CURAÇAO – Het was een bewogen jaar: van de val van de regering tot Churandy’s wereldwijde populariteit en de opnames van Tula, the Revolt. Versgeperst.com blikt terug op de gebeurtenissen van 2012 op nieuwsgebied.
Politieke perikelen en val van het kabinet
Het jaaroverzicht van 2012 kan een boek worden van alle politieke gebeurtenissen op Curaçao, maar we kiezen voor een samenvatting. Toenmalig premier Gerrit Schotte kaartte tijdens zijn nieuwjaarstoespraak aan dat 2012 een moeilijk jaar zou worden, maar Schotte had niet kunnen voorzien wat er allemaal zou gebeuren. Het College financieel toezicht (Cft) trok begin dit jaar al snel aan de bel over het begrotingstekort van 2011 en gaf de regering twee weken de tijd met een sluitend bezuinigingsplan te komen. Maar het college was niet onder de indruk van het bezuinigingsplan en dit leidde in juli tot een aanwijzing van Nederland, waardoor Curaçao onder curatele kwam te staan.
Ondertussen liepen de spanningen in de Staten hoog op. Vooral tussen de Statenleden van regeringspartij MFK en coalitiepartner Pueblo Soberano boterde het niet. Uiteindelijk stapten Dean Rozier (MFK) en Eugene Cleopa (MAN) op en verloor de regering de meerderheid in de Staten. Vervolgens bood Schotte op 3 augustus het ontslag van zijn kabinet aan en kondigde hij verkiezingen aan. Voordat het zover kwam, splitste op 12 september een groep van twaalf parlementariërs zich af en vormde een nieuw parlement. De groep, een meerderheid van alle parlementariërs, wilde via moties het demissionaire kabinet van Schotte naar huis sturen.
Op 1 oktober werd een nieuw parlement beëdigd, een interim-regering onder leiding van Stanley Betrian. Schotte verzette zich tegen de ‘staatsgreep’, zoals hij de benoeming van Betrian noemde. Hij verschanste zich in Fort Amsterdam, kwam een dag later pas naar buiten en liep van Wilhelminaplein naar zijn partijgebouw in Saliña. Op 19 oktober, de dag van de verkiezingen, verbaasde Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels vriend en vijand door de verkiezingen te winnen. De daaropvolgende formatie verliep niet van een leien dakje en Wiels koos voor een zogeheten transitiekabinet, met PSB Bank-directeur Daniel Hodge aan het roer. Het takenkabinet is op 31 december 2012 beëdigd en Wiels hoopt zo het nieuw jaar met een schone lei te beginnen.
Helmin Wiels vlak na zijn overwinning:
‘Aanwijzing is in belang van volk’
Rozier zegt vertrouwen in coalitie op
Interim-kabinet beëdigd
Pueblo Soberano wint verkiezingen
Transitiekabinet beëdigd
Duikongeluk en afwezigheid decompressietank
Versgeperst.com bracht op de avond van 19 mei als eerste het nieuws naar buiten over een duikongeluk bij Marie Pampoen dat de 22-jarige Deborah ‘Debby’ van der Woude fataal werd. De vrouw was samen met haar 34-jarige vriend een duik aan het maken in de zee bij Marie Pampoen toen ze op een flinke diepte bewusteloos raakte. De 34-jarige man had de vrouw naar de wateroppervlakte gebracht waarna zij op het strand gelijk werd gereanimeerd, maar dit mocht niet baten. Van der Woude overleed even later in het ziekenhuis. De man werd met ernstige decompressieverschijnselen naar Bonaire overgebracht voor behandeling in een decompressietank, omdat Curaçao geen werkende druktank heeft. Dit zorgde voor ophef in de maatschappij en binnen de politiek. De toenmalige minister van Gezondheid Jacinta Scoop-Constancia beloofde dat er snel een druktank zou komen. Tot nu toe is er geen werkende decompressietank op het eiland.
Gesprek Paradise FM met moeder Monique Middelbeek-Eilander, duikinstructeur Mark Brown en duikarts Michiel van der Huls:
Duikongeluk wordt vrouw (22) fataal
Man (34) duikongeluk nog op Bonaire
Debby had weer een pols
Decompressietank niet in gebruik
FKA doet onderzoek naar duikongeval
Vervroegde vrijlating James Murray
De nieuwe wetgeving in het Wetboek van Strafrecht van Curaçao die op 15 november 2011 werd aangenomen, haalde in mei oud zeer naar boven. Door de nieuwe wetgeving kan een gedetineerde die tot levenslang is veroordeeld, na twintig jaar in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating. Zo bestond de kans dat James Murray, moordenaar van de zesjarige Darly Lai, op vrije voeten zou komen. Als snel werd duidelijk dat Curaçao de moordzaak uit 1979 niet is vergeten: er werden 21.000 handtekeningen opgehaald tegen de vrijlating van Murray en tijdens de eerste zitting was er grote belangstelling in en buiten de rechtszaal. Op 21 september oordeelde het hoger gerechtshof dat Murray niet vervroegd vrijgelaten wordt. Over vijf jaar kan Murray weer gehoord worden.
Live-verslag van journalist Leoni Leidel-Schenk van Versgeperst.com over de zitting van James Murray op Radio Hoyer 2:
Moordenaar Murray mogelijk eerder vrij
Handtekeningactie tegen vrijlating James Murray
Moord op Darly Lai: een reconstructie
Grote belangstelling zaak Murray
James Murray niet vervroegd vrij
Olieramp Jan Kok
In augustus werd Curaçao geconfronteerd met een ramp op milieugebied, de zoutpannen van Jan Kok stroomde vol met olie. Terwijl al snel duidelijk werd dat de olie uit de opslagtanks bij Bullenbaai lekte, trok Raffinaderij Isla deze verklaring snel in. Carmabi en vele vrijwilligers zijn een paar weken bezig geweest met het schoonmaken van het natuurgebied en het redden van vogels. De olielek haalde zelfs het Nederlandse en Amerikaanse nieuws.
Foto’s door Peter van Leeuwen en Bea Moedt
Olie in water bij Jan Kok
Hakim en CPA nemen poolshoogte
Raffinaderij Isla bekent schuld
Isla bekent toch geen schuld
PdVSA moet voor de kosten opdraaien
Explosie kruithuis
Curaçao werd vlak voor het einde van 2012 opgeschrikt door een enorme explosie gevolgd door een zwarte rookwolk in de lucht. Al snel werd duidelijk wat er aan de hand was: een kruithuis, waarin (oud) vuurwerk lag opgeslagen, was ontploft. Daarna werd het gissen naar hoeveel gewonden er zouden zijn en later op de middag van 15 december werd duidelijk dat er één dode en zeven gewonden te betreuren waren. Het tweede slachtoffer overleed dezelfde avond en het derde slachtoffer de volgende dag. Het vierde slachtoffer, de zoon van vuurwerkspecialist James Henry Heroudini, overleed 27 december in Medellín in Colombia.
Foto’s vrijgegeven door de politie
Ontploffing kruithuis Seru Loraweg
Eén dode en zeven gewonden ontploffing kruithuis
Tweede slachtoffer kruithuis overleden
Derde dode ontploffing kruithuis
Vierde dode ontploffing kruithuis