• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De natuur op Bonaire is behalve prachtig ook een flink bedrag waard. Volgens een onderzoek van het Institute of Environmental Studies is de flora en fauna van het eiland jaarlijkse 105 miljoen dollar waard. Het onderzoek is onderdeel van de studie Economics of Ecosystems and Biodiversity Netherlands (TEEB).

De TEEB-studie drukt die rijkdom uit in dollars en maakt zo inzichtelijk hoe groot de schadelijke gevolgen zijn voor de natuur door bijvoorbeeld toerisme, visserij, landbouw, zoutwinning of het storten van afval. Onderzoekers Pieter van Beukering van het Instituut voor Milieuvraagstukken en Esther Wolfs van adviesbureau WKICS uit Bonaire interviewden 1500 personen, variërend van bewoners tot toeristen en van natuurbeschermers tot beleidsmakers. Ze onderzochten op welke manieren mensen de natuur gebruiken en hoe die natuur zorgt voor opbrengsten.

Riolering
“We kunnen met de studie berekenen dat het in werking stellen van een riolering tot wel 20 miljoen dollar natuurwinst oplevert”, stelt Wolfs. “Ten eerste komt er geen ongezuiverd water in zee. Het gezuiverde water is te gebruiken als drinkwater voor geiten. Ook kun je het water gebruiken om op het platteland voedsel te verbouwen voor de geiten. Het grote voordeel daarvan is dat ze niet meer vrij hoeven rond te zwerven en het eiland kaalvreten. Dus is er minder erosie en dus kan het koraal zich beter ontwikkelen. Dat is een sterk argument om bestuurders en beleidsmakers te overtuigen dat die riolering er moet komen.”

Afweging
Veel toeristen komen naar Bonaire voor de mooie natuur van het eiland. 80 procent van de banen op Bonaire heeft een directe of indirecte relatie met toerisme. De vraag is of juist die toeristen niet schadelijk zijn voor de natuur. Volgens Van Beukering moet bij elk te ontwikkelen project op Bonaire een zorgvuldige afweging worden gemaakt  tussen de maatschappelijke kosten en baten.

Extra middel
Het onderzoek geeft bij beslissingen over nieuwe hotels, bedrijvigheid, of andere plannen duidelijk aan wat de effecten op de natuur in dollars kunnen zijn, in positieve en negatieve zin. Het geeft bestuurders een extra middel om beleid op gebied van economie en natuur te verbeteren. Van Beukering: “Het geeft een objectief inzicht welke beslissingen over economie en natuur leiden tot de hoogste opbrengst.” Voor een samenvatting van het onderzoek, kun je hier klikken.
Inmiddels is duidelijk dat ook op St. Eustatius en Saba een soortgelijke studie zal plaatsvinden.

3 reacties op “Bonairiaanse natuur meer dan 100 miljoen dollar waard”

 1. Wat ze allemaal niet verzinnen om een bepaald gedrag goed te keuren. Wat heeft een Bonairiaan aan de zuivere natuur als zij in een reservaat gedumpt worden en niet mee mogen ontwikkelen………..

 2. En hoeveel geld is de Bonairiaanse zon, zee en klimaat ”waard”?
  Is dat ook in geld uit te drukken???

 3. Jammer dat Bonaire voor nog geen 10 miljoen is weggeven cq verkocht.
  En dit kan nooit meer ongedaan worden gemaakt, de slimmerds…