• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten zijn problemen die op Curaçao steeds meer voorkomen en samenhangen met een ongezond eetpatroon. Wat is gezond eten? En wat gaat er mis? Versgeperst.com ging op pad en zocht het uit. Deze week een interview met voedingskundige George Benjamin Curiel.

Curiel werkt al ruim 25 jaar als voedingskundige op Curaçao. Hij helpt mensen die problemen hebben met hun voeding of gezondheid, op welke manier dan ook. Want, zo benadrukt Curiel, ook slanke mensen kunnen gezondheidsproblemen krijgen door slechte voeding. “Mensen die slank zijn moeten beseffen dat je niet per se gezond bent bij een goed gewicht. Je lichaam verzuurt als je slecht eet, en iedere keer dat dat gebeurt, ga je van binnen een klein beetje dood.”

Non-food
Volgens de filosofie van Curiel is er een groot verschil tussen ‘levend voedsel’ en ‘dood voedsel’. Minstens zeven van de tien dingen die je eet, moeten levend zijn. “Daarmee bedoel ik groenten en fruit: dingen die rechtstreeks uit de natuur komen. Alles wat door de mens is gemaakt en bewerkt is ‘dood’: pasta en brood bijvoorbeeld. Dat zouden mensen in mindere mate moeten eten, maar hier op Curaçao is het andersom: mensen eten meer dood dan levend voedsel.” Curiel bespeurde in de afgelopen jaren nog een slechte ontwikkeling in het eetpatroon van eilandbewoners. “Vroeger aten de Curaçaoënaars ‘food’, producten die je met recht voeding kunt noemen, omdat er vezels en vitaminen in zitten. Toen gingen ze over op ‘fast food’: maaltijden die je snel kunt bereiden en snel kunt opeten, wat ten koste gaat van de kwaliteit ervan. Wat ik nu zie, in de laatste paar jaar, is dat mensen leven op ‘non-food’: chips, patat, hamburgers en snoep. Dat is voedsel waar werkelijk niets in zit, op slechte suikers, vet en chemische stoffen na.”

MSG
Eén van die slechte stoffen is ‘monosodium glutamate’, ofwel MSG. “MSG is een stofje dat de fabrikanten in non-food doen, om het nog aantrekkelijker te maken. Het zorgt er voor dat je meer wilt: het werkt verslavend. Daarom is het zo verleidelijk om een zak chips leeg te eten in plaats van hem weg te leggen. Het erge is dat het al bij de jeugd begint: mensen stemmen hun kinderen er op af om veel van dit soort dingen te eten. Ze krijgen van jongs af aan chips en snoep en zo begint het probleem al op hele jonge leeftijd.”

Vers
Een kijkje in de geschiedenis van het Curaçaose eten geeft een heel ander beeld. “Vijftig jaar geleden hadden mensen op veel plaatsen nog geen ijskasten. Je was dus gedwongen om alles vers te eten: veel groenten en fruit, rechtstreeks uit de tuin of van de markt.” De verschillen tussen vroeger en nu zijn ook in de ontwikkeling van de lokale Curaçaose gerechten terug te zien. “De lokale gerechten, zoals stoba, bevatten toen heel veel groenten en maar een klein beetje vlees. Nu zie je dat het andersom is: stoba is een hele hoop vlees met weinig groenten erbij. Mensen hadden vijftig jaar geleden ook veel meer beweging: ze liepen overal gewoon naartoe. Nu rijdt iedereen de kleinste stukjes al met de auto. Het is dus een feit dat mensen door de jaren heen een totaal ander leef- en eetpatroon hebben ontwikkeld.”

Invloeden van buitenaf
“We zijn een relatief jong volk en we staan op Curaçao open voor alles. Dat is heel goed, maar het heeft ook zo zijn keerzijde: we zijn heel snel beïnvloed door culturen van buitenaf. Die culturen zijn in rap tempo binnengekomen, omdat Willemstad een grote toeristische trekpleister en havenplaats is. Het is daardoor aantrekkelijk voor grote voedselketens en de opkomst van de grootschalige reclamecampagnes op televisie, radio en langs de weg heeft er voor gezorgd dat mensen veel rotzooi zijn gaan eten en drinken. Je kunt het ze ook niet kwalijk nemen: ze weten niet beter dan dat het gewoon lekker is.”

Kies voor gezond eten
Om het roer definitief om te gooien, adviseert Curiel om daar heel bewust voor te kiezen. “Zet in je hoofd echt de knop om en kies er heel bewust voor om gezond te eten.” Een goede planning is volgens hem een essentieel onderdeel van een gezond leefpatroon. “Plan je eetmomenten vooruit. Je weet bijvoorbeeld dat je tussen de lunch en het avondeten, rond vier uur, trek kunt krijgen. Neem iets mee naar kantoor en loop niet iedere dag naar de snèk om iets te halen. Als je dat doet, is de verleiding heel groot om voor een pastechi of johnnycake te gaan. Door gewoon een appel mee te nemen, maak je de keuze van te voren.”

 

11 reacties op “‘Kies heel bewust om gezond te eten’”

 1. Dear mr Johnson. If you are not interested in the information about than you have to bareoff en leave it for the interesting one. Why don’t yopu begin to educate yourself before critisising the contribute of other people for the society. Goerge is doing a good job for our people.If dont have enythbiing to do, go to the kitchen and try to cook something.This man is well educated and knows verry good what he is talking about.I’ll sugest you to keep your reation for yourzelf dummy

 2. Hallo George, Altijd goed om informatie te geven over voeding voor de gemeenschap. Onze voedingspatroon van vroeger was niet slecht er zaten veel vitaminen in. International gezien hebben de fastfoodkatens ons voedingspatroon een beetje verdrongen. Gelukkig hebben wij de Marshe Bieu die een beetje van ons traditie wist te behouden, niet te vergeten onze goede vriend op westpunt Janchi Christian en de GoldenCorner restaurant bij Marie Pampoen. Weet jij zelf dat wij zelfs in Nederland regelmatig de Caribsiche eetgewoontes weten te hanteren. Dat hoef ik je niet te vertellen want jij bent regelmatig in Nederland.We vinden pamoen, papaya, soms ook konkommer chiki, banana, bata dushi,yams, harinja di Funchi, carni sa,kabritoe,bokkel en de bakijou. Voor de rest eten wij ook nederlandse groente gemaakt op ons systeem. Ik kuer jou voorlichtingsprogramma over voeding niet af. Het is heel goed om ons volk te leren eten wat goed is voor hun gezondheid.De laatste tijden hebben wetenschapers en onderzoekers ook wel getoond dat er teveel stoffen in groente producten dat je ook voorzichtig moet zijn om groente en fruit te eten zonder te wassen of zelfs te schillen. Op fruit wordt er zoveel bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen insecten dat die giftige stoffen het menselijke lichaam binnen dringen en ziek maken. Kippen en koeien krijgen zoveel antibiotica gespoten dat ze het menselijk binnen dringen en zo wordt het menselijk lichaam ongevoelig voor antibiotica. Laatst hebben ze in Nederland verboden plofkippen te kopen bij Albert Heyn. Plofkippen zijn kippen die binnen een bepaalde periode klaar moet zijn voor de slachting, dan worden zo vol gepropt met allerlei middelen die het snel dik maken voor de consumptie.(Varkensvet) Daarom raad ik ook het Curacaose volk aan te kijken waar de kip die ze kopen vandaan komt. Voorlopig zeker geen kip van Abert Heyn die uit Nederland komt.Het eten van varkensvlees weet iedereen vanzelf al dat je die zo min mogelijk eten. Pantaardigeolie olijfolie is heel erg gezond en goed voor je hart. Voor brood raad ik iedereen aan die hartklachten heeft gehad om colesterol verlagend boter te gebruiken van Becel. Wanneer je problemen heb gehad met je hartinfarct betekend niet dat je helemaal geen vet moet gebruiken maar moet letten op je colesterol de slechte vet in je lichaam. George sigi dal bai ku bo programma no tin nada di noncense ey den. George gewoon door gaan met je voorlichtingsprogramma over voeding niks van noncence. Trek je niks aan van al die negatieve geluiden. Over een poos zal niemand meer komen vertellen ik wist het niet. Sukses George.

 3. So much nonsense in these comments. You guys should educate yourselves before giving others advise.

 4. En toch worden mensen steeds maar ouder en ouder. Raar he?

 5. Op naar gezond voedsel. Aan de ongezond etenden gevraagd of ze graag gezond willen eten levert hoofdzakelijk negatieve antwoorden op.
  Lekker ongezond eten, korter leven, misschien kunnen we in de toekomst onze AOV weer betalen??

 6. @anonymous, Bruin brood (beter met zaden!) is beter dan witbrood. Maar ook bruinbrood heeft koolhydraden. Een heel bruin brood zorgt ervoor dat je veel vetten zal afmaken en indien je niet sport etc zal je er vetter van worden. Ook is het beleg natuurlijk belangrijk.

 7. mooie theorieen, maar op wat gebaseerd? Het gaat om de samenstelling van voedsel, dood of levend is een bullshittheorie en niet wetenschappelijk. Pasta’s en brood zijn supergezond. Vetgehalten zeggen veel meer over het ongezond zijn van voeding, wat voor soort vetten, verzadigd of niet, geconjugeerd etc. De schijf van vijf zou men hier moeten implementeren, maar daar is intellect voor nodig, iets wat het merendeel van de bevolking links laat liggen. Domheid wordt gestimuleerd en intellect wordt verafschuwd. Dan komt zo’n KFC-reclame er goed door, daar heeft Curiel wel gelijk in

 8. brood is misschien wel ‘dood’ voedsel maar er zit wel een verschil in bruin of wit brood
  wit brood is ongezonder omdat er minder vezels in zitten, bruin brood daar in tegen heeft meer vezels dan wit brood (is weer beter voor de darmen).

  fruit en groente is inderdaad beter om te eten (het lieft alles vers!) en zelf klaar maken

 9. Dank u, een leerzaam artikel èn voor íedereen: doe er uw voordeel of moet ik zeggen “uw gezondheid” mee. Ik heb er in ieder geval een printje van gemaakt om later nog eens opnieuw na te kunnen lezen; mij aan een en ander weer opnieuw te laten denken.

 10. Betste heer Curiel,

  er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat MSG verslavend werkt.
  Overigens komt MSG van nature voor in “levend voedsel”. In sommige rassen tomaten zit méér dan 5% MSG.

  Ik zal eens in Westpunt navragen of er ook tomatenverslaafden in behandeling zijn.

  Voorts ben ik het met u eens dat mensen gezonder (met name regelmatiger) moeten eten en meer moeten bewegen.

 11. George : ga door met je programma en lessen. By the way welgefeliciteerd
  soy su amigo Wladimiro