die twee net overvallen waren en dat ze een derde mevrouw die ook gestopt was, die er overigens nog stond, een wat oudere blanke mevrouw in een groene auto, ook was bedreigd. De Amerikaanse mevrouw vroeg nog aan de lokale mevrouw of die overvallerecht haar man zou hebben geschoten als ze niet hadden meegewerkt, ze hadden de auto sleutels meegenomen, volgens mij een witte kia. De locale mevrouw waar ik mee stond te praten gaf aan dat ze net de politie had gebeld en dat er een patrouille uit barber zou komen. Nog geen twee minuten later liep ik terug naar mijn auto die bij de ingang van landhuis Jan kok geparkeerd stond met mijn niet vermoedende familie terug en toen wij wegreden kwamen wij een pickup truck van de politie tegen net bij de kruising 100 meter verder bij het bord williwood. Ik ben dus benieuwd hoe het kan dat de politie nu aangeeft hier niks van te weten. Deze overval heeft erg veel indruk gemaakt op de rest van mijn vakantie ook al was ik zelf geen slachtoffer, maar het weerhield mij wel om zomaar andere bezienswaardigheden te bezoeken zodat mijn kinderen mijn geboorte eiland konden bewonderen.

 15. Hoe zou het staan met de aanbevelingen van de Raad voor de Rechtshandhaving? Heeft onze PS minister Wilsoe er nog iets aan kunnen doen?

  “De Raad constateert hier en daar nogal wat competentieproblemen in verband met het opnemen van aangiften van eenvoudige misdrijven bij de wijkteams. Het gaat hier om taalproblemen maar ook materiële en formele gebreken, zoals het onvoldoende opnemen van de delictbestanddelen, het niet doen toevoegen van de schriftelijke machtiging en het niet voldoen aan de verplichting tot het melding maken van de wens van de benadeelde partij om schadevergoeding te vorderen in de aangiften en processen-verbaal. Bij de competentieproblemen is sprake van een domino-effect: coördinatoren, teamleiders bij de wijkteams en gespecialiseerde units besteden veel tijd en energie aan correctiewerk. Het correctiewerk van door de wijkteams geleverde processen-verbaal van aangifte legt op haar beurt veel druk op de capaciteit van de gespecialiseerde eenheden. Voor de deskundigheidsproblemen zijn naar het oordeel van de Raad praktische oplossingen voor de korte termijn aangewezen.”

  www.raadrechtshandhaving.com

 16. Niet helemaal duidelijk. Openheid van zaken geven door de politie bij wet ènkel als er door de media zèlf naar gevraagd wordt of moet die informatie spontaan (!) aangeleverd worden aan de media?

 17. Als bewoner van de buurt kan ik mededelen dat die overval wel degelijk heeft plaatsgevonden. Een buurvrouw heeft nog assistentie verleend, waardoor de overvallers het hazepad kozen, overigens wel met enkele spullen van het echtpaar. Maar wellicht hebben ze geen aangifte gedaan.

 18. Ja hoor, heel waarschijnlijk dat deze overval nimmer heeft plaatsgevonden. Gebeurd immers bijna nooit op Curacao. Hebben ze ingenieus verzonnen, deze Amerikanen….

  Openheid verplicht. Zoals de mededeling dat de crimerates gelijk zijn gebleven de laatste jaren, zie https://www.versgeperst.com/nieuws/158788/geen-sprake-van-meer-criminaliteit.html…… , Volgens ex-opperhoofd van Justitie en politie mr. Kade “Leerdammertje” Wilsoe… uch 🙂