CURAÇAO – Curaçaoënaars maken zich op voor een avond vol knallend vuurwerk. De discussie laait op: moet de gewone consument wel vuurwerk kunnen afsteken rondom de jaarwisseling, of moeten we het alleen aan professionals overlaten? Versgeperst.com vroeg het voorbijgangers.

“Lijkt mij een goed plan”, zegt Peter (21). “In Nederland, waar ik vandaan kom, vind ik het wel meevallen. Daar is het naar mijn idee niet heel gevaarlijk. Op Curaçao is het wel heel anders: hier steekt iedereen enorme rotjes af waarbij je zo een je hand kwijtraakt als het mis gaat. De vuurwerkshows die bij de cafés georganiseerd worden vind ik wel leuk. Daar zijn ook goede regels aan verbonden voor de veiligheid.”

Gebruiksaanwijzingen
“Ik denk dat er niets aan de hand is als je gewoon vuurwerk verkoopt aan verantwoordelijke mensen”, zegt de 41-jarige Jean. “Dat wil zeggen: niet onder de achttien jaar. Ook vind ik dat er duidelijke gebruiksaanwijzingen bij al het vuurwerk gevoegd moet worden, waarin ook staat wat de gevolgen zijn als je ze niet opvolgt. Als de verkopers zich daar goed aan houden, moet het wel kunnen. Vuurwerk afsteken is ook voor de gewone consument gewoon leuk en dat moet zo blijven.”

Kokosnoot
“Prima, verbied het maar”, zegt Andy (30). “Al die kleine jochies lopen rond en proberen rare dingen te doen met vuurwerk. Gisteren probeerden ze bij ons voor de deur een kokosnoot te laten ontploffen. Gevaarlijk, lijkt mij, dus als het aan mij ligt zijn er volgend jaar alleen nog georganiseerde vuurwerkshows. Overigens hebben we twee weken geleden ook gezien dat het zelfs mis kan gaan bij professionals, toen in het kruithuis.”

4 reacties op “‘Kleine jochies doen rare dingen met vuurwerk’”

  1. Wij hadden ook “”rotjes””gekocht en toen we er 1 afstaken,,leek het wel of er een atoombom afging…enorme harde knal en enorme druk die er uit kwam…LEVENS GEVAARLIJK!!!!!!!!!!!

  2. Zou het ook leuk vinden als al die mensen ook hun rommel opruimen.. Leuk dat je de hele avond vuurwerk afsteekt maar ruim het ook op!

  3. Vuurwapens zijn ook verboden hier en daar vallen toch aardig wat doden mee elk jaar. Alleen idioten denken dat een verbod alles oplost.

  4. In St. Maarten is er een persoon een paar jaar geleden overleden vanwege vuurwerk en het is gelijk afgeschaft, hier zijn er al 4 overleden en we gaan gewoon door !!

    Laten wij hun voorbeeld volgen.
    Lou