• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO-  Het nieuwe jaar 2013 begint op St. Eustatius en op Saba met een tweedaagse Gezondheidsmarkt. De Gezondheidsmarkt op St. Eustatius wordt gehouden in het Mike van Putten Centre, die op Saba in het Child Focus and Sunny Valley Youth Centre. Het thema is ‘Breng je gezondheid in evenwicht’.

De markten zijn een gezamenlijke inspanning tussen Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN), het Zorgverzekeringskantoor (ZVK), St. Eustatius Foundation for Health Care en de Saba Foundation for Health Care. Gedeputeerden voor de gezondheidszorg, Nicolaas (Koos) Sneek van Statia en Bruce Zagers van Saba, zijn de gastsprekers.

Bewust
Het doel van beide gezondheidsmarkten is om de bevolking bewuster te maken van hoe ze hun gezondheid in evenwicht kunnen brengen en mensen te informeren over de beschikbare gezondheidszorginstellingen op de eilanden. Daarnaast wil de Rijksdienst het gezondheidsbewustzijn vergroten door het aanbieden van medische screenings, activiteiten, materialen, demonstraties en informatie en de deelnemers te motiveren om gezonder te gaan leven. Er worden ook vaccinaties voor kinderen en volwassenen aangeboden.

Gezondheidszorgdiensten
De deelname van een aanzienlijk aantal gezondheidszorgdiensten is bevestigd, met inbegrip van medische centra, Gezondheidsdienst (GGD), ZVK, ambulancediensten, het Rode Kruis, Centrum voor Jeugd & Gezin en Expertise Centre. Ook is er een tandarts, fysiotherapeut, medisch manicure, dermatoloog, Gym, Women’s Desk, Modentes, HIV/AIDS Support Groepen, Best Care Logistics, studentenverenigingen van de Medical Schools, Jeugdzaken, Het Departement van Volksgezondheid en diëtist aanwezig.

Lezingen
Een reeks beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg is gevraagd om op 7 januari een lezing te houden op Statia en op 10 januari op Saba over belangrijke gezondheidsthema’s zoals de algemene gezondheid, borstkanker, baarmoederhalskanker en prostaatkanker, huid -en hartziekten. De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor het publiek. Basisscholen en middelbare scholen zijn uitgenodigd om excursies te organiseren voor de verschillende klassen, zodat leerlingen meer over de gezondheidszorg en de beschikbare diensten te weten komen.

Zorgmarkt
De zorgmarkt vindt plaats in de vorm van een beurs met stands waar bezoekers informatie en instructie kunnen krijgen van professionals over de verschillende diensten voor gezondheidszorg die beschikbaar zijn op hun respectieve eilanden. Ook de brandweer zal aanwezig zijn om instructies te geven over hoe je huis te beveiligen tegen brandgevaar. Lokale radiozenders zullen op locatie gehouden interviews met deelnemers live uitzenden voor mensen die thuis of op het werk zijn. De Zorgmarkt vindt plaats van 7-8 januari op St.Eustatius en 10 -11 januari op Saba van 09.00 tot 19.00 uur.

www.versgeperst.com