• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag vertelt Philippe Maaskant over de Consensus Rijkswetten in het internationaal verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele rechten.

Onlangs las ik in de Amigoe dat Wiels de Consensus Rijkswetten wetten weer in strijd vindt met het de IVESCR, het internationaal verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele rechten. Heb dat verdrag er daarom maar eens bijgepakt, want het zou niet de eerste keer zijn dat Wiels zomaar weer een verdrag aanhaalt dat eigenlijk ergens anders over gaat.

Misschien is er in het Papiements geen goed woord voor ‘Consensus’, of Wiels begrijpt het niet, maar Consensus betekent Overeenstemming. In dit geval dus overeenstemming tussen twee landen, Nederland en Curaçao.  Je wilt het dus ook zelf. Als je het SAMEN anders wilt kan dat, maar dan wel samen, niet eenzijdig.

Wat zegt het IVESCR verdrag bijvoorbeeld?
Artikel 1.1. “Alle volken bezitten zelfbeschikkingsrecht. Uit hoofde van dit recht bepalen zij in alle vrijheid hun politieke status en streven zij vrijelijk hun economische, sociale en culturele ontwikkeling na”.
Nou, het lijkt me dat dit geregeld is, er is een referendum geweest en daarom is de zaak zoals hij nu is inclusied deze wetten. Als het volk in referendum besluit dat het anders moet dan houdt niemand ons tegen.

Wel een interessant artikel vond ik bij Artikel 6.1. “De Staten die partij zijn bij dit Verdrag erkennen het recht op arbeid, hetgeen insluit het recht van een ieder op de mogelijkheid in zijn onderhoud te voorzien door middel van vrijelijk gekozen of aanvaarde werkzaamheden; zij nemen passende maatregelen om dit recht veilig te stellen”
Je kunt je afvragen of de 80/20 regel van Wiels hier niet mee in strijd is, want dat kan toch mensen uitsluiten van werk. De PS moet dus vooral werk maken van de IVESCR regels.

Artikel 7.c van IVESCR  Vond ik ook leerzaam. “Gelijke kansen voor een ieder op bevordering in zijn werk naar een passende hogere positie, waarbij geen andere overwegingen mogen gelden dan die van anciënniteit en bekwaamheid.”
Toen moest ik toch nog even denken aan PS minister Carlos Monk  Hij kon een medewerker van zijn voormalige ministerie (Ardieth Martha-Merien) een flinke promotie met terugwerkende kracht geven. De PS minsters hebben zeker nog geen copie van de IVESCR regels van Wiels gehad. Moet hij toch nog even doen in zijn PS kadercursus.

Zie voor verdere studie..
http://www.nederlandsegrondrechten.nl/download/60-ng-tekst-ivescr

11 reacties op “Ingezonden: Wiels en Consensus Rijkswetten”

 1. @Lucho, Jij wordt thuis toch zelf gekoloniseerd door je Makamba vrouwtje?

 2. Laat die wetten maar intact, we hebben hier nog nooit bewezen onszelf te kunnen controleren dan wel met geld om te kunnen gaan. Gratis controle door derden als stok achter de deur is prima!!!

 3. @ Nardy. Hahaha oooops Wielsje toch
  Philippe doet zijn huiswerk beter dan jij hahahaha

  Wiels weigert Nederlands te lezen of te begrijpen en zijn huiswerk heeft hij nog nooit gemaakt.

 4. Klim maar in de KLM het voorbij met alle vormen van kolonilisme.

 5. Hahaha oooops Wielsje toch 🙂
  Philippe doet zijn huiswerk beter dan jij hahahaha

 6. Mooi uitgezocht! Maar de stemmers van Wiels zullen dit niet lezen en PAIS doet net zo dom mee met Wiels! Jammer dat er geen programma als Pauw en Witteman op tv is die hierover met Wiels kan praten. Ook kritisch durft door te vragen ipv alleen maar ja meneer Wiels.

  80/20% blijft een verschrikkelijke plan voor de huidige en toekomstige investeerders! Nu al worden schoonmakers en tuinmannen ontslagen..,, kloof wordt steeds groter! Ik dacht dat Wiels opkwam voor de armen ydk.

 7. Wat een giller. LIke like

 8. Wiels lijdt aan eigenzinning complex.

 9. Wiels is toch het vijfde wiel aan de wagen? Met andere woorden, de kar rijdt toch beter met vier wielen, zonder het 5e wiel dat steeds een andere kant op wil? Of ben ik nu gek? Zeg het maar

 10. Men wil af van de consensus rijkswetten en CFT,…..

  Dat kan alleen maar als hier een goede controle kan komen op het financiele beleid van de overheid.
  Zolang daar nog geen betrouwbare mensen/instituut voor gevonden kunnen worden, liever controle vanuit NL.
  Waar vind je hier onafhankelijke mensen die deze controle goed gaan doen?
  En hoe lang blijven deze mensen onafhankelijk van de politici?
  Iedereen is bevriend met iedereen of ze zijn familie van elkaar….
  Of er kan zo maar weer een Schotte of andere maffiosa aan de macht komen.
  Die met 5 miljoen NAF het volk kan omkopen (met omkoopbaar stemvee) en weer aan de macht komt.
  Deze kan dan vervolgens het land weer leeg stelen/plukken.
  Laat NL als onafhanklijke controle orgaan, deze controle uitoefenen op onze politici.
  hetzelfde geld voor het rechtsysteem….
  alleen een eigen bank ipv een gedeelde bank met St Maarten zou waarschijnlijk beter zijn.
  hoewel ik daar ook mijn twijfels over heb.
  Dit land is echt te klein voor totale onafhankelijkheid.
  Alleen het nieuwe waardeloze paspoort zou al een probleem geven…
  En wat gaat het allemaal niet kosten om hier totale onafhankelijkkheid na te streven.
  Een nieuw controlesysyteem kost al miljoenen, deze controle is nu gratis van uit NL.

  het verleden heeft tot nog toe bewezen dat de politici niet voor het belang van het volk gaan, maar meestal voor de eigen belangen verkiesbaar zijn.

 11. @P. Maaskant

  Hr. Maaskant. Chapeau !

  Ik lees hier vaak reacties die volkomen lariekoek zijn maar uw reacties/ingezonden brieven lees ik altijd met veel interesse. Men kan het met u eens of oneens zijn maar uw stellingen zijn meestal goed onderbouwd en gedocumenteerd. Blijf de druppel die de (corrupte) steen doet breken. Want de heren “politici” komt dit heus ook ter ore!