• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De ambtenaren is een loer gedraaid met de Basis Ziektekosten Verzekering, de BZV. Dat vindt de voorzitter van de douanevakbond STrAF, Sindikato di Trahadonan di Adouana i Fiskalia, Wim van Lamoen. Ook Wendy Calmes van de ABVO verklaart tegenover Radio Hoyer 2 dat er veel weerstand bestaat.

In de Nationale Dialoog van de regering Betrian waren de sociale partners, waaronder de vakbonden, het erover eens dat er gewerkt moest worden aan kostenbeheersing van een ziektekostenverzekering. Bij de nu voorgestelde maatregelen komen de ambtenaren volgens Van Lamoen nu niet aan de beurt, maar pas over een jaar bij het aflopen van het Sociaal Statuut. Dat vindt hij niet zo erg, maar wel dat ambtenaren verplicht worden straks over te stappen.

Brief
De ambtenaren zijn bij de neus genomen, omdat in het einddocument over de BZV andere afspraken staan dan in de Nationale Dialoog besproken, aldus Van Lamoen. De vakbondsman is niet blij met de brief van ex-minister Cornelis ‘Chucho’ Smits aan het GOA, het Georganiseerd Overleg Ambtenaren,  waarin staat dat de vakbonden akkoord gaan met de afspraken zoals besproken in de Nationale Dialoog.

Van Lamoen legt aan Rick Hart van Radio Hoyer 2 uit wie de architect is van de huidige plannen:

8 reacties op “Vakbonden: Ambtenaren loer gedraaid met BZV”

 1. Een basisverzekering kan alleen maar goedkoper zijn als iedereen meedoet, dan is er het meeste draagvlak en is het risico goed gespreid. Bovendien kan op die manier in de basisverzekering geregeld worden dat we allemaal dezelfde zorg krijgen. Het kan toch niet zo zijn dat je als ambtenaar wel een behandeling of medicijnen krijgt, die de rest van ons niet krijgt?
  Dan praten we nog maar niet over Aqualectra, waar voor hele gezinnen zaken betaald worden en wij als klanten daarvoor de rekening betalen. Het is ook niet vreemd dat de jaarrekening van Aqualectra niet is goedgekeurd. De accountants zullen hebben gezien dat Aqualectra de facto optreedt als verzekeraar. Dat schept verplichtingen en die moeten in de jaarrekening blijken. Dan zakt Aqualectra helemaal in het moeras.. Gaan de vakbonden die situatie ook met hand en tand verdedigen? Denk eens aan het volk!

 2. @ henkie. een basis verzekering is beter dan nu waarbij 60 jarigen worden uitgesloten.

  Die uitsluiting bestaat al een jaar of 3 niet meer dankzij ex-minister Leeflang van de PAR.

 3. Als de ambtenaren nu eerst eens bij zichzelf gaan kijken.
  WIJ EISEN ONZE KERST BONUS Een verworven recht zegt de vakbond. Hebben wij als gewone burger een verworven RECHT???
  Het antwoord is gewoon JA.
  Wij als bevolking van Curacao betalen deze ambtenaren (werkende en niet werkende) Dus WIJ hebben een verworven rechtmatig recht. HH Ambtenaren; gelijke monniken GELIJKE kappen. OOK VOOR U.
  De kerstbonus ging eigenlijk niet, maar de ambtenaren (via de vakbond) bleven eisen.

  Nu dit weer. Het is en blijft GELIJKE MONNIKEN GELIJKE KAPPEN.

  Morgen klagen jullie weer dat het water, electra,groente, etc etc. te duur is voor jullie, dus speciaal ambtenaren tarief.

  U wordt door het VOLK betaald, dus het VOLK is uw baas. Al word u via het ministerie betaald blijven wij als bevolking uw BAAS.

  Ik kan morgen ook niet bij mijn baas komen en zeggen, “die ziekenkosten premie is voor mij te hoog, ik wil een speciaal tarief”. Het SPECIALE tarief krijg ik meteen met mijn ontslag brief.

  De burger moet steeds meer en meer inleveren, De BEVOLKING kan U straks NIET meer betalen. Tja dan wordt het ook voor U DE TERING NAAR DE NERING ZETTEN.

 4. Overleg, dialoog en wat men meer voor uitdrukkingen heeft om verschil van inzicht over een of andere materie uit te praten is op Curaçao volkomen verspilde tijd.
  Immers een overleg, dialoog of wat dan ook is pas goed geweest als men gelijk heeft gekregen.
  Als we er van uitgaan dat de uitvoerende macht zelf de kennis heeft of die heeft ingewonnen bij deskundigen moet deze macht gewoon de noodzakelijke maatregelen nemen.
  Natuurlijk gaan de ambtenaren er net als ieder ander er op achteruit. Reden? We kunnen onze gezondheidszorg zo als die nu is niet meer betalen. Ook de ambtenaren niet.

  Even realistische volwassen worden en niet als verwende kinderen eisen dat verworven rechten onaantastbaar zijn.

 5. de ambtenaren zijn er voor het volk en niet het volk voor de ambtenaren.
  iedereen een basis verzekering is beter dan nu waarbij 60 jarigen worden uitgesloten.
  de ambtenaren kunnen beter samen met volk ervoor zorgen dat er in de basis verzekering een goed pakket komt, inplaats dat ze wel goed zichzelf zorgen en ons volk een minder goed pakket krijgen.tenslotte gaat het niet alleen om die 4000 ambtenaren maar ook hun familie’s
  gelukkig is de PS er om eerlijke lasten en lusten te verdelen.

 6. Iedereen moet inleveren dus ook de ambtenaren.. Misschien kan men naar een gerichte oplossing zoeken dan nu ineens dit gedrocht in te voeren.. Medische zorg wordt maar minder op het eiland (hoe staat het met de druktank?) en we moeten maar meer betalen.. Straks zullen er bedrijven weggaan omdat alles te duur wordt (oa kosten van personeel)

 7. Het wordt tijd, dat ambtenaren geen voordeeltjes meer hebben boven de werknemers in het vrije bedrijf zoals de ziektekosten en pensioenen en dat alle tegen betaling thuis zittende ambtenaren eens dee handjes laten wapperen op allerlei gebied.

 8. Kan iemand 1 reden noemen waarom ambtenaren uberhaupt een voorkeurspositie moeten hebben? Werken ze harder en beter dan de gemiddelde werknemer op curacao die al aan alle kanten moet inleveren?