CURAÇAO – Een delegatie van zeven Eerste Kamerleden reist op 2 januari af naar het Caribisch gebied. Onder leiding van de voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer, Marijke Linthorst, leggen zij werkbezoeken af aan Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten.

De Eerste Kamerleden willen zich zo op de hoogte stellen van de actuele situatie in Caribisch Nederland. De delegatie krijgt informatie over de ervaringen met de uitvoering van wet- en regelgeving. Ze voeren dan gesprekken met bestuurders en volksvertegenwoordigers en leggen werkbezoeken af op het terrein van zorg en onderwijs. De bevolking krijgt ook de kans om met de Eerste Kamerleden te spreken tijdens informele ontmoetingen.

Route
De delegatie is op 4 en 5 januari op bonaire, op 8 en 9 januari op Sint Eustatius en op 9 en 10 januari op Saba. Daarna gaat de route verder langs Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

17 reacties op “Eerste Kamerleden bezoeken Caribisch gebied”

 1. Sjon,

  op de weg naar fuik staat een groot bord met tekst dat de weg opgeknapt gaat worden, en wie het gaat betalen, ietsje voorbij de snèk aan de overkant.

  Natuurlijk betaalt Nederland, maar niet genoeg, Nederland heeft Curacao na 1985 laten verpauperen en zou zich moeten schamen.
  Het is een grof schandaal dat renovatie van delen van Willemstad afhankelijk is van particulieren als Gelt Dekker (in exchange voor onsterfelijkheid)

  Bedenk je wel dat er ook in Nederland hele lange tijd gebieden waren met diepe armoede.
  Voorbeeld : 60 jaar geleden was het dorp st Willibrord in Brabant een officiëel noodgebied, de helft van de inwoners had geen werk, ‘n beetje vergelijkbaar met Fuik.
  Bida drecha moet je toch bij de persoon zoeken, niet de regering.

 2. @Jochem, de Nederlanders cq Nederland heeft nooit 1 rooie cent aan de Curacaoenaars gegeven. Hoe kom jij daarop? De Elite en hun politici, daar moet je wezen. Die hebben n.l. altijd raad geweten met dat Nederlands bloedgeld. Het is in ieder geval nooit bij de gewone arme Curacaoenaar terecht gekomen. Of ik dankbaar ben? Neen, helemaaaaaal niet! Voor de YDK is er geen enkele reden om Nederland dankbaar te zijn. In mijn geval hebben mijn ouders keihard gewerkt om ons gezin te onderhouden.. We hebben echt geen rooie cent van geen enkele nederlander gekregen. We zijn de Nederlanders helemaal niets schuldig, laarstaan dankbaar.

 3. @Anonymous, Zal het maar zien als een compliment. Nog inhoudelijke reactie?

 4. Anonymous, op 02-01-2013 om 13:48 schreef: ja dan krijg je van zulke frustraties.

  Anonymous,

  heel goed mogelijk, ik kan niet van madame Jeanette afblijven.

  Toch ben ik van mening dat ‘n Yu di Korsou en Eindhovenaar als Roy Michael Reymound aka Fresku beter dan vele anderen begrijpt hoe de toekomst van kansarme Curacaose jongeren in ghetto-wijken als Woensel eruit ziet.

 5. @Maaskant, je maakt me wel aan het lachen hoor. Je schrijft steeds over ‘WE’.
  Maar wie bedoel je eigenlijk met WE? Want voor zover ik jouw stukken lees ben je helemaal geen Curacaoenaar.

 6. @ Pikatje als ik zo jouw reacties eens doorneem ben ik ervan overtuigd dat ze bij jou als holkijker dat pikaatje toch verkeerd toegediend hebben i.p.v oraal heb je het anaal binnen gekregen en ja dan krijg je van zulke frustraties.

 7. Bij ons zouden ze zeggen : Hedde druksop ?

  (misschien meer iets voor ‘n rijksgenoot en regionale held die Woensel kent)

 8. Laten we even praktisch blijven. Het feit dat ze hierheen komen bespaart onze nieuwe regering reiskosten. Wat kunnen we met zo’n bezoek?

  Nou, wat zouden we denken van een gesprek over de wet Bosman.
  Deze “wet toelating Antillianen” is in NL al door de Raad van State van advies voorzien. Het is een initiatief wet en het advies wordt nu door de fractie van de VVD bekeken.

  In het NL regeerakkoord staat de maatregel ook.
  Hij komt dus zeker wel door de Tweede Kamer. Hij staat er al op de rol
  Het lijkt me dus voor de hand liggen er een nuttig bezoek van te maken en proberen wat sympathie van de jongens en meisjes van de Eerste Kamer te winnen!

  De enige die de wet kan stoppen om principiele redenen is de Eerste Kamer.
  In de Tweede Kamer is de nuance namenlijk weg. Er is in NL zo onderhandeld dat VVD en PVDA ieder enkele van hun punten vol mogen scoren. Geen “halverwege” compromis, maar ieder een vol punt uit het eigen programma. De toelating “Antillianen” staat op de VVD lijst van punten.

  Maar…hou Wiels in zijn hok..Hij kan het allemaal weer verpesten. Hopen dat hij zijn medicijnen maar blijft slikken om een beetje kalm te blijven.

 9. @Pikatje, wat is dat? “Erelid van de Antilliaanse padvinders”

  [Dijk van de PVV ( erelid van de Antilliaanse padvinders ??? ) ]

  Antilliaanse padvinders 1990????
  Nooit van gehoord. ;(
  :0

 10. Grappige reacties van onze rijksgenoten, zijn jullie bang dat er aan het eind van de maand geen geld meer is voor jullie onderstand ?

 11. oh ja peter? Nederland bemoeiallen? miljoenen heeft nederland aan curacao gegeven.
  Wat is ermee gebeurd? Verdwenen in de grote zakken van de corrupte regering.
  Mag nederland zich ermee bemoeien dan. Zelf kan curacao het niet. Onbekwame laaienlichters die het eiland naar de verdoemenis hielpen. Wat weet jij er nou van.
  los jij het op peter? of ben je zo’n meeloper. Zonder enig iq. Curacao kan nooit voor zichzrlf zorgen. Dat weet ieder weldenkend mens. Je zag hoe het er in suriname aan toe ging.
  Die wilde ook zo nodig. Zie het resultaat. Het domme volk koos voor een nog dommer persoon in de vorm van wiels. Hij kan niks en hij weet niks net als zijn kiezers. Zakken vullen daar is hij goed in en volk opruien net als mussert ook in bruine hemden.

 12. Ach, zo levendig lijkt me deze club niet, de helft is over de 60.
  http://www.eerstekamer.nl/nieuws/20121228/eerste_kamerleden_op_werkbezoek

  De enige voor wie ik voor de zekerheid een bodybag bij de hand zou houden is de heer van Dijk van de PVV ( erelid van de Antilliaanse padvinders ??? )
  http://www.eerstekamer.nl/persoon/p_van_dijk_pvv

 13. Dit heeft alles weg van een snoepreisje.

  Het lijkt wel alsof Schotte, van Rijn en Soemanta weer aan het feesten zijn, maar dit keer is het toch echt Nederland.

 14. Heerlijk toch, even bijkleuren op de kosten van de Nederlandse belastingbetaler, door alle luxe omringd even “eilandhoppen” in januari en ook nog een ogenschijnlijk goed argument. Schijnbaar geen vertrouwen in lokale rapportages en de mensen die deze maken, daarvoor moet je toch echt ZELF afreizen. Voor deze mensen zijn de huidige moderne communicatiemiddelen niet toereikend, dus dan maar zelf even pols hoogte gaan nemen. Oh ja, met wie wordt er dan gesproken, vast niet met de lokale bevolking maar de de personen die er alles aan zullen doen om het bezoek zo goed mogelijkte laten verlopen. Ach het was altijd zo en het zal altijd zo zijn…

 15. Hopelijk kunnen de Nederlandse bemoeiallen over eerder gedane uitspraken en doods bedreigingen heen stappen.
  Als Wiels en andere PS mensen met deze bemoeiallen willen praten over iets anders dan autonomie en vermeende onderdrukking zou er mogelijk iets positiefs uit kunnen komen.
  Natuurlijk kunnen we het heel goed zonder de kolonisator, maar met positieve gesprekken zullen vooral wij gebaat zijn.

 16. EN graag wel reizen als het ‘normale volk’ en tússen het ‘normale volk’ : economy class.
  EN logeren bij de mensen thuis. Zó wordt het een super leerzaam bezoek, ja toch?

 17. Maar hopen dat Wiels zich gedeisd houdt..

  Net als bij het bezoek van de Koningin kan hij het ook boycotten, zorgen dat er een tolk Nederlands bij moet zijn en een onafhankelijkheidsverklaring overhandigen.

  De delegatie wordt vast ontvangen met Wiels’ woorden: “Jullie hebben gedurende vierhonderd jaar ons land gebruikt voor slavenhandel en mensenhandel. Jullie rijkdom is gefundeerd op mensenhandel en het plunderen van jullie koloniën”.

  De delegatie zal vernemen dat volgens Wiels Nederland achter de [nooit aangetoonde…] natuurlijk bronnen van Curaçao aanzit.

  Dit is dan wel de Eerste Kamer, of geldt daarvoor ook wat hij zei over de Tweede Kamer: “De Tweede Kamer interesseert mij geen moer en ik stuur de Tweede Kamer naar zijn moer.”?

  Hij zal toelichten dat:.”Curaçaoënaars zullen nooit volledig gelijk zijn in het Koninkrijk, dat is gebaseerd op slavernij en nog steeds racistisch is”,

  Dat de Koninkrijkswetten volgens Wiels niet deugen “In het licht van het haar toekomende zelfbeschikkingsrecht en het gegeven dat de onderwerpen die de per 10 oktober 2010 van kracht zijnde consensusrijkswetten adresseren, autonome landsbevoegdheden betreffen, mag Curaçao zich onttrekken aan de binding aan elke consensuele onderlinge regeling…”

  Maar…en ik moet zeggen, dat ie dat wel slim doet…Hij heeft wel veel invloed maar geen formele positie, dus er is geen “official” die het zegt, het is Wiels maar… De PS marionetten mogen het van hem doen of ophoepelen, net als de vorige PS ministers. Machiavelli anno 2012.

  En ga nu niet zeggen dat Wiels zich stil zal houden. Het was niet de formateur die de nieuwe Minister President aankondigde. Dat wilde Wiels zelf doen. Dus die formateur was een marionet. Wiels blijft ook zonder functie iedereen voor de voeten lopen.