• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Met de overdracht van de sleutels is de eerste werkdag van Heiko de Jong als hoofdofficier van Justitie van Curaçao werkelijkheid geworden. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). De sleuteloverdracht vond op symbolische wijze plaats tijdens een personeelsbijeenkomst in De Tempel.

De Jong is bij Koninklijk Besluit (KB) op 21 december 2012 benoemd tot hoofofficier van Justitie van Curaçao. De benoeming is ingegaan per vandaag. De Jong (1963) vervulde de afgelopen jaren als teamleider een leidinggevende rol binnen het Parket en fungeerde sinds 31 augustus als waarnemend hoofdofficier van Justitie van Curaçao. Gilbert ‘Gibi’ Joubert gaat na 30 dienstjaren binnen de overheid met pensioen. Hij was ruim tien jaar hoofdofficier van Justitie.

Heiko De Jong, Gilbert Joubert en procureur-generaal Dick Piar.

7 reacties op “Eerste werkdag Heiko de Jong”

 1. Heiko, Begin maar met de dossiers Schotte, Dos Santos, Hakim, Cooper en Jamaloodin

 2. Curacao is een walhalla voor oplichters en fraudeurs (zie ook de Tricky Dicky Peschar-case, diverse aangiftes van oa Jacob Gelt Dekker en anderen), immers financiele delicten worden niet vervolgd (zie Jacob alsmede mijn klant die toch een aanzienelijk belang hebben). Het OM pakt wel de makkelijke, direct bewijsbare zaken zoals bolletjesslikkers geweldsdelicten en goudrovers etc aan. Mi is dat een aanduiding op beleid en indirect een aanwijzing voor te weinig capaciteit (voor vriendjespolitiek en corruptie heb ik verder GEEN aanwijzingen). De bizarre situatie die nu bestaat is dat oplichterzaken via het civiele recht lopen in de hoop voor de slachtoffers nog iets van de verduisterde gelden terug te krijgen. Daarbij blijft dus een strafrechtveroordeling en strafblad uit. Dat creert dus mensen als Gerrit Schotte, die zijn verleden fraude-activiteiten ongestoord kon voortzetten, compleet met minimale pakkans EN de mogelijkheid PM te worden……… en we weten allemaal hoe groot die gevolgen zijn geweest voor Curacao 🙁

 3. Het OM is in opsporingsonderzoeken, formeel de opsporingsleider. Wees dat dan ook en zit er bovenop, i.p.v. lijden.

 4. Nardy, je slaat de spijker op z’n kop. Ik vul het aan met de wens dat de ongetwijfeld sympathieke maar oh zo softe waarnemend procureur-generaal, een stapje terug moet doen en weer naar Nederland vertrekt, waar hij als sneeuw voor de zon in de ambtelijke molen onzichtbaar wordt. We hebben behoefte aan niet te intimideren crimefighters, geen politieke salamanders.

 5. Vaak tot HEEL vaak lezen we in de berichten “OM en/of POLITE onderzoeken de zaak verder. Vervolgens horen we niets meer. Dan ga je je idd afvragen, Is hij/zij wel gepakt, veroordeelt, opgesloten???
  Maar na dat ene bericht blijft het angstwekkens stil bij zowel het OM en Politie.

  Hopelijk heeft Heiko was spaanse pepers om de boel eens goed op te warmen en de transparantie weer hoog in het vaandel te zetten. Want was dit niet wat dit kabinet wil, TRANSPARATIE. En dat betekend openheid van zaken. Dat is wat we hier nodig hebben. Ik heb het gevoel dat we met Heiko een stap in de goede richting gaan.

 6. Het Openbaar Ministerie (vaak afgekort tot OM), ook wel parket genoemd, staat bij elke rechtbank of gerechtshof actief in voor de handhaving van de fundamenten van de rechtsorde. Op strafgebied betekent dit het opsporen van misdrijven en de vervolging ervan. Het onderzoekt klachten en processen-verbaal en zorgt voor de uitvoering van de straffen. In burgerlijke zaken kan het Openbaar Ministerie – op eigen initiatief, maar soms ook verplicht of op verzoek van de rechter – advies geven over bepaalde fundamentele rechten. In sommige gevallen zal het Openbaar Ministerie opkomen voor handelingsonbekwamen en kan het zelf ook bepaalde burgerlijke vorderingen stellen. Traditioneel is het Openbaar Ministerie de hoogste hoeder van de openbare orde.

  Volgens mij doet het OM op Curacao niet haar werk..

 7. Persoonlijk ben ik inmiddels doodziek van het passieve OM op dit eiland dat in naam van de samenleving, dus u en ik, actief en reactief kwesties boven water zou moet brengen. Mijns inzien kan met de beste wil der wereld kan niet worden gesteld dat het staande magistratuur van dit eiland enige voortvarendheid kan worden toegekend.

  Het OM lijkt verworden tot een organisatie die volstrekt niet moedig is en mijns inziens tracht te laveren tussen allerlei belangen om niet het onderspit te delven.

  Daarnaast vind ik dat het Curaçaos OM zich te vaak hult in stilzwijgen terwijl het juist voor het moreel, goed zou zijn dat die dienst veel vaker communiceert met het vollk waar men mee bezig is of van plan is te doen. Dat staat los van onderzoeksgevoelige en tactische details, die men niet logischerwijs niet kan en mag prijsgeven. Duimen dus dat Heiko de Jong wat peper aan het OM toevoegt de komende jaren.